Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 24 ianuarie se celebrează Duminica Bibliei

Acel mesaj care aleargă repede

de Mons. Rino Fisichella

Papa va prezida la 24 ianuarie 2021, la ora 10.00 (ora Italiei), la altarul Catedrei din bazilica vaticană, Liturghia cu ocazia Duminicii Bibliei. La sfârșit va înmâna câteva exemplare ale unei ediții speciale a Bibliei, realizate pentru această ocazie, unui grup de persoane - un fotbalist, o studentă, doi cateheți, doi nou-miruiți, un seminarist, un medic și un nevăzător - alese pentru a reprezenta varietatea poporului lui Dumnezeu.

"Cuvântul Domnului să alerge și să fie glorificat". De mai multe ori Apostolul Paul în scrisorile sale face referință la alergare pentru a exprima urgența evanghelizării și vitalitatea proprie a Cuvântului lui Dumnezeu. Alergarea prin natura sa amintește de un drum rapid dictat de exigența de a ajunge la scop, care cere angajarea maximă a persoanei. Deja Vechiul Testament recurgea la această imagine, când mai ales în psalm afirma: "El își trimite cuvântul pe pământ, cuvântul lui aleargă cu iuțeală mare" (Ps 147,15). Imaginea alergării aproape frenetice a Cuvântului prezintă imediat cât de urgentă este misiunea care trebuie împlinită. În scrierile din Noul Testament personalizarea Cuvântului nu mai are nevoie să recurgă la artificiul retoric pentru că este exprimată însăși realitatea noutății creștine. Cuvântul s-a făcut trup și și-a stabilit locuința în mijlocul oamenilor. Aceasta este vestea care în săptămânile trecute a răsunat în lume pentru a celebra misterul Crăciunului cu întruparea Fiului lui Dumnezeu. Cuvântul, nu scrierea este particularitatea credinței. Totuși, cuvântul se întrupează și într-un text aproape închis într-un soi de kenosis care evidențiază în manieră și mai profundă caracterul paradoxal al evenimentului. Nu există contradicție între "cuvânt" și "scriere", pentru că aceasta cuprinde în sine nu numai cuvântul care este transcris ci și tăcerea sa. Această bogăție rămâne în decursul secolelor ca forma cea mai dinamică pentru a face tot mai actual Cuvântul lui Dumnezeu în viața comunității creștine. Tăcerea ca limbaj real și de neînlocuit care permite la ceea ce este pus în scris să mai facă ecou la cuvântul care l-a generat. În fața Cuvântului lui Dumnezeu tăcerea rămâne ca exprimarea cea mai coerentă pentru a-i percepe profunzimea neexprimată.

Nu vom fi niciodată prea recunoscători părinților de la Conciliul al II-lea din Vatican care cu Dei Verbum au readus în evidență după multe secole acest impresionant adevăr al credinței. Așa cum se știe, constituția dogmatică utilizează aceeași expresie "verbum" pentru a descrie Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Prima conține Cuvântul lui Dumnezeu inspirat, a doua cuprinde același Cuvânt al lui Dumnezeu care în decursul secolelor tinde să exprime tot adevărul. Și una și cealaltă provin dintr-un izvor unic; sunt ca o oglindă în care este posibil să se contemple fața lui Dumnezeu; constituie împreună un singur "depozit" încredințat întregii Biserici pentru ca în decursul istoriei sale să știe de unde să ia, pentru a oferi adevărata sa mărturie de credință până la împlinirea întregului adevăr revelat. Așadar, există o unitate așa de intrinsecă între Sfânta Scriptură și Tradiția orală încât o despărțire a lor ar compromite subzistența amândurora. Cu scrisoarea Aperuit illis, Papa Francisc a instituit anul trecut Duminica Bibliei. Așa cum reiese din lectura scrisorii motu proprio la bază se află concepția sa despre această unitate fundamentală care caracterizează Sfânta Scriptură și Tradiția vie a Bisericii. Va fi celebrată și anul acesta în toate Bisericile din lume pentru a imprima tot mai mult o înrădăcinare în viața comunităților noastre, așa încât să se creeze o tradiție care vrea să redea centralitatea cuvenită inimii credinței creștine. Situarea sa în contextul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor și a Zilei pentru prietenia și dialogul cu evreii face această întâlnire și mai semnificativă datorită însemnătății sale ecumenice. Nimeni nu-și poate aroga dreptul de a poseda acel Cuvânt care aleargă liber pentru că este însuflețit de Duhul adevărului care nu se lasă condiționat de oameni. Mai degrabă, iese în evidență conștiința că numai în complementaritatea interpretărilor este posibil să se regăsească drumul care trebuie parcurs pentru ca unitatea realizată de Domnul să devină din nou o realitate și nu un vis utopic.

Motoul ales pentru celebrarea acestei a doua zile afirmă: "Țineți cu tărie cuvântul vieții". Expresia mediată de Scrisoarea către Filipeni nu face decât să-i provoace pe toți credincioșii la angajarea lor de mărturie coerentă. Ei știu că au responsabilitatea de a duce lumii ceea ce au mai prețios: Cuvântul care oferă existenței personale sensul împlinit. Duminica Bibliei nu îi închide pe creștini în interiorul bisericilor lor pentru o celebrare solemnă. Pornind de la celebrarea duminicală sunt trimiși în lume pentru a oferi bogăția Cuvântului pe care l-au ascultat și l-au celebrat. Duminica devine deci rodnică în măsura în care se transformă în evanghelizare.

Pentru a relua tema "alergării" ca spirit care-i însuflețește pe creștini poate fi util să prezentăm exemplul frumos oferit de Filip în cartea Faptele Apostolilor. Diaconul era așezat în casa sa, însă Duhul l-a înștiințat să se ridice pentru a ajunge la etiopianul care se întorcea din Ierusalim în cetatea sa. Când urma să ajungă la el, Duhul i-a sugerat să se apropie de carul funcționarului, însă Filip "a alergat" spre etiopian. Este emoționant de observat spiritul care îi însuflețește pe adevărații evanghelizatori. Entuziasmul care îi mișcă transformă drumul într-o alergare numai să ajungă la obiectiv. Nu întâmplător, Duminica Bibliei reproduce ca logo al său scena discipolilor din Emaus care merg cu pas rapid, neștiind că îl au ca însoțitor de călătorie pe Cel Înviat. Aceasta este icoana care ar trebui să-i caracterizeze pe creștini atunci când se apropie de Cuvântul lui Dumnezeu. Ar trebui să fim ecou pentru cuvintele antice: "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?".

(După L'Osservatore Romano, 23 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 586.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat