Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Prima Zi Internațională a Fraternității Umane

Prima Zi Internațională a Fraternității Umane a fost marcată la Iași printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, joi, 4 februarie 2021, la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Totodată, în Dieceza Romano-Catolică de Iași, această zi a fost marcată și prin diferite rugăciuni care s-au făcut în toate parohiile diecezei.

La celebrarea din catedrala ieșeană au participat și alți patru preoți care slujesc la parohia catedralei și la Episcopie, persoane consacrate și mulți credincioși laici. Cântarea a fost susținută de corul tinerilor catedralei "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru și susținut la orgă de Octavian Bișoc.

În cuvântul de învățătură rostit de pr. Cristian Diac, redactor în cadrul Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, a fost scoasă în evidență importanța acestei zile dedicate fraternității umane și contextul în care a apărut ea. Totodată, pe baza enciclicei "Fratelli tutti" a Papei Francisc, dedicată tot fraternității universale, părintele predicator a scos în evidență importanța trăirii fraternității între oameni, subliniind că "atunci când ne va fi clar că avem cu toții același Dumnezeu Creator și Tată, vom înțelege că, în ciuda diferențelor noastre, având însă aceeași natură sacră și inviolabilă, suntem frați și surori și putem să trăim fraternitatea cu toate deosebirile care sunt pe pământ, în pace și armonie, după gândul și intenția cu care ne-a lăsat Dumnezeu pe acest pământ!"

După celebrarea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și cei care au urmărit celebrarea prin ERCIS Media (și preluată și la Radio Maria), s-au rugat "Rugăciunea către Creator" și "Rugăciunea creștină ecumenică", rugăciunile așezate și recomandate de Papa Francisc în finalul enciclicei "Fratelli tutti", despre fraternitatea și prietenia socială.

În încheiere, PS Iosif Păuleț a mulțumit pentru participare și susținerea celebrării, înălțând rugăciunea sa de mulțumire către Dumnezeu "pentru că ne-a adunat împreună și ne-am rugat împreună, pentru ceea ce ne dorim noi și întreaga omenire, adică să trăim în pace, în armonie și frățietate, așa cum ne-a învățat și ne-a dat exemplu însuși Fiul lui Dumnezeu, Isus, făcut om, pentru mântuirea lumii".

*

La propunerea Sfântului Părinte Papa Francisc și a marelui imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decis pe 21 decembrie 2020 instituirea Zilei Internaționale a Fraternității Umane, care se va celebra în fiecare an pe 4 februarie. Această dată amintește momentul istoric al semnării Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună de către Papa Francisc și marele imam de Al-Azhar, în cadrul călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019).

Printr-o scrisoare adresată tuturor preoților care slujesc în parohiile Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț i-a îndemnat să promoveze în parohiile pe care le păstoresc mesajul evanghelic al păcii și al fraternității, asupra căruia Papa Francisc a insistat atât de mult în recenta sa enciclică, Fratelli tutti.

Alături de alte inițiative care s-au putut pune în practică la nivelul fiecărei parohii, PS Iosif Păuleț i-a îndemnat pe preoți ca la toate Sfintele Liturghii din ziua de 4 februarie 2021, la rugăciunea credincioșilor, să formuleze intenții speciale pentru fraternitate și solidaritate.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Iași (catedrală): Prima Zi Internațională a Fraternității Umane

* * *

Din arhiva ercis.ro:


 

lecturi: 719.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat