Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

"Ca toți să fie una". Această chemare și dorință a lui Isus i-a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrarea care a avut loc în Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași vineri, 22 ianuarie 2021. Ora de rugăciune a fost prezidată de pr. dr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru secțiunea cultură și ecumenism, fiind înconjurat la altar de către pr. dr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc, părintele paroh, Petru Sescu, și de părinții vicari, Valerică Ciobanu și Andrei Gherghel. Lor li s-au unit în cânt și rugăciune credincioșii comunități, credincioși și persoane consacrate din alte comunități, precum și câțiva creștini din Biserica soră Ortodoxă, care au venit plini de speranță la această oră de rugăciune.

Cântecul de la intrare "Lumea-ntreagă să se înfrățească" le-a dăruit tuturor, încă de la începutul celebrării, speranța că putem fi uniți cu toții sub același cap, și anume Isus Cristos. Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu, mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii săi.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de pr. Romeo Neculai în care a subliniat încă de la început un lucru esențial în această "muncă" în vederea unității, și anume să nu ne credem superiori celor de lângă noi. Fiecare este bun și eficient în modul lui de a fi, dar dacă vom "predica" de pe o treaptă superioară celorlalți, nu vom ajunge niciodată să fim "o singură turmă și un singur păstor". Mai mult decât atât, dacă vom reuși să ne unim în rugăciune pentru un scop comun, indiferent de religie sau confesiune încetul cu încetul ne vom apropia de mesajul autentic al evangheliei.

După omilie a urmat mărturisirea Crezului, rugăciunea universală, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii "Tatăl nostru". În cele din urmă toți și-au oferit simbolic semnul iubirii frățești, printr-o plecăciune a capului, după care au cântat, în semn de mulțumire și de iubire frățească, "Ce bine e când frații".

Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh Petru Sescu, după ce a mulțumit preoților invitați și credincioșilor pentru participare, a subliniat că nu trebuie să ne pierdem speranța pentru faptul că numărul participanților nu mai este la fel de mare ca în anii precedenți. Dumnezeu poate să realizeze lucruri minunate și prin intermediul unui număr mai mic de credincioși. Drept dovadă, a prezentat exemplul judecătorului Ghedeon din Vechiul Testament care, neîncrezător că va putea elibera poporul, îi cere Domnului mai multe semne și apoi convoacă poporul la luptă. Adunați în număr de 10.000, Domnul îi cere să îi trimită acasă pe cei fricoși și pe cei care au băut apa "într-un anumit fel". Au rămas doar 300 cu care a eliberat poporul pentru ca victoria să fie atribuită lui Dumnezeu, pentru care nimic nu este imposibil.

Toți cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-ar putea avea împreună, dacă ar fi capabili să renunțe la ei înșiși, pentru cei de lângă ei, iar în felul acesta să ducă la bun sfârșit testamentul lăsat de Isus, "ca toți să fie una".

Pr. Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Predica rostită de pr. Romeo Neculai:

* * *

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc sâmbătă, 23 ianuarie, la ora 17.00, în Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (Aleea cu nuci, 27, Valea Lupului).

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1050.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat