Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Încheierea octavei dedicate rugăciunii pentru unitatea creștinilor de pretutindeni a avut loc luni, 25 ianuarie 2021, la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, părinți profesori de la Seminarul Mare și de la Episcopie. Pr. prof. Iosif Antili, director al Oficiului pentru Ecumenism, a ținut cuvântul de învățătură. Din partea Bisericii Ortodoxe, ca delegat al ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a participat pr. prof. Cătălin Vatamanu. Celebrarea a fost transmisă în direct de ERCIS Media.

În cuvântul său introductiv, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți la celebrare, exprimând sensul acestei rugăciuni ecumenice, care este acela de a realiza unitatea dorită de Cristos. A amintit de scandalul pe care creștinii îl oferă pentru restul omenirii prin ruptura din interiorul Bisericii lui Cristos. Aceasta "se creează repede, unitatea însă mai greu". Episcopul a spus că "trebuie să ne rugăm, lăsând în mâna lui Dumnezeu momentul unității", implorând mijlocirea Maicii Domnului care este "Maica Unității". De asemenea, a indicat spre sărbătoarea din calendar, "Convertirea Sfântului Apostol Paul", care sugerează adevărul că "nu există unitate fără convertire".

În cuvintele de la ritul penitențial, credincioșii prezenți și toți cei care urmăreau rugăciunea din catedrală au putut recunoaște că Duhul Sfânt este cel care suflă în inimi ca toți să fie una, că el este artizanul prim al unității.

În predica sa, pr. Iosif Antili a amintit mai întâi de experiența avută în cadrul serviciului militar pe care l-a făcut înainte de Revoluție, unde studenți teologi de toate confesiunile creștine erau trimiși în același loc, fără să li se acorde posibilitatea de a-și exprima în public credința. Acele nouă luni au fost o adevărată experiență ecumenică, ei, în calitate de militari teologi, putând să realizeze că Dumnezeu a pus lucruri frumoase în toți. Mai departe, părintele predicator a spus că omul este o ființă care se naște cu predeterminări. Acestea creează diferențe, însă acestea nu constituie în sine o problemă. Raportul dintre oameni cu diferențe devine problema.

Predica a continuat pe o structură tripartită, cu dezvoltarea a trei idei bine punctate:

1. Scandalul dezbinării. Unii se întreabă: Câți Cristoși sunt? Există creștini care cred că procedează bine, hrănind resentimente față de alți creștini. Pentru cei care preferă calea dezbinării, Sfânta Scriptură are vești proaste. Cartea Proverbelor amendează pe omul care este dispus spre ceartă (Prov 6,16) sau, mai precis, seamănă ceartă între frați.

2. Reconcilierea creștinilor. Care Tată nu dorește ca fiii să trăiască împăcați? Acest lucru îl exprimă și Sfântul Paul la începutul Scrisorii către Coloseni, unde se vorbește despre reconcilierea tuturor prin același sânge al lui Cristos. Noi, în schimb, am construit "nefericite ziduri" de despărțire.

3. Ecumenismul și legea creșterii. Unitatea nu se realizează deodată, spontan, ci ea va deveni vizibilă respectând legea creșterii. Ceea ce se face acum contează mult în ochii lui Dumnezeu. E nevoie de o mulțime de gesturi mici, nesemnificative pentru atingerea unității.

Despre unitate, a spus predicatorul, Papa Francisc mărturisea că nu va veni ca o minune, ci pe drum. În finalul predicii, pr. Iosif Antili a făcut aluzie la contextul pe care îl trăim, sugerând necesitatea ca noi, creștinii, să strângem rândurile, pentru a contracara atacurile la adresa familiei, a identității persoanei.

Au fost rostite invocații prin care i s-a cerut lui Dumnezeu să ierte păcatele comise împotriva unității și să grăbească momentul reconcilierii. Cei prezenți au rostit împreună rugăciunea "Tatăl nostru", cu conștiința că sunt toți copiii aceluiași Dumnezeu care i-a creat pe oameni pentru același țel. Pe acordurile unui cântec care vorbea despre frumusețea frățietății, episcopul diecezan a stropit cu apă sfințită întreaga adunare, amintind de identitatea de botezați pe care o au toți creștinii.

La sfârșit, PS Iosif Păuleț a dat cuvântul pr. prof. Cătălin Vatamanu. Acesta a transmis salutul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a vorbit despre semnificația teologică a cifrei 8, care, conform Bibliei, este "ziua recapitulării creației", ocazia de "a fi împreună". Fiul lui Dumnezeu este Înțelepciunea din Vechiul Testament. Cuvântul latin sapientia vine de la sapor, care înseamnă a gusta. Psalmul 33 îi invită pe toți să guste cât de bun este Domnul. Vorbind despre diferențele dintre creștini, a folosit imaginea legumei dintr-o supă, al cărei gust nu se deosebește de celelalte legume, toate dând mâncării un gust unitar.

La finalul celebrării, PS Iosif a mulțumit tuturor credincioșilor pentru participarea la rugăciune, prin care ei au implorat darul unității, exprimându-și dorința ca aceasta să continue pentru ca dorința profund divină a lui Isus Cristos, ca toți să fie una, să devină într-o zi realitate.

Dumnezeu să primească rugăciunile ecumenice ale tuturor creștinilor răspândiți pe întreg pământul, așa încât ei să ajungă să formeze cât mai curând unitatea Trupului mistic al lui Cristos.

Pr. Cristian Diac

*

Predica rostită de pr. Iosif Antili:

*

ERCISMedia, 25 ianuarie: Înregistrarea transmisiunii în direct a încheierii Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași (catedrală): A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat