Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

4 februarie: Ziua Internațională a Fraternității Umane în Dieceza de Iași

La propunerea Sfântului Părinte Papa Francisc și a marelui imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decis pe 21 decembrie 2020 instituirea Zilei Internaționale a Fraternității Umane, care se va celebra în fiecare an pe 4 februarie. Această dată amintește momentul istoric al semnării Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună de către Papa Francisc și marele imam de Al-Azhar, în cadrul călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019).

În Dieceza de Iași prima Zi Internațională a Fraternității Umane va fi marcată printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, joi, 4 februarie 2021, la ora 18.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, precum și prin diferite rugăciuni care se vor face în toate parohiile Diecezei de Iași în aceeași zi.

Printr-o scrisoare adresată tuturor preoților care slujesc în parohiile Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț îi îndeamnă pe preoți să promoveze în parohiile pe care le păstoresc, mai ales în această zi, mesajul evanghelic al păcii și al fraternității, asupra căruia Papa Francisc a insistat atât de mult în ultima sa enciclică, Fratelli tutti. Într-adevăr, subliniază păstorul diecezei noastre, "este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a construi o civilizație a păcii și a iubirii, a fraternității și a dialogului, a solidarității și a comuniunii. Urgența sanitară globală din ultimele luni a demonstrat că «nimeni nu poate înfrunta viața în mod izolat» și că a sosit momentul «să visăm ca o unică omenire» în care suntem «toți frați» (Fratelli tutti, 8)".

Alături de alte inițiative care se pot pune în practică la nivelul fiecărei parohii (cum ar fi, de exemplu, anumite predici tematice sau cateheze pe marginea ideilor din enciclica Fratelli tutti), PS Iosif Păuleț îi îndeamnă pe preoți ca la toate Sfintele Liturghii din ziua de 4 februarie 2021, la rugăciunea credincioșilor, să formuleze intenții speciale pentru fraternitate și solidaritate.

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Papa cu ONU, șeicul Emiratelor și marele imam de Al-Azhar: împreună pentru prima Zi a Fraternității Umane

ÎPS Aurel Percă salută inițiativa ONU de a institui o zi internațională a fraternității umane, la propunerea Papei Francisc

Papa Francisc: Video-mesaj adresat participanților la ceremonia la Abu Dhabi cu ocazia primei aniversări a semnării Documentului despre Fraternitatea Umană (4 februarie 2020)

Documentul de la Abu Dhabi. Houshmand (teologă musulmană): "Este ca o curmală a pomului întâlnirii"

Papa Francisc îl întâlnește pe marele imam de Al-Azhar, la Abu Dhabi se va ridica o Casă pentru dialogul interreligios

Abu Dhabi, un pas dincolo de Regensburg

Marco Impagliazzo (Comunitatea "Sfântul Egidiu"): "Imaginile de la Abu Dhabi fac bine inimii persoanelor"

Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Emiratele Arabe Unite (5 februarie 2019)

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 6 februarie 2019. Călătoria apostolică în Emiratele Arabe Unite

Document semnat de papa și de marele imam. Yahya Pallavicini (Coreis): "De acum încolo spațiul pentru ambiguitate s-a terminat"

Papa în Emiratele Arabe Unite: Document despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună (Abu Dhabi, luni, 4 februarie 2019)

Papa în Emiratele Arabe Unite: Întâlnire interreligioasă (Fouder’s Memorial, Abu Dhabi, luni, 4 februarie 2019)


 

lecturi: 1251.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat