Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Celebrarea celei de-a șasea zile din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a desfășurat în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului și a fost organizată de către Grupul de Rugăciune "Padre Pio", care activează în această parohie. Ora de rugăciune a fost condusă de pr. Ștefan Ciubotaru, paroh de Bârlad-Tecuci, care a ținut și omilia. La celebrare au luat parte credincioși din Valea Lupului, dar și câțiva oaspeți, care, în ciuda condițiilor restrictive, nu renunță să spere, ci își doresc din inimă și se roagă fierbinte pentru unitatea în credință a tuturor creștinilor.

În cateheza de miercuri, 21 ianuarie 2021, Papa Francisc a adresat o întrebare și un fel de reproș, care nu poate să ne lasă indiferenți: "«Eu mă rog pentru unitate?». Este voința lui Isus însă, dacă trecem în revistă intențiile pentru care ne rugăm, probabil că ne vom da seama că ne-am rugat puțin, poate că niciodată, pentru unitatea creștinilor. Totuși de ea depinde credința lumii; de fapt, Domnul a cerut unitatea dintre noi «pentru ca lumea să creadă» (In 17,21). Lumea nu va crede pentru că o vom convinge cu argumente bune, ci dacă vom mărturisi iubirea care ne unește și ne face apropiați de toți".

Această imagine, a unității prin apropiere, stă și la baza itinerariului de meditație și de rugăciune propus de comunitatea monastică din Grandchamp pentru octava de rugăciune din acest an. Plecând de la propria experiență de comuniune în diversitate, surorile din Elveția, care provin din generații, din confesiuni și din țări diferite ne oferă spre meditare și spre acțiune un text din Dorotheus din Gaza, un călugăr din Palestina secolului IV, care vorbește despre un cerc în centrul căruia este Dumnezeu și despre spițele cercului, care, cu cât se apropie mai mult de centru cu atât se apropie mai mult între ele.

În centrul celebrării noastre a stat această imagine, reprezentată de câțiva copii, care din diferite colțuri ale bisericii s-au apropiat, în același timp, de centrul altarului, în fața căruia se afla lumânarea pascală și un glob pământesc. De la lumânarea pascală, simbol al luminii lui Cristos, care continuă să lumineze "de sus" umanitatea, copiii au aprins lumânări și le-au așezat în jurul globului, pentru a lumina "de jos", întreg pământul. Lumina mântuirii adusă de Cristos ajunge la toți oamenii doar în măsura în care noi, ucenicii săi de astăzi, oferim puținul nostru așa cum au făcut ucenicii la înmulțirea pâinilor, în episodul pe care l-am ascultat la Evanghelie. Mai mult decât pâine și pești, Isus le-a dat și continuă să dea ucenicilor compasiunea sa, care este adevărata minune, pe care să o dorim și să o căutăm la el.

"Când ne lăsăm transformați de Cristos, iubirea sa crește și dă roade în noi". În cuvinte puține, surorile de la Grandchamp surprind adânca experiență pe care ar trebui să o facem și noi, creștinii de astăzi. Celebrările noastre sunt locul în care ne lăsăm transformați de Cristos, prin Cuvânt și Liturgie, pentru a duce mai departe "preocuparea sa necondiționată față de ceilalți". Ospitalitatea nu este doar o chestiune de politețe sau de bune maniere, ci este, mai ales, expresia autenticei apropieri de Cristos, căci în toți cei pe care îi primim "pe Cristos însuși îl primim ca invitat".

Pr. Bogdan Herciu

*

* * *

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc duminică, 24 ianuarie, la ora 17.00, în Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești (Str. Prof. Petru Olteanu, 150, Tomești).

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 892.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat