Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

La 2 februarie, Biserica Catolică și cea Ortodoxă sărbătoresc "Prezentarea lui Isus în templu" sau "Întâmpinarea Domnului". PS Iosif Păuleț a prezidat cu acest prilej Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, marți, 2 februarie, cu ritul sfințirii lumânărilor și procesiunea de la începutul celebrării. A fost prezent PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat preoți de la catedrală, persoane consacrate și credincioși.

Sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului" este celebrată în fiecare an la 40 de zile de la Nașterea Domnului și amintește de evenimentul biblic, relatat de evanghelistul Luca, cel al prezentării lui Isus în templul din Ierusalim, conform prescrierii din Legea lui Moise, mai exact din cartea Exodului, că "orice prim născut de parte bărbătească va fi numit sfânt pentru Domnul" (cf. Ex 13,2). Celebrarea liturgică este atestată în Biserică încă din secolul al III-lea, în Orient, iar în Occident, începând cu secolul a VII-lea.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea din spatele catedralei. Din Liturghier PS Iosif Păuleț a citit și aceste cuvinte: "Fraților preaiubiți, acum 40 de zile am sărbătorit cu bucurie nașterea Domnului, iar astăzi a venit ziua fericită când Isus a fost prezentat în templu de Maria și Iosif. El se supune astfel legii lui Moise, dar în realitate iese în întâmpinarea poporului său credincios."

A urmat sfințirea lumânărilor pe care credincioșii le purtau în mâini. Corul a intonat "Lumina mea este Domnul, aleluia!", în timp ce lumina lumânărilor se prelua din mână în mână de către cei prezenți. Isus Cristos, așa cum mărturisea bătrânul Simeon, este "lumină spre luminarea neamurilor". Acest rit introductiv s-a încheiat cu cuvintele: "Să mergem în pace în întâmpinarea Domnului!"

În omilia sa, pr. Vasile Petrișor a făcut o prezentare concisă a istoriei acestei sărbători ecleziale, oferind câteva date despre vechimea și conținutul ei. Ea a fost din totdeauna, așa cum a spus predicatorul, "o întâlnire dintre Dumnezeu și om, dintre fragilitatea omului, pe de o parte, și generozitatea iubirii lui Dumnezeu, pe de altă parte. Este vorba despre întâlnirea celor două Testamente: a Vechiului Testament, reprezentat de bătrânul Simeon și profetesa Ana, cu Noul Testament, reprezentat de Isus și părinții săi". Mai departe, pr. Vasile și-a expus gândurile, indicând trei tablouri diferite ale sărbătorii: tabloul consacrării sau al oferirii, tabloul întâmpinării și cel al luminii.

Isus este oferit Domnului, fiindcă părinții lui îl înțeleg ca dar, ei nefiind nicidecum proprietarii lui, ci beneficiarii gestul generozității divine. Isus merge la templu ca să fie întâmpinat de Simeon și Ana și, prin ei, de întregul popor care aștepta mântuirea. Dar și el, ca Dumnezeu, iese în întâmpinarea poporului. În sfârșit, tabloul luminii este unul ilustrativ pentru sărbătoare: cel care vine la templu este lumina lumii, iar lumânările simbolizează prezența sa în viața credincioșilor.

Corul, format și din surorile de la Episcopie, au intonat cântece care au evidențiat tematica lumină și a întâlnirii dintre om și Dumnezeu.

Ziua de 2 februarie este dedicată în Biserica Catolică persoanelor consacrate, bărbaților și femeilor, care, cu totală libertatea interioară, îl urmează pe Domnul. În Dieceza de Iași, Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate va fi celebrată duminică, 7 februarie, pe diferitele zone, așa cum este deja cunoscut.

Fiecare participare la Sfânta Liturghie să fie pentru credincioși o întâmpinare a Domnului și o sporire a luminii interioare prin reflectarea ei fidelă de la acea Lumină pe care niciun întuneric nu o poate cuprinde!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași (catedrală): Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

* * *

* * *

Omilia Sfântului Părinte Francisc în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului - A XXV-a Zi a Vieții Consacrate (2 februarie 2021)


 

lecturi: 1550.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat