Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

Duminică, 7 februarie 2021, persoanele consacrate din zona Iași ne-am adunat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" pentru a sărbători ziua noastră la nivel diecezan. În cadrul Sfintei Liturghii prezidate de PS Iosif Păuleț i-am adus mulțumire Domnului pentru darul vocației și am invocat darul fidelității și al mărturiei pline de bucurie. A fost prezent la sărbătoare PS Petru Gherghel, episcop emerit, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, OFMConv, ministru provincial.

În salutul său dinaintea actului penitențial, PS Iosif Păuleț a cerut tuturor "să se roage pentru persoanele consacrate, ca ele să fie fidele vocației lor, să trăiască cu bucurie și entuziasm chemarea lor de la Dumnezeu".

Un moment deosebit al acestei celebrări l-a reprezentat reînnoirea voturilor de castitate, sărăcie și ascultare după constituțiile proprii. Ele exprimă angajarea de a-l urma pe Cristos mai îndeaproape și dăruirea în slujirea generoasă a lui Dumnezeu și a Bisericii.

În cuvântul de învățătură, părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial, a răspuns la întrebarea "Ce este viața consacrată?" prin două cuvinte: dar și responsabilitate.

Viața consacrată este un dar picurat de însuși Dumnezeu direct în inima unei persoanei; un dar oferit în mod gratuit din marea milostivire a lui Dumnezeu, fără niciun merit personal; un dar zămislit de rugăciunea comunității de credință; un dar care trebuie dăruit, nicidecum păstrat pentru sine.

Viața consacrată este responsabilitate, căci nu am fost chemați de Dumnezeu ca "persoane fizice", ci am fost chemați pentru a reprezenta comunitatea de credință și a-l vesti pe Dumnezeu în numele comunității, acolo unde ascultarea ne trimite. De aceea, suntem responsabili de trăirea propriei chemări, responsabili ca darul primit să nu devină "proprietate privată", ci să rămână dar. Pentru ca darul să rămână dar, el trebuie dăruit cu timp și fără timp, în totalitate, tuturor.

În finalul celebrării, PS Petru Gherghel ne-a îndemnat să ne trăim cu bucurie vocația.

Mulțumim părintelui Robert Râtan pentru îngrijirea cântărilor care au făcut rugăciunea noastră mai frumoasă. Mulțumim părinților concelebranți și tuturor persoanelor care s-au unit rugăciunii noastre. Împreună continuăm să-l rugăm pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său.

Sr. Monica Bogdănel
(Congregația Surorile Providenței, Iași)

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 7 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate (II)

- 7 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate (I)


 

lecturi: 1250.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat