Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 ianuarie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. Mc 1,14-20) ne arată, ca să spunem așa, "predarea ștafetei" de la Ioan Botezătorul la Isus. Ioan a fost precursorul său, i-a pregătit terenul și i-a pregătit calea: acum Isus poate să înceapă misiunea sa și să vestească mântuirea de acum prezentă; el era mântuirea. Predica sa este sintetizată în aceste cuvinte: "S-a împlinit timpul și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu; convertiți-vă și credeți în evanghelie" (v. 15). Pur și simplu. Isus nu folosea jumătăți de cuvinte. Este un mesaj care ne invită să reflectăm asupra a două teme esențiale: timpul și convertirea.

În acest text al evanghelistului Marcu, timpul trebuie înțeles ca durata istoriei mântuirii realizate de Dumnezeu; așadar, timpul "împlinit" este cel în care această acțiune mântuitoare ajunge la apogeul său, la realizarea deplină: este momentul istoric în care Dumnezeu l-a trimis pe Fiul în lume și Împărăția sa s-a "apropiat" mai mult ca oricând. S-a împlinit timpul mântuirii pentru că Isus a sosit. Totuși, mântuirea nu este automată; mântuirea este un dar de iubire și ca atare oferit libertății umane. Întotdeauna, când se vorbește despre iubire, se vorbește despre libertate: o iubire fără libertate nu este iubire, și fiind liberă cere și un răspuns liber: cere convertirea noastră. Adică este vorba de a schimba mentalitatea - aceasta este convertirea, a schimba mentalitatea - și de a schimba viața: a nu mai urma modelele lumii, ci pe cel al lui Dumnezeu, care este Isus, a-l urma pe Isus, așa cum a făcut Isus și cum ne-a învățat Isus. Este o schimbare decisivă de viziune și de atitudine. De fapt, păcatul, mai ales păcatul mondenității care este ca aerul, impregnează totul, a adus o mentalitate care tinde la afirmarea de noi înșine împotriva celorlalți precum și împotriva lui Dumnezeu. Acest lucru este curios... Care este identitatea ta? Și de atâtea ori simțim că se exprimă propria identitate în termeni de "împotrivă". Este greu de exprimat propria identitate în spiritul lumii în termeni pozitivi și de mântuire: este împotriva noastră, împotriva celorlalți și împotriva lui Dumnezeu. Și pentru acest scop nu ezită - mentalitatea păcatului, mentalitatea lumii - să folosească înșelarea și violența. Înșelarea și violența. Vedem ce se întâmplă cu înșelarea și violența: lăcomie, voință de putere și nu de slujire, războaie, exploatare a oamenilor... Aceasta este mentalitatea înșelării care își are originea desigur în tatăl înșelării, marele mincinos, diavolul. El este tatăl minciunii, așa îl definește Isus.

La toate acestea se opune mesajul lui Isus, care invită să recunoaștem că avem nevoie de Dumnezeu și de harul său; să avem o atitudine echilibrată față de bunurile pământești; să fim primitori și umili față de toți; să ne cunoaștem și să ne realizăm pe noi înșine în întâlnirea și în slujirea celorlalți. Pentru fiecare dintre noi timpul în care putem primi răscumpărarea este scurt: este durata vieții noastre în această lume. Este scurt. Probabil că pare lung... Eu îmi amintesc că am mers să dau sacramentele, Ungerea bolnavilor unui bătrân foarte bun, foarte bun și el în acel moment, înainte de a primi Euharistia și Ungerea bolnavilor, mi-a spus această frază: "Mi-a zburat viața", ca și cum ar fi spus: eu credeam că era veșnică, însă... "mi-a zburat viața". Așa simțim noi, bătrânii, că viața a plecat. Pleacă. Și viața este un dar a iubirii infinite a lui Dumnezeu, dar este și timp de verificare a iubirii noastre față de el. De aceea, fiecare moment, fiecare clipă a existenței noastre este un timp prețios pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pentru a-l iubi pe aproapele, și astfel a intra în viața veșnică.

Istoria vieții noastre are două ritmuri: unul, măsurabil, format din ore, din zile, din ani; celălalt, compus din perioadele dezvoltării noastre: naștere, copilărie, adolescență, maturitate, bătrânețe, moarte. Fiecare timp, fiecare fază are o valoare proprie și poate să fie moment privilegiat de întâlnire cu Domnul. Credința ne ajută să descoperim semnificația spirituală a acestor timpuri: fiecare dintre ele conține o chemare deosebită a Domnului, la care putem da un răspuns pozitiv sau negativ. În evanghelie vedem cum au răspuns Simon, Andrei, Iacob și Ioan: erau oameni maturi, aveau munca lor de pescari, avea viața în familie... Totuși, când Isus a trecut și i-a chemat, "lăsând îndată năvoadele, l-au urmat" (Mc 1,18).

Iubiți frați și surori, să fim atenți și să nu-l lăsăm pe Isus să treacă fără să-l primim. Sfântul Augustin spunea: "Mi-e frică de Dumnezeu atunci când trece". Frică de ce? De a nu-l recunoaște, de a nu-l vedea, de a nu-l primi.

Fecioara Maria să ne ajute să trăim fiecare zi, fiecare moment ca timp de mântuire, în care Domnul trece și ne cheamă să-l urmăm, fiecare conform propriei vieți. Și să ne ajute să ne convertim de la mentalitatea lumii, aceea a fanteziilor lumii care sunt focuri de artificii, la aceea a iubirii și a slujirii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Această duminică este dedicată Cuvântului lui Dumnezeu. Unul din marile daruri din timpul nostru este redescoperirea Sfintei Scripturi în viața Bisericii la toate nivelurile. Niciodată ca astăzi Biblia este accesibilă pentru toți: în toate limbile și acum și în formatele audio-vizuale și digitale. Sfântul Ieronim, al cărui al 16-lea centenar al morții l-am amintit de curând, spune că acela care nu cunoaște Scriptura nu-l cunoaște pe Cristos, acela care nu cunoaște Scriptura nu-l cunoaște pe Cristos (cf. In Isaiam Prol.). Și viceversa Isus Cristos, Cuvânt făcut trup, mort și înviat, este cel care ne deschide mintea la înțelegerea Scripturilor (cf. Lc 24,45). Asta are loc îndeosebi în liturgie, dar și atunci când ne rugăm singuri sau în grup, în special cu evanghelia și cu psalmii. Mulțumesc parohiilor și le încurajez pentru angajarea lor constantă de a educa la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Niciodată să nu ne lipsească bucuria de a semăna evanghelia! Și mă repet încă o dată: să avem obișnuința, să aveți obișnuința de a avea mereu o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, pentru a o putea citi în timpul zile, cel puțin trei, patru versete. Evanghelia mereu cu noi.

La 20 ianuarie, la câțiva metri de Piața "Sfântul Petru", a fost găsit mort din cauza frigului un sinistrat nigerian de 46 de ani, cu numele Edwin. Această tragedie se adaugă la aceea a atâtor alți sinistrați decedați recent la Roma în aceleași circumstanțe dramatice. Să ne rugăm pentru Edwin. Să fie avertisment cele spuse de Sfântul Grigore cel Mare care, în fața morții unui cerșetor din cauza frigului, a afirmat că în ziua aceea nu se vor celebra Liturghii pentru că era ca Vinerea Sfântă. Să ne gândim la Edwin. Să ne gândim la ce a simțit acest om, 46 de ani, în frig, ignorat de toți, abandonat, chiar și de noi. Să ne rugăm pentru el.

Mâine după-amiază, în Bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", vom celebra vesperele sărbătorii Convertirii Sfântului Paul, la încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, împreună cu reprezentanții celorlalte Biserici și comunități ecleziale. Vă invit să vă uniți spiritual cu rugăciunea noastră.

Astăzi este și comemorarea Sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor. Ieri a fost publicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu titlul "Vino și vezi. A comunica întâlnind persoanele unde și cum sunt". Îndemn toți jurnaliștii și comunicatorii "să meargă și să vadă", și acolo unde nimeni nu vrea să meargă și să mărturisească adevărul.

Vă salut pe voi toți care sunteți conectați prin media. O amintire și o rugăciune se îndreaptă spre familiile care trec prin dificultăți în această perioadă. Curaj, să mergem înainte! Să ne rugăm pentru aceste familii și în măsura posibilului să fim aproape de ele. Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 527.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat