Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Duminică, 7 februarie 2021, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am întâlnit pentru a celebra a XXV-a Zi Mondială dedicată celor care și-au oferit întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Au participat: Frații Minori Franciscani Conventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica, surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care activează în zona Bucovina, surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret și Surorile "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" din Botoșani.

Cu mare căldură, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, ne-a deschis porțile sanctuarului și ale parohiei și a susținut o conferință. Au urmat Sfântul Rozariu și Sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași. Au concelebrat pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, și pr. Sebastian Cochior, OFMConv. Pr. Mitică Baltag, OFMConv, a slujit în scaunul de spovadă.

În conferința susținută, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, a subliniat valoarea persoanei umane în general și a persoanei consacrate în mod special. Fiecare dintre noi este prețios în ochii lui Dumnezeu, deoarece suntem creați după chipul și asemănarea lui. În fiecare dintre noi sălășluiește imaginea divină, fapt ce ne conferă demnitate și valoare. Când uităm acest lucru ne disprețuim pe noi înșine și pe semenii noștri. Trebuie să învățăm zi de zi să privim cu ochii lui Isus și să vedem dincolo de aparențe, căci "Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ochi, Domnul, însă, se uită la inimă" (1Sam 16,7). Așa cum Isus a văzut în vameșul Matei un viitor ucenic devotat și în păcătoasa Maria Magdalena o viitoare creștină fidelă, la fel și noi trebuie să privim la potențialul persoanei de lângă noi și să o prețuim pentru adevărata sa valoare: este fiul/fiica Tatălui pentru care Domnul nostru Isus Cristos și-a dat viața pe cruce.

La predică, pr. Egidiu Condac, reprezentantul PS Iosif Păuleț, ne-a transmis salutul și prețuirea episcopului diecezei noastre și a subliniat cât de importantă este rugăciunea pentru nașterea și susținerea vocațiilor. Evanghelia din această duminică ni-l prezintă pe Isus care se roagă într-un loc retras, după o zi în care a vindecat multe persoane și a predicat. Același lucru trebuie să îl facem și noi: rugăciunea și meditarea cuvântului Domnului să ocupe un loc special în fiecare zi. Acestea sunt hrana care ne întărește și ne alimentează în desfășurarea activităților noastre. Totodată trebuie să ne amintim că noi, persoanele consacrate, suntem semne ale iubirii lui Dumnezeu și că avem misiunea de a transmite speranța, mai ales în aceste timpuri de suferință în care am experimentat cu toții fragilitatea condiției umane: "Dragi persoane consacrate, în aceste timpuri de fragilitate și suferință prin care trece omenirea, noi, persoanele consacrate, să ne dorim să-l vestim pe Cristos speranța lumii cu mai multă pasiune. Lumina, care vine de la Dumnezeu Unul și Întreit, izvorul oricărei chemări, ne dă curajul de a întrezări, în orice situație pe care o trăim noi sau cei de lângă noi, amprenta frumuseții lui Dumnezeu" (Din Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Consacrate 2021 a Oficiului pentru Viața Consacrată).

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru milostivirea sa nemărginită manifestată nouă în viața cea de toate zilele și mulțumim Sfintei Fecioare Maria, modelul fiecărui consacrat.

Mulțumim comunității franciscane din Cacica pentru disponibilitatea manifestată în organizarea acestui eveniment. Domnul să răsplătească înmiit eforturile depuse.

Mulțumim PS Iosif Păuleț pentru atenția pe care o manifestă față de persoanele consacrate și pr. Egidiu Condac, vicar episcopal, care ne-a transmis un frumos cuvânt de învățătură la predică.

Mulțumim, de asemenea, tuturor persoanelor consacrate care își dăruiesc viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Mulțumim tuturor credincioșilor care au participat împreună cu noi la Sfânta Liturghie și celor care în fiecare zi ne susțin cu rugăciunile lor.

Sr. Luminița Antonică, OP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 1208.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat