Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică în vederea sărbătorii de la 2 februarie

În "Fratelli tutti" rădăcinile profeției

În vederea zilei de 2 februarie, sărbătoarea liturgică a Prezentării Domnului, prefectul și secretarul Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică au trimis tuturor consacraților și consacratelor următoarea scrisoare.

Din Vatican, 18 ianuarie 2021

Către toți consacrații și consacratele

Ajungem la voi în ajunul unei sărbători îndrăgite de noi toți, consacrate și consacrați, pentru că este dedicată minunatei noastre vocații care în diferite modalități face să strălucească iubirea lui Dumnezeu față de bărbat, femeie și întregul univers. La 2 februarie vom celebra a XXV-a Zi a Vieții Consacrate. În Bazilica "Sfântul Petru", la ora 17.30, Papa Francisc va prezida o celebrare euharistică, lipsită de semnele și de fețele bucuroase care o luminau în anii precedenți, și totuși mereu exprimare a acelei recunoștințe rodnice care caracterizează viețile noastre.

Dorim cu această scrisoare să ușurăm acea distanțare fizică pe care ne-a impus-o pandemia de atâtea luni și să exprimăm fiecăreia și fiecăruia dintre voi și fiecărei comunități apropierea noastră și a celor care lucrează în acest Dicaster. Urmărim de multe luni știrile care vin din comunitățile din diferite națiuni: vorbesc despre dezorientare, despre infectări, despre decese, despre dificultăți umane și economice, despre institute care diminuează, despre frici..., însă vorbesc și despre fidelitate încercată de suferință, despre curaj, despre mărturie senină chiar și în durere sau în incertitudine, despre împărtășire a fiecărei suferințe și a fiecărei răni, despre îngrijire și apropiere de cei din urmă, despre caritate și despre slujire cu prețul vieții (cf. Fratelli tutti, cap. II).

Nu putem pronunța toate numele voastre, însă asupra fiecăruia și fiecăreia dintre voi cerem binecuvântarea Domnului pentru ca să fiți capabili să treceți de la "eu" la "noi", conștienți că "ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună" (Papa Francisc, Moment extraordinar de rugăciune, vineri 27 martie 2020). Fiți samaritenii din aceste zile, depășind tentația de a vă concentra sau a plânge asupra voastră, sau de a închide ochii în fața durerii, a suferințelor, a sărăciilor atâtor bărbați și femei, atâtor popoare!

În enciclica Fratelli tutti, Papa Francisc ne invită să acționăm împreună, să facem să se renască în toți "o aspirație mondială la fraternitate" (nr. 8), să viseze împreună (nr. 9) pentru ca "în fața diferitelor moduri actuale de a elimina sau a ignora pe ceilalți, să fim în măsură să reacționăm cu un nou vis de fraternitate și de prietenie socială..." (nr. 6).

Consacrate și consacrați din institutele călugărești, monastice, contemplative, din institutele seculare și din noile institute, membri ai ordo virginum, eremiți, membri ai societăților de viață apostolică, vă cerem tuturor să puneți această enciclică în centrul vieții, formării și misiunii voastre. De acum încolo nu putem face abstracție de acest adevăr: toți suntem frați și surori, cum de altfel ne rugăm, probabil nu cu atâta conștiință, în Tatăl Nostru, pentru că "fără o deschidere la Tatăl tuturor, nu pot exista motive solide și stabile pentru apelul la fraternitate" (nr. 272).

Această enciclică, scrisă într-un moment istoric pe care însuși Papa Francisc l-a definit "ora adevărului", este un dar prețios pentru fiecare formă de viață consacrată care, fără a-și ascunde multele răni provocate fraternității, poate regăsi în ea rădăcinile profeției.

Suntem în fața unei noi chemări a Duhului Sfânt. Așa cum Sfântul Ioan Paul al II-lea, în lumina învățăturii despre Biserică-comuniune, a solicitat persoanele consacrate "să fie cu adevărat experte în comuniune și să practice spiritualitatea ei" (Vita consecrata, nr. 46), Papa Francisc, inspirându-se din Sfântul Francisc, fondator și inspirator al atâtor institute de viață consacrată, lărgește orizontul și ne invită să fim artizani ai fraternității universale, păzitori ai casei comune: ai pământului și ai fiecărei creaturi (cf. Enciclica Laudato si'). Frați și surori ai tuturor, independent de credința, de culturile și de tradițiile fiecăruia, pentru că viitorul nu este "monocromatic" (FT, nr. 100) și lumea este ca un poliedru care lasă să transpară frumusețea sa, tocmai prin diferitele sale fațete.

Este vorba, așadar, de a deschide procese pentru a însoți, a transforma și a genera; de a elabora proiecte pentru a promova cultura întâlnirii și a dialogului dintre popoare și generații diferite; pornind de la propria comunitate vocațională pentru a ajunge după aceea în fiecare colț al pământului și la fiecare creatură, pentru că, niciodată ca în acest timp de pandemie nu am experimentat că totul este legat, totul este în relație, totul este conectat (cf. Enciclica Laudato si').

"Visăm ca o unică omenire, ca niște călători făcuți din aceeași carne umană, ca fii ai acestui pământ care ne găzduiește pe noi toți, fiecare cu bogăția credinței sale sau a convingerilor sale, fiecare cu propriul glas, toți frați!" (FT, nr. 8). Așadar, în orizontul acestui vis care este încredințat mâinilor noastre, pasiunii noastre, perseverenței noastre, ziua de 2 februarie va fi și anul acesta o sărbătoare frumoasă în care să-l lăudăm și să-i mulțumim Domnului pentru darul vocației și misiunii noastre!

Mariei, Mama noastră, Mama Bisericii, femeie fidelă, și Sfântului Iosif, soțul ei, în acest an dedicat lui, încredințăm pe fiecare dintre voi. Să se întărească în voi o credință vie și îndrăgostită, o speranță sigură și bucuroasă, o caritate umilă și activă.

De la Tatăl și de la Fiul și de la Duhul Sfânt, Dumnezeul nostru milostiv, implorăm binecuvântarea asupra fiecăruia și fiecăreia dintre voi.

Cardinal João Braz de Aviz
prefect

+ José Rodríguez Carballo, OFM
arhiepiscop secretar

(După L'Osservatore Romano, 26 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1112.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat