Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Rugăciune comună pentru unirea în credință

Duminică, 24 ianuarie 2021, în Bazilica "San Vitale" din Roma, la ora 17.00, a avut loc un moment de rugăciune comună pentru unirea în credință. Celebrarea a fost condusă de părintele Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma.

Tematica propusă pentru această zi, "A crește în unitate" plecând de la versetul "Eu sunt vița! Voi sunteți mlădițele" (In 15,5a), a reprezentat centrul rugăciunii ecumenice. Sub cupola acestui moment s-au aflat: din partea Bisericii Ortodoxe, PS arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical Greco-Catolic "Pio Romeno", pr. Gheorghe Militaru, parohul comunității ortodoxe "Intrarea Domnului în Ierusalim" din Roma, Mons. Ionuț Strejac și Mons. Paul Butnaru care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, domnul George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu emigranții în vicariatul de Roma, pr. Elio Lops, parohul comunității italiene, mai mulți preoți studenți la Roma și credincioși.

În cadrul omiliei, părintele Isidor a prezentat două imagini. Prima imagine a fost cea "a viței de vie", care ne îndeamnă să rămânem uniți de Cristos în toate circumstanțele vieții. Orice rupere sau tăiere înseamnă dezbinare, iar dezbinarea provoacă tristețe în inima aceluiași Dumnezeu.

Fiecare tradiție încearcă să ne ducă la inima credinței noastre: comuniunea cu Dumnezeu, prin Cristos, în Duhul Sfânt. Cu cât trăim această comuniune, cu atât ne unim cu alți creștini și cu întreaga umanitate. Apostolul Paul, în lectura zilei, denunță o atitudine care amenințase deja unitatea primilor creștini: absolutizarea propriei tradiții în detrimentul unității trupului lui Cristos. Diferențele se transformă apoi în diviziuni în loc să ne îmbogățească reciproc.

Cea de-a doua imagine a făcut referire la o roată în care butucul reprezentă pe Dumnezeu, iar spițele sunt diferitele drumuri sau moduri de viață pe care le au oamenii. Pe măsură ce sfinții se apropie de Dumnezeu, se îndreaptă spre centrul cercului și pătrund în el, apropiindu-se unii de alții. Când însă, se retrag spre exterior, se îndepărtează de Dumnezeu și se distanțează unii de alții.

La finalul celebrării, distinșii reprezentanți din cele două Biserici surori au prezentat un cuvânt de mulțumire, dar și un îndemn la solidaritate pentru o unitate adevărată. În același gând s-a aflat și ambasadorul român, care a invitat la o coerență între credință și sentimentul de naționalitate.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală armonizată de cântarea "Ce bine e când frații în Domnul se iubesc".

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Roma: Rugăciune comună pentru unirea în credință

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 952.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat