Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Raporturile Sfântului Scaun cu Bisericile ortodoxe

Pandemia n-a întrerupt dialogul

de Andrea Palmieri
subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Cronica raporturilor dintre Sfântul Scaun și Bisericile ortodoxe în 2020 apare fără îndoială mult mai puțin bogată față de cea din anii precedenți. Răspândirea rapidă a virusului Covid-19 începând din primele luni ale anului de puțin încheiat a constrâns la anularea sau la amânarea multor vizite și reuniuni. Totuși, în pofida crizei sanitare grave, s-au realizat câteva evenimente, care arată că dialogul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă a continuat și în timp de pandemie.

Unul din evenimentele semnificative a fost vizita la Roma a patriarhului ecumenic Bartolomeu, care a avut loc de la 19 la 22 octombrie. La 20 octombrie, patriarhul Bartolomeu a mers la Centrul internațional al Mișcării Focolarelor la Rocca di Papa (Roma), unde a întâlnit-o pe președinta Maria Voce și a adus omagiu la mormântul lui Chiara Lubich, fondatoare a mișcării, la aniversarea centenarului nașterii sale. După-amiază, patriarhul, împreună cu Papa Francisc și cu reprezentanți ai altor Biserici și tradiții religioase, a participat la Întâlnirea internațională pentru pace, despre tema "Nimeni nu se salvează singur. Pace și fraternitate", organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu". La 21 octombrie, patriarhul Bartolomeu a primit titlul de doctor honoris causa în filozofie de la Universitatea Pontificală Antonianum pentru angajarea sa în favoarea salvgardării creației. În sfârșit, la 22 octombrie, s-a ținut o întâlnire privată între Papa Francisc și patriarhul Bartolomeu.

Cu puțin înainte de izbucnirea epidemiei în Italia, la 13 februarie, Papa Francisc a primit în audiență privată o altă personalitate a lumii ortodoxe, pe mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru relațiile ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova. Audiența a avut loc în ziua de după comemorarea celei de-a patra aniversări a întâlnirii dintre Papa Francisc și patriarhul de Moscova, Chiril, ținută la 12 februarie la Habana, comemorare organizată la Roma împreună de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Departamentul condus de mitropolitul Hilarion. Cu această ocazie, la Universitatea Pontificală "Sfântul Toma de Aquino", s-a ținut o întâlnire cu titlul "Sfinți, Semne și semințe ale Unității", în care au intervenit referenți catolici și ortodocși. seara, în Bazilica papală "Sfântul Ioan din Lateran", au cântat corul sinodal din Moscova și corul Capelei muzicale pontificale sixtine. În aceeași zi, la sediul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, s-a reunit Grupul mixt de lucru pentru coordonarea de proiecte culturale și sociale între Sfântul Scaun și Biserica ortodoxă rusă, co-prezidat de cardinalul Kurt Koch și de mitropolitul Hilarion.

La 27 februarie, Papa Francisc a dăruit patriarhului Bisericii ortodoxe bulgare Neofit câteva relicve ale Sfântului Clement, papă și martir, și ale Sfântului Potitus, martir, care, conform unei tradiții antice, sunt legați de Sardica, nume originar al Sofiei, capitală a Bulgariei, în amintirea călătoriei apostolice din mai 2019. Ceremonia de înmânare s-a desfășurat la reședința patriarhului îndeplinită de nunțiul apostolic din Bulgaria, Monseniorul Anselmo Guido Pecorari. Câteva luni mai târziu, la 16 septembrie, relicvele dăruite de papa au fost transferate cu o procesiune solemnă de la sediul Vicariatului din Sofia la vechea Biserică "Sfânta Sofia", cu participarea clerului ortodox. Procesiunea a fost prezidată de vicarul patriarhului pentru orașul Sofia, episcopul Policarp, care a salutat cordial delegația catolică prezidată de Monseniorul Christo Proykov, președinte al Conferinței Episcopale Bulgare. Ceea ce s-a întâmplat la Sofia asumă o relevanță ecumenică deosebită, dacă se amintește că Biserica ortodoxă bulgară de peste zece ani nu participă la lucrările Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul său și nu mai este membru al Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Merită de accentuat că, în contexte în care dialogul ecumenic este perceput ca o amenințare pentru propria identitate, ecumenismul spiritual este capabil să deschidă noi perspective și să mențină contacte vii altminteri imposibile.

Pandemia a împiedicat parțial obișnuita realizare a schimbului de vizite de delegații oficiale între Sfântul Scaun și Patriarhia ecumenică prilejuite de respectivele sărbători patronale. La 29 iunie, sărbătoarea Sfinților Petru și Paul, întrerupând tradiția consolidată din ultimele decenii din cauza limitărilor la posibilitatea de a călători pentru a limita răspândirea coronavirusului, delegația Patriarhiei ecumenice n-a putut să fie prezentă la Roma. În schimb, o delegație a Sfântului Scaun a reușit să meargă la Istanbul, pentru a participa la celebrările în cinstea Sfântului Andrei, la 30 noiembrie.

Criza sanitară a dat ocazie de a găsi noi forme de contacte ecumenice. În această perspectivă, la sfârșitul rugăciunii Angelus de duminică, 22 martie, Papa Francisc a propus tuturor celorlalți conducători de Biserici să răspundă la amenințarea pandemiei recitând ideal și contemporan rugăciunea Domnului, Tatăl Nostru, în miercurea următoare, 25 martie, solemnitatea Bunei Vestiri. Invitația papei a fost primită de mulți conducători ai Bisericilor ortodoxe, între care patriarhul ecumenic Bartolomeu, care s-au unit în diferite modalități în invocarea milostivirii lui Dumnezeu pentru întreaga omenire și mai ales pentru victimele pandemiei.

În afară de asta, la 23 aprilie, Papa Francisc a donat câteva aparaturi medicale, între care cinci ventilatoare, măști, și combinezoane de protecție, spitalului "Sfântul Ioan" din Suceava, în România, unde majoritatea populației este ortodoxă. Pentru acest motiv, la aceeași dată, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel a trimis papei o scrisoare pentru a exprima recunoștința sa.

Cu tristețe, în 2020, Covid-19 a provocat moartea a sute de mii de persoane în toată lumea, între care din păcate au fost și numeroși episcopi ortodocși care aparțin diferitelor Biserici. Îndeosebi, la 20 noiembrie, din cauza noului coronavirus, a decedat patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe Irineu. La ritualul înmormântării, reprezentând Sfântul Scaun, au participat nunțiul apostolic din Serbia, Monseniorul Luciano Suriani, și arhiepiscopul de Belgrad, Monseniorul Stanislav Hoèevar, care au transmis un mesaj de condoleanțe al Papei Francisc mitropolitului Hrisostom de Dabar-Bosna, locum tenens al tronului patriarhal. În sfârșit, trebuie menționat că și dialogul teologic oficial dintre catolici și ortodocși a suferit o încetinire din cauza pandemiei, însă nu s-a oprit de tot. De fapt, în 2020 era prevăzută o reuniune a Comitetului de coordonare al Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul său, care trebuia ținută în septembrie la Rethymno, Creta (Grecia), în timpul căreia comitetul avea să examineze o nouă schiță a unui document cu titlul Primat și sinodalitate în al doilea mileniu și astăzi, asupra căruia lucrează deja de câțiva ani, cu scopul de a evalua dacă textul era pregătit pentru a fi supus studierii și eventualei aprobări a plenarei Comisiei. Această reuniune ar fi trebuit să fie precedată de o întâlnire a unui grup mic mixt de redactare cu scopul de a insera în schița documentului observațiile propuse de membrii Comitetului de coordonare reunite în 2019. Luând în considerare urgența sanitară și dificultatea de a călători în siguranță, cei doi co-președinți ai Comisiei mixte internaționale, cardinalul Kurt Koch și arhiepiscopul Job de Telmessos, au concordat să amâne reuniunea Comitetului de coordonare la o dată care trebuie stabilită, de dorit în 2021 dacă situația sanitară va permite asta. Pentru aceleași motive n-a fost posibil să se realizeze întâlnirea grupului de redactare. Totuși, grație schimbului dens de corespondență electronică, membrii grupului au reușit să ducă la capăt misiunea încredințată lor. De aceea, în pofida circumstanțelor adverse, a fost pregătită o nouă schiță de document care trebuie supusă Comitetului de coordonare care se va reuni imediat ce va fi cu putință. Desigur, schița documentului nu va putea să fie publicată până când Comisia mixtă internațională într-o sesiune plenară nu va decide în această privință.

Așa cum s-a văzut, restricțiile legate de pandemie n-au oprit drumul căutării unității creștinilor. Dimpotrivă, consecințele dramatice determinate de ea au făcut în așa fel încât în diferite maniere să se exprime o reală apropiere și o adevărată solidaritate între Sfântul Scaun și Bisericile ortodoxe. Deoarece mișcarea ecumenică este înainte de toate o lucrare a Duhului Sfânt, nu trebuie să uimească faptul că Duhul lui Dumnezeu este în măsură să scoată binele chiar și în situațiile mai dureroase cum sunt cele pe care le-am trăit în 2020 și pe care continuăm să le experimentăm și astăzi.

(După L'Osservatore Romano, 25 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 553.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat