Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sursa: Wikimedia
Ziua Mondială a Bolnavului: Să simțim empatie și înduioșare!

Mesajul Papei Francisc pentru A XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului, celebrată la 11 februarie, conține o invitație caldă la a stabili o relație directă și personală cu cel în suferință, lăsându-ne implicați în suferința lui.

Comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, din 11 februarie, a devenit și Ziua Mondială a Bolnavului din dorința Sfântului Ioan Paul al II-lea, care spunea în scrisoarea prin care instituia această zi: "Lourdes, sanctuar marian printre cele mai iubite de poporul creștin, este loc și simbol de speranță și de har, ca semn al acceptării și al oferirii suferinței mântuitoare. (...) Ziua Mondială a Bolnavului să fie un moment forte de rugăciune și un apel adresat tuturor de a recunoaște pe chipul aproapelui bolnav Chipul Sfânt al lui Cristos care, suferind, murind și înviind, a salvat omenirea".

Din motive pastorale, în Dieceza de Iași Ziua Bolnavului se celebrează în luna mai, din dorința de a-i putea aduna pe toți bolnavii în sanctuarul de la Cacica, închinat Sfintei Fecioare Maria.

An de an, Papa Francisc transmite un mesaj creștinătății cu această ocazie. Mesajul papei pentru A XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului de anul acesta se inspiră din textul evanghelic în care Isus critică ipocrizia celor care spun, dar nu fac (Mt 23,1-12) și are tema: "Unul este Învățătorul vostru, iar voi toți sunteți frați!" (Mt 23,8). Relația de încredere la baza îngrijirii bolnavilor. Sfântul Părinte ne invită ca "în fața condiției de nevoie a fratelui și surorii să ne oprim, să ascultăm, să stabilim o relație directă și personală cu celălalt, să simțim empatie și înduioșare față de cel suferind și să ne lăsăm implicați de suferința sa până la a o lua asupra noastră".

Experiența bolii poate provoca în persoana umană două atitudini: una ce duce la angoasă, la închiderea în sine, uneori chiar la disperare și la revoltă împotriva lui Dumnezeu. Iar cealaltă, privită cu ochii credinței, poate să devină ceva luminos, la o căutare a lui Dumnezeu. Mai mult, dacă boala este asociată pătimirii și morții lui Cristos, contribuie la binele poporului lui Dumnezeu (LG 11). De aceea, bolnavul are nevoie de o prezență; are nevoie de susținere și are nevoie de a ști că este înțeles. Cel bolnav are nevoie de încurajare, de apropiere și mai ales de iubirea noastră: a credincioșilor și a oamenilor de bunăvoință, dar și a personalului sanitar. Ce ar fi viața fără iubire? Am putea spune că viața fără iubire este precum Covid-ul: nu are gust! Dar ceea ce dă gust și culoare vieții noastre este modul în care ne îngrijim de cei în suferință, de cei bolnavi. Făcând acest lucru devenim o oglindă a lui Isus în mijlocul societății și mai adăugăm o picătură de apă curată într-un ocean prea otrăvit de atâta indiferență și răutate.

Să căutăm în această zi, și nu numai, să ne amintim de cei în suferință. Să oferim timpul și rugăciunile noastre pentru a aduce alinare și mângâiere celor bolnavi. Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, să adâncească în noi conștiința că toți suntem frați, să susțină credința și speranța noastră și să ne ajute să ne îngrijim unii de alții cu iubire fraternă.

*

A XXIX-a Zi Mondială a Bolnavului (2021)

Adorație euharistică

Cântec

Rugăciune: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, îngenunchem înaintea prezenței tale euharistice, în Ziua Mondială a Bolnavului, dorind să te adorăm mulțumindu-ți pentru dragostea ta nemărginită față de noi, creaturile iubirii tale, și să cerem ajutorul, binecuvântarea și ocrotirea ta. Îți oferim Isuse, pâine cerească, existența noastră așa cum este ea: cu rănile ei, cu eșecurile ei și cu cicatricile ei. Așezăm la picioarele tale bucuriile, împlinirile și mulțumirile noastre, dar și poverile, grijile, frământările, ofurile și neliniștile noastre. Dăruiește-ne putere nouă, sănătate trupească și sufletească, capacități noi de a iubi, de a ierta și a fi o binecuvântare pentru cei din jurul nostru.

Te implorăm, Isuse, să ne păstrezi curați, transparenți, umili și liberi ca să ne putem îndeplini cu integritate, detașare și bucurie vocația nobilă și înălțătoare ce am primit-o de la tine: aceea de a fi semne vii ale prezenței tale iubitoare între oameni și de a-i sluji pe frații noștri din toată inima, cu toate forțele, conștienți fiind că viața fără iubire este ca boala de covid: nu are gust, se stinge, se usucă. Vrem, Doamne, ca viața noastră să aibă gust, să aibă culoare și de aceea îți cerem harul de a relaționa cu toți cei cu care venim în contact ca de la frate la frate. Purifică și întărește fiecare legătură de prietenie în oceanul iubirii tale, căci numai tu, Isuse, ești Învățătorul nostru, iar noi toți suntem frați (Mt 23,8).

În această zi, Doamne, ne rugăm în mod special pentru cei bolnavi care suferă în tăcere acasă, în spitale, în locuințele protejate pentru vârstnici, ori în alte locuri, dar și pentru noi care din când în când gustăm cu amărăciune boala. Sigur că în aceste ultime luni am fost cuprinși de frică și nesiguranță din cauza pandemiei de COVID-19. Amintim în rugăciunea noastră de astăzi pe toți medicii, infirmierii, asistenții medicali și sociali, personalul auxiliar, cercetătorii, capelanii, voluntarii și toți cei care au luptat și luptă în continuare la marea operă de vindecare și de mântuire asemenea lui Cristos. Îți mulțumim, Isuse, pentru dăruirea și generozitatea lucrătorilor sanitari și sociali. Îți mulțumim pentru profesionalismul lor, pentru spiritul lor de responsabilitate și iubire față de aproapele care trebuie ajutat, îngrijit, întărit și slujit.

Doamne, doar tu ești speranța noastră, doar tu ești izvorul ce alimentează speranța, doar tu ești ținta speranței noastre. Fă, Isuse, ca toți oamenii să simtă Biserica drept un spital de campanie, un spital pentru suflete, în care răniții sunt îngrijiți prin sacramentele vindecării, prin forța cuvântului lui Dumnezeu, prin practicarea faptelor de milostenie trupească și sufletească. Cât de mare nevoie avem să fim vindecați nu doar de bolile noastre fizice, dar mai ales de cele spirituale. În cuvântul tău găsim alinare și mângâiere:

"Acum, așa vorbește Domnul, cel care te-a creat, Iacób, cel care te-a plăsmuit, Israél: "Nu te teme, pentru că eu te-am răscumpărat, te-am chemat pe nume, al meu ești tu.
Când vei trece prin ape, eu voi fi cu tine, prin râuri, ele nu te vor înghiți; când vei merge prin foc, nu vei fi ars și flacăra nu te va mistui.
Căci eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Sfântul lui Israél, mântuitorul tău. Am dat Egiptul pentru răscumpărarea ta, Cuș și Séba, în locul tău.
Pentru că ești prețios în ochii mei, vrednic de cinste și eu pe tine te iubesc: dau oameni în locul tău și popoare, în locul sufletului tău.
Nu te teme, căci eu sunt cu tine!
" (Is 43,1-5a).

Doamne, trezește în noi conștiința să nu ne temem niciodată de nimic, căci toți suntem prețioși în ochii tăi indiferent de starea în care ne aflăm. În această zi adâncește în noi convingerea că Ziua Bolnavului este pentru bolnavi, pentru lucrătorii sanitari, pentru capelani, pentru credincioșii creștini și persoanele consacrate, pentru toate persoanele de bunăvoință, moment forte de rugăciune, de împărtășire, de oferire a suferinței pentru binele Bisericii și de chemare adresată tuturor să recunoască în persoana fratelui bolnav fața sfântă a lui Cristos care, suferind, murind și înviind a realizat mântuirea omenirii.

Doamne, prin gesturi mici și concrete, fără să așteptăm rezultate uimitoare, dar având smerenia celor care vor să adauge o picătură de apă curată într-un ocean adesea prea otrăvit de atâta indiferență și răutate, dă-ne statornicie să facem lucrul acesta chiar dacă am părea pierzători, luați în derâdere sau neinteresanți.

Ne unim în rugăciune cu Preasfânta Fecioară Maria, Mijlocitoarea tuturor harurilor și prima ta adoratoare, Tămăduitoarea bolnavilor, cea care a apărut la Lourdes Bernadetei Soubirous și ne-a dezvăluit că este Neprihănit Zămislită. Prin inima ei preacurată, rugăciunea care se înalță din inimile noastre să ajungă la inima ta deschisă și atât de adesea lăsată singură în acest măreț sacrament al iubirii tale: Marie, Mama noastră, care în Cristos primești pe fiecare dintre noi ca fiu, ajută-ne în infirmitățile și suferințele noastre. Condu-ne spre Cristos, Fiul tău și fratele nostru. Ajută-ne să ne încredințăm Tatălui care face lucruri de care noi nici nu am fi în stare să sperăm. Amin.

Tatăl nostru... Bucură-te, Marie... Slavă Tatălui...

Rit penitențial

Isus Cristos a venit în lume pentru a inaugura împărăția mesianică. În numele lui, cei bolnavi sunt vindecați, morții învie și mântuirea este vestită celor săraci. Conștienți de realitatea că întunericul ne mai învăluie încă, îngenuncheați în fața Preasfântului Sacrament, cerem iertare pentru păcatele noastre săvârșite cu gândul, cuvântul, fapta și omisiunea față de cei bolnavi, suferinzi și marginalizați.

1. Doamne Isuse Cristoase, medic trupesc și sufletesc, în fața problemelor spinoase și nenumărate ale fraților noștri, adesea, asemenea lui Cain, ne scuzăm și spunem: "Oare sunt eu păzitorul fratelui meu?" (Gen 4,9). Expresii precum: nu mă interesează, nu ține de atribuția mea, nu-mi mai văd capul de atâta treabă, sunt mai mereu în limbajul nostru. Iartă-ne, Doamne, păcatul indiferenței, al nepăsării, al insensibilității și răcelii noastre.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

2. Doamne Isuse Cristoase, medic trupesc și sufletesc, și astăzi lumea strigă către tine asemenea orbului Bartimeu: "Isuse, Fiul lui David, îndură-te de mine!" (Lc 18,38). Dar, asemenea mulțimii din timpul lui Isus ce se afla în jurul omului nevăzător, și noi îi certăm pe cei bolnavi și suferinzi ce strigă spre ajutorul nostru, cerându-le să tacă (Lc 18,39). Iartă-ne, Doamne, pentru incapacitatea noastră de a ne deschide inima și a asculta plângerile celor în suferință. Iartă-ne, Doamne, pentru că îi reducem la tăcere.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

3. Doamne Isuse Cristoase, medic trupesc și sufletesc, trăim într-o lume ce caută doar propriile avantaje. Folosim bunurile vremelnice doar pentru a ne motiva mofturile și viciile pe când atâția bolnavi mor din cauza lipsei de asistență medicală. Pentru a ne justifica zgârcenia, răutatea, închiderea în noi înșine spunem: sunt banii mei, fac ce vreau cu ei. Dar nu ne gândim că ceea ce am primit am putea folosi și pentru a fi buni cu cei din jurul nostru, în special cu cei bolnavi și suferinzi. Iartă-ne, Doamne, pentru că nu reușim să-i privim pe ceilalți ca pe niște frați ai tăi cu care trebuie să împărțim bunurile noastre. Fii milostiv la judecată pentru lipsa noastră de bunătate.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

4. Doamne Isuse Cristoase, medic trupesc și sufletesc, care n-ai venit în lume ca să fii slujit, ci ca să slujești și să-ți dai viața ca răscumpărare pentru mulți (cf. Mc 10,45), murind pe cruce ne-ai arătat culmea iubirii: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13). Din aceasta înțelegem că viața își atinge centrul, împlinirea numai atunci când este dăruită. Iartă-ne, Doamne, pentru lipsa noastră de iubire autentică, iartă-ne că nu am știut să exersăm "spălarea picioarelor", adică slujirea față de cei bolnavi, bătrâni, săraci, marginalizați și suferinzi.

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

5. Doamne Isuse Cristoase, medic trupesc și sufletesc, în momentul bolii noastre sau a celor apropiați suntem chemați să trăim cu încredere în Dumnezeu care "ne vindecă de orice boală" (Ps 103,3). Însă, când orice orizont de însănătoșire pare a se închide în fața noastră, ne pierdem răbdarea și speranța. Iartă-ne, Doamne, pentru acele momente când ne-am îndepărtat de tine și ne-am îndoit de prezența ta mângâietoare și nu te-am invocat plin de speranță: "Doamne Dumnezeul meu, eu am strigat către tine și tu m-ai vindecat" (Ps 30,3).

Doamne, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!

Cântec

Lectura I

Citire din Cartea Profetului Isaia 38,1-8

1 În zilele acelea, Ezechía s-a îmbolnăvit de moarte. Isaía, fiul lui Ámoț, profetul, a venit la el și i-a zis: "Așa vorbește Domnul: «Dă dispoziții casei tale, căci tu vei muri și nu vei mai trăi!»". 2 Ezechía și-a întors fața către perete și s-a rugat Domnului 3 și a spus: "Te rog, Doamne, adu-ți aminte că am umblat înaintea ta în adevăr și cu inimă integră și am făcut ce este bine în ochii tăi!". Și Ezechía a plâns mult. 4 Atunci, cuvântul Domnului [i-a fost adresat] lui Isaía: 5 "Du-te și spune-i lui Ezechía: «Așa vorbește Domnul Dumnezeul lui Davíd, tatăl tău: ‹Am auzit rugăciunea ta și am văzut lacrimile tale. Iată, adaug la zilele tale încă cincisprezece ani! 6 Te voi elibera pe tine și cetatea aceasta din mâna regelui Asíriei și voi apăra cetatea aceasta. 7 Acesta este pentru tine semnul din partea Domnului că va împlini Domnul cuvântul pe care l-a rostit: 8 iată, voi da înapoi umbra treptelor care coboară cu soarele pe cadranul lui Aház cu zece trepte› »". Și s-a întors soarele cu zece trepte pe cadranul pe care coborâse.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Is 38,10ab.10c-11.12abcd. 16 (R.: 17b)

R.: În mâinile tale, Doamne, este sănătatea și viața mea.
10ab Spuneam: "În toiul vieții mele
sunt nevoit să merg la porțile
locuinței morților". R.
 
10c Am căutat restul anilor mei
11 și am zis: "Nu-l voi mai vedea pe Domnul pe pământul celor vii,
nu voi mai vedea pe nimeni
dintre cei rămași în lume. R.
 
12abcd Locuința mea e smulsă și luată de vânt departe de mine
ca o colibă de păstori;
ca un țesător îmi taie firul vieții
și mă scoate din urzeală. R.
 
16 Doamne, ceea ce așteaptă inima mea de la tine
este viața sufletului meu.
Tu care m-ai pus la încercare,
vindecă-mă, dă-mi iarăși sănătatea". R.

Evanghelie In 10,27

(Aleluia) Oile mele ascultă glasul meu, spune Domnul; eu le cunosc pe ele și ele mă urmează. (Aleluia)

Citire din Evanghelia Domnului Nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 5,24-34

O mare mulțime îl urma și îl îmbulzea. 25 Iar o femeie care avea hemoragie de doisprezece ani 26 și care suferise multe de la mulți medici și își cheltuise [toată] averea, dar nu-i folosise la nimic, dimpotrivă, ajunsese mult mai rău, 27 auzind despre Isus și venind din spate prin mulțime, i-a atins haina; 28 căci își zicea: "De voi atinge chiar și numai hainele lui, voi fi salvată". 29 Îndată, hemoragia ei s-a oprit și a știut în trupul ei că a fost vindecată de boală. 30 Isus și-a dat seama îndată că o putere ieșise din el și, întorcându-se către mulțime, a spus: "Cine mi-a atins hainele?". 31 Dar discipolii i-au zis: "Vezi că mulțimea te îmbulzește și tu spui «Cine m-a atins?»". 32 Dar el privea de jur împrejur s-o vadă pe cea care făcuse aceasta. 33 Femeia, cuprinsă de frică și tremurând, știind ce i se întâmplase, a venit și a căzut în fața lui și i-a spus tot adevărul. 34 Atunci el i-a spus: "Fiică, credința ta te-a mântuit; mergi în pace și fii vindecată de suferința ta!".

Cuvântul Domnului

Meditație

Umanitatea în general, dar și fiecare dintre noi, s-ar putea identifica cu femeia din fragmentul evanghelic proclamat care suferea de hemoragie. În fața bolii e important să nu pierdem speranța vindecării. În același timp, este esențial să acceptăm faptul că vindecarea noastră profundă nu este o lucrare omenească, ci una dumnezeiască. Sfântul evanghelist Marcu ne spune că femeia bolnavă, căutând să afle leacul în înțelepciunea acestei lumi, "își cheltuise toată averea, dar nu-i folosise la nimic, dimpotrivă, ajunsese mult mai rău" (Mc 5, 26).

Speranța vindecării complete se naște atunci când femeia aude vestea cea bună despre Isus, învățătorul din Nazaret. Aceeași speranță pune în mișcare și sufletul fiecărui creștin atunci când ascultă cu încredere evanghelia lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu (cf. Mc 1,1). Ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, deschiderea față de cuvântul care s-a făcut trup, Isus Cristos. Acesta este primul pas pe drumul vindecării. Este pasul care deschide calea speranței, drumul întâlnirii cu Cristos - medicul trupurilor și sufletelor noastre. Pe această cale către Domnul vieții, speranța vindecării este întărită de o convingere puternică: "De mă voi atinge fie și numai de haina lui, voi fi vindecată" (Mc 5,28). Așadar, avem nevoie să reascultăm glasul Domnului din Scriptură pentru a ne susține pașii pe calea speranței, convinși fiind că sufletele noastre nu sunt vindecate "de vreo plantă, nici de vreun unguent, ci de cuvântul tău, Doamne, care vindecă toate" (Înț 16,12).

Al doilea pas spre vindecare este atingerea hainei Mântuitorului: "auzind despre Isus și venind din spate prin mulțime, i-a atins haina" (Mc 5, 27). Nu este o atingere superficială sau banală, ci este gestul speranței întemeiate pe credința în Fiul lui Dumnezeu, despre care ne vorbește Sfântul Apostol Ioan: "Mâinile noastre au atins cuvântul vieții" (1In 1,1). Și noi, creștinii de astăzi, putem să îl atingem astfel pe Cristos. Îl atingem pe Fiul lui Dumnezeu prin credință atunci când apelăm la sacramentele vindecării, Reconcilierea și Maslul, și, mai ales, atunci când participăm în mod activ și deplin la Sfânta Liturghie. Haina lui Cristos poate să simbolizeze însă și Biserica, trupul său mistic. Pentru oamenii care nu au cunoscut încă iubirea lui Dumnezeu, comunitățile noastre catolice sunt chemate să devină o prelungire a hainei prin care Isus Cristos poate fi atins. Orice întâlnire cu Biserica lui Cristos, prezentă în fiecare dintre parohiile noastre, poate să reprezinte o autentică atingere a harului dumnezeiesc.

Următorul pas pe calea speranței și a vindecării este restabilirea demnității noastre de fii și fiice ale lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, Cristos vrea să o vadă pe femeia care a fost vindecată și i se adresează, dorind să o ajute să trăiască drept ca o "fiică": "Întorcându-se și văzând-o, Isus i-a zis: «Curaj, fiică, credința ta te-a mântuit!»" (Mt 9,21). De fapt, din cauza bolii sale, femeia fusese exclusă de la cultul la templu și de la raporturile normale cu aproapele, ajungând să fie considerată - și poate chiar să se considere - un rebut al societății. Isus însă nu numai că o primește, ci o consideră demnă de această întâlnire până acolo încât îi dăruiește cuvântul său și îi restituie demnitatea de fiică a lui Dumnezeu și de soră într-o comunitate de frați și surori. În întâlnirea cu Cristos se deschide și pentru noi toți, bărbați și femei din orice loc și din orice timp, calea mântuirii, prin care ne redescoperim fii în Fiul și cu toții frați. În redescoperirea paternității lui Dumnezeu se află vindecarea noastră autentică.

Câteva clipe de tăcere și de meditație personală

Rugăciunea credincioșilor

Fraților preaiubiți, prin preacurata Fecioară Maria, a venit Mântuitorul în lume. Să-l preamărim pe Dumnezeu și prin Maica Preacurată să înălțăm rugăciunea noastră către Fiul său, Isus. Să ne rugăm cu credință, spunând:

R. Te rugăm, ascultă-ne!

- Pentru ca Biserica lui Cristos să fie plină de iubire față de toți oamenii și refugiu în orice suferință, să ne rugăm: R.

- Pentru ca Sfântul Părinte Papa Francisc, episcopii și preoții să fie primii care să facă cunoscută legea iubirii creștine cu umilința și curajul adevăratului păstor al turmei, să ne rugăm: R.

- Pentru ca cei bolnavi să reînnoiască încrederea și speranța lor în Domnul care le stă alături și să trăiască fiecare moment al vieții ca pe o ocazie de a te întâlni în gesturile de bunătate pe care le primesc de la cei din jur, să ne rugăm: R.

- Pentru ca personalul și voluntarii care activează în structurile sanitare și socio-caritative să crească din ce în ce mai mult în dăruirea de sine, privindu-l mereu pe aproapele cu milostivire și iubire, să ne rugăm: R.

- Pentru ca cei bătrâni să trăiască suferințele vieții cu răbdare și seninătate, să ne rugăm: R.

- Pentru ca cei ce suferă cu trupul sau cu sufletul în acest timp de pandemie să fie întăriți de puterea Tatălui ceresc, să ne rugăm: R.

- Pentru ca puterile civile și autoritățile publice să apere drepturile celor slabi, să ne rugăm: R.

- Pentru ca, după suferințele acestei vieți, cei aflați în agonie să fie primiți în patria cerească, să ne rugăm: R.

- Intențiile personale... (câteva clipe de tăcere)

Dumnezeule atotputernic, ascultă cu bunătate rugăciunea pe care Biserica ta o înalță prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu și dăruiește-le tuturor oamenilor îndurarea și pacea ta! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Cântec

Rugăciune pentru încetarea pandemiei: O, Doamne, tu ești izvorul oricărui bine. Venim la tine pentru a-ți cere milostivirea.

Ai creat universul cu armonie și frumusețe, dar noi, cu mândria noastră, am distrus cursul naturii și am provocat o criză ecologică care afectează sănătatea și bunăstarea familiei umane. De aceea îți cerem iertare.

O, Doamne, privește cu milă la starea noastră de astăzi, care suntem în mijlocul unei noi epidemii virale. Fă să simțim din nou grija ta părintească. Restabilește ordinea și armonia naturii și re-creează în noi o minte și o inimă nouă, astfel încât să putem avea grijă de pământul nostru ca paznici credincioși.

O, Doamne, ți-i încredințăm pe toți bolnavii și familiile lor. Vindecă trupul, mintea și spiritul lor, făcându-i să participe la misterul pascal al Fiului tău. Ajută-i pe toți membrii societății noastre să-și îndeplinească datoriile și să întărească spiritul de solidaritate dintre ei. Sprijină-i pe medicii și pe operatorii sanitari aflați în prima linie, pe asistenții sociali și pe educatori. În mod deosebit, vino în ajutorul acelora care au nevoie de resurse pentru a-și salva viața.

Noi credem că tu conduci cursul istoriei umane și că dragostea ta ne poate schimba destinul în bine, indiferent de condiția noastră umană. Dă-le o credință puternică tuturor creștinilor, astfel încât chiar și în mijlocul fricii și al haosului să poată duce mai departe misiunea pe care le-ai încredințat-o.

O, Doamne, binecuvântează cu generozitate familia umană și împrăștie tot răul de la noi. Eliberează-ne de epidemia care ne afectează, astfel încât să te putem lăuda și să-ți mulțumim cu o inimă reînnoită. Pentru că tu ești autorul vieții și împreună cu Fiul Tău, Domnul nostru Isus Cristos, în unire cu Duhul Sfânt, viețuiești și domnești, unic Dumnezeu, în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru...

Rugăciunea celui care se îngrijește de cel bolnav: Doamne, fă să te văd astăzi și în fiecare zi în persoana bolnavilor tăi și, în timp ce-i îngrijesc, să-ți slujesc ție.

Chiar și atunci când te ascunzi în deghizarea inobservabilă a celui iritabil, ambițios și irațional, fă să te recunosc și să spun: "Isuse, pacientul meu, ce bine este a-ți sluji!".

O, Doamne, dă-mi această credință văzătoare, astfel munca mea nu va fi niciodată monotonă. Voi găsi mereu bucurie în a suporta capriciile altora și în a împlini dorințele tuturor celor săraci care suferă.

O, dragi bolnavi, când îl întruchipați pe Cristos îmi sunteți de două ori mai scumpi; și ce medalie (premiu) este pentru mine a vă putea sluji.

Doamne, fă-mă receptivă pentru demnitatea înaltei mele chemări și marea ei responsabilitate. Nu îngădui ca să mă arăt vreodată nevrednică de ea prin faptul că pot cădea în duritatea inimii, în lipsa de prietenie și lipsa de răbdare. Și apoi, o Dumnezeule, pentru că tu ești Isus Cristos, pacientul meu, umilește-te pentru a fi și pentru mine un Isus răbdător. Fii îngăduitor cu greșelile mele și privește numai la dorința mea de a te iubi pe tine și de a-ți sluji în persoana fiecăruia dintre bolnavii tăi. Doamne, mărește credința mea, binecuvântează efortul și munca mea, acum și totdeauna. Amin. (Sfânta Tereza de Calcutta)

Bucură-te, Marie...

Isuse, în continuare te adorăm împreună cu psalmistul, rugându-te să ne întărești speranța în fața provocărilor tulburătoare ale vieții:

1 În tine, Doamne, mi-am căutat refugiul,
să nu fiu nicicând făcut de rușine!

2 În dreptatea ta, eliberează-mă și scapă-mă,
pleacă-ți urechea spre mine și mântuiește-mă!

3 Fii pentru mine stâncă și cetate de refugiu,
spre care mi-ai poruncit să merg mereu ca să mă mântuiești,
pentru că [numai] tu ești stânca mea și cetatea mea de apărare.

4 Scapă-mă, Dumnezeule, din mâna celui fărădelege,
din mâinile celui nelegiuit și viclean!

5 Pentru că tu, Doamne, ești speranța mea,
Doamne, în tine mi-am pus încrederea din copilărie.

6 În tine mi-am găsit sprijin din sânul mamei mele,
încă din sânul mamei mele, tu ai fost ocrotitorul meu;
în tine este lauda mea de-a pururi.

7 Ca o minune am ajuns pentru mulți
și tu ești refugiul meu puternic.

8 Să se umple gura mea de lauda ta,
toată ziua să fie plină de preamărirea ta!

9 Nu mă respinge în timpul bătrâneții [mele];
nu mă părăsi când mi se termină puterile!

10 Căci dușmanii mei vorbesc împotriva mea
și cei care pândesc sufletul meu se sfătuiesc împreună:

11 "Dumnezeu l-a părăsit.
Urmăriți-l și prindeți-l, căci nu este cine să-l scape!".

12 Dumnezeule, nu te îndepărta de mine;
Dumnezeul meu, grăbește-te să mă ajuți!

13 Să fie făcuți de rușine și să piară cei potrivnici sufletului meu,
să fie acoperiți de ocară și umilire cei care caută răul meu!

14 Eu îmi voi pune întotdeauna speranța [în tine]
și te voi lăuda tot mai mult.

15 Gura mea va vesti în toate zilele dreptatea și mântuirea ta,
chiar dacă nu cunosc numărul lor.

16 Voi povesti faptele de vitejie ale Domnului;
Doamne, îmi voi aduce aminte că dreptatea este numai a ta.

17 Dumnezeule, m-ai învățat din tinerețe,
iar eu fac cunoscute și acum minunile tale.

18 Nici la bătrânețe și căruntețe, Dumnezeule, să nu mă părăsești,
ca să fac cunoscută puterea ta generației [de acum]
și vitejia ta, celei care va veni.

19 Dreptatea ta, Dumnezeule, e până la ceruri,
tu, care ai făcut fapte mărețe,
Dumnezeule, cine este asemenea ție?

20 Tu m-ai făcut să văd rele și strâmtorări multe;
dar din nou îmi vei da viață
și mă vei face să urc din nou din abisurile pământului.

21 Vei înmulți mărirea mea
și, când te vei întoarce, mă vei mângâia.

22 Iar eu voi lăuda fidelitatea ta, Dumnezeul meu, în sunet de alăută
și îți voi cânta din harpă, ție, Sfântul lui Israél.

23 Vor striga de bucurie buzele mele când îți voi cânta
și sufletul meu, pe care l-ai răscumpărat,

24 căci și limba mea ziua întreagă va medita la dreptatea ta.
Vor fi făcuți de rușine și de ocară cei care caută răul. (Ps 71)

Slavă Tatălui...

Toți să adorăm fierbinte
Marea taină din altar,
Ce-a fost scris în Legea Veche
Facă loc la noul dar;
Ce e peste simț și minte
Să ne dea-al credinței har.
 
Tatălui dați închinare,
Cinste, laudă și cânt,
Fiului fără-ncetare,
Slavă-n cer și pe pământ,
Pururi binecuvântare
Fie Duhului Preasfânt. Amin.

Tu le-ai dat pâine cerească
Având în sine orice plăcere

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

C./ P. Lăudați-l pe Domnul neamurilor, Lăudați-l toate popoarele.
Osana, osana, osana Fiului lui Dumnezeu

Cântec final

Pr. Mihai Galațanu,
director al Oficiului pentru Pastorația Sanitară

* * *

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: În sprijinul bolnavilor (telefoane utile)


 

lecturi: 1645.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat