Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Viața Consacrată: Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Consacrate 2021

Dragi persoane consacrate, peste puțin timp vom celebra cea de-a XXV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate - Prezentarea lui Isus la templu - zi în care toate persoanele consacrate se strâng în jurul episcopului diecezei pentru a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru chemarea specială a consacrării lor călugărești.

Această zi ne amintește de vocația personală și de misiunea de a vesti evanghelia, punând în evidență plinătatea umană, frumusețea și bucuria ei, pentru a stimula pe toți cei botezați să răspundă cu generozitate sfințeniei Duhului care ne-a fost dăruit. În această zi, să ne amintim, mai mult ca oricând, îndemnul Papei Francisc: "Suntem chemați să experimentăm și să arătăm că Dumnezeu este capabil să umple inima noastră și să ne facă fericiți, fără a fi nevoie să căutăm în altă parte fericirea noastră; că fraternitatea autentică trăită în comunitățile noastre alimentează bucuria noastră; că dăruirea noastră totală în slujirea Bisericii, a familiilor, a tinerilor, a bătrânilor, a săracilor ne realizează ca persoane și dă plinătate vieții noastre" (Scrisoare către toate persoanele consacrate cu ocazia Anului Vieții Consacrate, nr. II, 21 noiembrie 2014).

Dragi persoane consacrate, ca să putem fi în Biserică și pentru Biserică un sprijin, noi avem obligația de a nu ne îndepărta privirea de la Cristos, în timp ce mintea noastră să fie predispusă ascultării cuvântului lui Dumnezeu. Trebuie să continuăm propunerile cele bune pentru ca viața noastră consacrată să fie autentică și să devină un dar din iubire, o iubire trăită și împărtășită, devenită slujire, ținând cont de specificul carismei noastre, raportându-ne la lumea înconjurătoare fără nicio ambiție umană. Toată lucrarea noastră să fie călăuzită de acțiunea Duhului Sfânt, să devină o oglindire a operei lui Cristos, cel care a venit în lume pentru a da mărturie despre adevăr, a venit să mântuiască, nu să osândească, să slujească, nu să fie slujit.

Biserica, dedicând vieții consacrate o zi specială, ne invită pe noi, persoanele consacrate, să reaprindem dorința noastră de a-i aparține trup și suflet lui Cristos, model pentru fiecare bărbat și femeie care dorește să-și închine viața cu totul slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Cu ani în urmă, papa emerit Benedict al XVI-lea, adresându-se superiorilor și superioarelor generale ale institutelor de viața consacrată și ale societăților de viață apostolică, spunea: "A-i aparține Domnului însemnă a fi cuprinși de iubirea sa înfocată, a fi transformați de splendoarea frumuseții sale [...]. A fi ai lui Cristos însemnă a păstra mereu aprinsă în inimă o flacără de iubire vie!" (22 mai 2006). Cu toate problemele și preocupările vieții cotidiene, să nu uităm că iubirea lui Cristos nu se răcește, iar glasul său, care ne chemă continuu, nu se stinge! Cristos cu toată dragostea ne îndemnă pe noi să ne bucurăm de privirea sa predilectă, privire care ne-a adresat-o întotdeauna. Din voința lui Cristos, printr-o trăire autentică a sfaturilor evanghelice și a vieții fraterne, noi intrăm într-o "fericire specială" care uimește și astăzi și "molipsește" tinerii, care uneori întâmpină o oarecare dificultate în a găsi pacea și bucuria adevărată.

Dragi persoane consacrate, în aceste timpuri de fragilitate și suferință prin care trece omenirea, noi, persoanele consacrate, să ne dorim să-l vestim pe Cristos speranța lumii cu mai multă pasiune. Lumina, care vine de la Dumnezeu Unul și Întrei, izvorul oricărei chemări, ne dă curajul de a întrezări, în orice situație pe care o trăim noi sau cei de lângă noi, amprenta frumuseții lui Dumnezeu.

Să prăznuim această zi cu bucurie și să ieșim și noi în întâmpinarea Domnului cu candela aprinsă asemenea fecioarelor înțelepte (cf. Mt 25,1-13), să trăim cu mulțumire și dăruire totală consacrarea noastră, pentru ca, într-o zi, să putem intra împreună cu Cristos, Mirele, în sala de nuntă, unde să contemplăm pentru toată veșnicia frumusețea lui Cristos cel dintâi ales și consacrat.

În Dieceza de Iași, ziua persoanelor consacrate se va celebra duminică, 7 februarie 2021.

La mulți ani tuturor persoanelor consacrate din Dieceza noastră de Iași!

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să facă rodnică consacrarea voastră, spre slava lui Dumnezeu și binele poporului creștin.

Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.
vicar episcopal pentru viața consacrată

* * *

În "Fratelli tutti" rădăcinile profeției. Scrisoare către toate persoanele consacrate, din partea Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică


 

lecturi: 1712.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat