Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak, în studiu întâlnirea cu ayatolahul șiit Ali Sistani. Nicio confirmare oficială

De Salvatore Cernuzio

Încă lipsește o confirmare oficială din partea Sfântului Scaun, însă devine tot mai insistentă ipoteza unei întâlniri între Papa Francisc și marele ayatolah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak, apărător al autonomiei șiiților irakieni și critic al Iranului, în cadrul vizitei pontifului în țara din Orientul Mijlociu programată pentru 5-8 martie 2021.

Eventualitatea unei astfel de întâlniri, care ar scrie un nou capitol de istorie în relațiile reciproce dintre creștini și musulmani, a fost prevestită cu săptămâni în urmă de cardinalul Louis Raphael Sako, patriarh caldeean de Bagdad. Într-un interviu la Vatican Insider - La Stampa din 15 ianuarie, cardinalul, interpelat în această privință, explica faptul că Biserica catolică irakiană împărtășea cu șiiții "dorința" unei întâlniri dintre papa și Ali Sistani la Najaf, orașul sfânt al șiiților: "Am vorbit cu Sfântul Scaun despre cât de importantă ar fi o asemenea vizită. Conducătorii șiiți au un rol important în zonă și papa este un om al dialogului, are carisma de a vorbi cu musulmanii", spunea Sako.

În afară de asta, patriarhul explica faptul că întâlnirea ar putea să fie ocazia pentru a semna împreună "Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună", semnată de papa la 4 februarie 2019 la Abu Dhabi împreună cu marele imam de Al-Azhar, cea mai înaltă instituție sunnită din Cairo. "Ar fi un gest enorm, cu impact pozitiv și pentru prezența creștină. Însă, pe moment, nu avem răspunsuri", comenta patriarhul caldeean.

În schimb, intervenind ieri la o întâlnire online promovată de Conferința Episcopală Franceză și de organismul francez Oeuvre d'Orient, Preafericirea Sa Sako aproape că a confirmat că la 6 martie ar putea să se desfășoare o "întâlnire privată" între Papa Francisc și liderul spiritual șiit la Najaf, leagăn și loc identitar al acestei minorități a islamului separate de sunniți de istorie și de sânge.

Tocmai alegerea locului, dincolo de semnarea Declarației comune cu valoare universală, face să asume o relevanță istorică acest eveniment ipotetic, atât pentru dialogul islamo-creștin, cât și pentru cel intra musulman. De fapt, Najaf este "locul care vorbește inimii fiecărui șiit, iar semnarea la Najaf este ca o semnare cu identitatea fiecăruia dintre ei", afirmă jurnalistul Riccardo Cristiano, unul dintre cei mai mari experți din Orientul Mijlociu. Semnarea unui document care merge pe urma celui semnat și de principala autoritate teologică sunnită "intră în istoria diviziunii islamice, deschide o perspectivă nouă. Perspectiva cetățeniei, a unui stat unde toți sunt cetățeni cu drepturi egale... Este o viziune revoluționară pentru islam".

Așa cum s-a spus, de la Vatican n-a venit o confirmare a acestei întâlniri care pare să fie puternic recomandată de Patriarhia caldeeană de Bagdad, însă căreia îi lipsește totuși registrul necesar pentru organizare. Surse ale Patriarhiei, interpelate de Vatican Insider în această privință, au răspuns cu prudență mai mare: "Pentru moment nu putem confirma, așteptăm programul oficial al vizitei de la Vatican".

Dacă această întâlnire ar trebui să aibă loc, ar fi prima dată în istorie când un exponent de seamă al islamului sunnit și unul al islamului șiit ar ajunge să împărtășească același document cu liderul creștinătății. "Un text universal", a subliniat ieri Sako, bazat pe temele fraternității umane cristalizate de pontif în ultima sa enciclică "Fratelli tutti"; de aceea "nu va fi necesar să fie schimbat" în cazul în care ar trebui să fie semnat de liderul șiit.

Pe fraternitate este centrat și motoul ales pentru vizita papei: "Voi toți sunteți frați" este fraza luată din versetul Evangheliei lui Matei (Mt 23,8) inserată în caldeeană, arabă, engleză și curdă în logoul vizitei apostolice. Logoul, care a circulat pe web înainte de a fi difuzat oficial, îl arată pe papa Francisc în gestul de salutare a țării, reprezentate ca hartă și de simbolurile sale, palmierul și fluviile Tigru și Eufrat. În imagine este și un porumbel alb care ține în cioc o ramură de măslin, simbol al păcii, și zboară deasupra steagurilor Sfântului Scaun și al Republicii Irak.

Cât privește programul călătoriei, se așteaptă în săptămânile următoare publicarea din partea Sfântului Scaun a listei de întâlniri care vor ritma cele trei zile ale lui Jorge Mario Bergoglio în peninsula arabică. Programul oficial este susceptibil la variații continue ținând cont de dificultățile logistice pe care le comportă această vizită și mai ales de evoluția pandemiei de Covid. În Irak pentru moment se înregistrează câteva zeci de morți pe zi și mai puțin de o sută de cazuri de infectare, în scădere puternică față de lunile trecute.

Din știrile apărute până acum, tot pe baza anticipărilor patriarhului Sako, printre întâlnirile fundamentale ale călătoriei papale va fi ceremonia interreligioasă la Ur, patrie natală a lui Abraham, la care vor lua parte creștini și musulmani (sunniți și șiiți), în afară de o reprezentare de evrei, mandei, yazidi. În schimb la Bagdad, Papa Francisc ar trebui să celebreze o Liturghie în ritul caldeean în catedrala siro-catolică "Stăpâna Noastră a mântuirii", loc simbol al Bisericii irakiene, țintă, la 31 octombrie 2010, a unui sângeros atentat terorist în care au fost uciși 48 de credincioși, între care doi preoți.

La Erbil, capitală a Kurdistanului irakian, pontiful ar trebui să întâlnească autoritățile civile pe un stadion. După aceea va vizita orașul Mosul, simbol al distrugerii provocate de milițiile Daesch, și satul Qaraqosh, pentru recitarea rugăciunii Angelus și întâlnirea cu comunitățile creștine din Câmpia Ninive, victime ale violențelor și persecuțiilor jihadiste. Pentru ei va fi "o încurajare", a spus Sako, "de a rămâne, a persevera, a spera, dar mai ales și de a reconstrui încrederea cu ceilalți pentru un viitor mai bun".

Aruncă o umbră asupra întregii călătorii problema siguranței, în lumina dublului atentat sinucigaș din 21 ianuarie în Piața Tayaran la Bagdad care a ucis circa treizeci de persoane, precum și a explodării unui proiectil de tun, în această dimineață, la 35 km nord de Najaf. "Nu există riscuri pentru viața papei", a mai spus Sako în site-ul francez. Însă o recrudescență a violențelor ar putea să ducă la anularea acestei călătorii dorite de Papa Bergoglio încă de la începutul pontificatului.

(După Vatican Insider, 28 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 538.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat