Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa cu ONU, șeicul Emiratelor și marele imam de Al-Azhar: împreună pentru prima Zi a Fraternității Umane

de Domenico Agasso

La doi ani după semnarea documentului de la Abu Dhabi despre fraternitatea ființelor umane "pentru pacea mondială și conviețuirea comună", se celebrează unul din roadele acelui text de însemnătate istorică. De fapt, joi, 4 februarie 2021, cei doi protagoniști ai semnării, Papa Francisc și marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, celebrează Ziua Internațională a Fraternității Umane într-un eveniment virtual organizat de șeicul Mohammed Bin Zayed în capitala Emiratelor Arabe Unite, cu participarea secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, și alte personalități. Comunică acest lucru Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Cu aceeași ocazie va fi acordat Premiul Zayed pentru Fraternitatea umană care se inspiră din același "Document despre Fraternitatea Umană".

Întâlnirea și ceremonia de premiere vor fi transmise în streaming în diferite limbi de la ora 14.30 (ora Italiei) de Vatican News, portalul de informație multimedială al Sfântului Scaun, și difuzate de Vatican Media.

Subliniază cardinalul Miguel Angel Ayuso Guixot, președinte al Dicasterului vatican: acest eveniment "răspunde la invitația clară adresată de papa Francisc întregii omeniri de a construi un prezent de pace în întâlnirea cu celălalt". În octombrie 2020, "această invitație a devenit și mai indispensabilă cu enciclica Fratelli tutti. Aceste întâlniri sunt un mod pentru a realiza o prietenie socială autentică, așa cum ne-a cerut Sfântul Părinte".

Episcopul de Roma și marele imam au dedicat aproape un an și jumătate pentru redactarea "Documentului despre Fraternitatea umană", până când l-au anunțat împreună în timpul vizitei în Emirate din februarie 2019. După câteva luni a fost instituit Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană, cu obiectivul de a traduce aspirațiile Documentului despre Fraternitatea Umană în activități și acțiuni concrete, pentru a promova fraternitatea, solidaritatea, respectul și înțelegerea reciprocă. Înaltul Comitet are în program să instituie o "Casă Familie Abrahamitică", având o sinagogă, o biserică și o moschee, pe Insula Saadiyat la Abu Dhabi. A constituit un juriu independent care primește candidaturi la Premiul Zayed, selecționând învingătorii a căror lucrare s-a remarcat prin angajarea permanentă în favoarea fraternității umane.

La 21 decembrie 2020, Adunarea generală a ONU, în unanimitate a declarat ziua de 4 februarie Zi Internațională a Fraternității Umane. Judecătorul Mohamed Mahmoud Abdel Salam, secretar general al Înaltului Comitet, prezentând enciclica Fratelli tutti, la 4 octombrie 2020, evidenția cum în această fază "decisivă a istoriei omenirii ne aflăm la o răscruce: pe de o parte, fraternitatea universală în care omenirea se bucură, și pe de altă parte, o sărăcie extremă care va mări suferințele și privațiunile popoarelor".

În ediția din ianuarie a materialului video al papei "În slujba fraternității umane", Bergoglio reafirmă importanța de a ne concentra asupra a ceea ce este esențial credinței tuturor credințelor: adorarea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Fraternitatea "induce să ne deschidem la Tatăl tuturor și să vedem în celălalt un frate, o soră, să împărtășim viața, să ne susținem reciproc, să iubim, să cunoaștem".

(După Vatican Insider, 1 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 756.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat