Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire biblică on-line de conștientizare a importanței Sfintei Scripturi

Surorile "Notre Dame de Sion" organizează sâmbătă, 23 ianuarie 2021, o întâlnire biblică on-line de conștientizare a importanței Sfintei Scripturi în ajunul Duminicii Bibliei, care se sărbătorește în întreaga Biserică pe 24 ianuarie. Moderatoarea întâlnirii va fi sr. Iuliana Neculai, NDS.

Papa Francisc, prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Aperuit illis", a stabilit ca a III-a duminică din timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Este vorba de o ocazie prețioasă de a face cât mai conștientă întreaga Biserică de o realitate fundamentală a identității sale, centralitatea Cuvântului lui Dumnezeu.

În prima parte a întâlnirii, se va face o prezentare a Duminicii Bibliei plecând de la cuvintele profetului Amos 8,11 - "Iată, vin zile - oracolul Domnului Dumnezeu - și voi trimite foamete în țară, nu foamete de pâine și nici sete de apă, ci de ascultarea cuvintelor Domnului"! (8,11) și ajungând la versetul biblic din Fil 2,16 propus pentru celebrarea Duminicii Bibliei.

Este evident că lumea contemporană nu mai caută inspirația sa în Biblie, interesul față de problemele de tip social sau antropologic este mai simțit decât nevoia de a avea o referință bazată pe Scripturi. Trăim însă astăzi un moment dramatic și dificil. Umanitatea gândește că a ajuns la cele mai solide certitudini ale științei și la soluțiile unei economii ce poate garanta siguranța vieții. Astăzi se constată că acestea nu asigură viitorul. De aici incertitudini, neîncrederi .... Discipolii lui Cristos au însă responsabilitatea de a pronunța un cuvânt de speranță și o pot face în măsura în care rămân ancorați în Cuvântul lui Dumnezeu care dă viață și sens existenței noastre (cf. Fil 2,16). Sfânta Scriptură ne învață să ne încredem totdeauna în Dumnezeu, în ciuda problemelor și adversităților care le putem întâlni pe cale (cf. Is 1,1-6).

Întâlnirea va propune și o reflecție pregătitoare la liturgia cuvântului din Duminica Bibliei. Fiecare acțiune liturgică este, prin natura sa, pătrunsă de Sfânta Scriptură; astfel, celebrarea liturgică devine locul privilegiat pentru proclamarea și ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, moment ce trebuie pregătit în inimile credincioșilor și mai ales asimilat (cf. VD 52 și 72). Biserica îndeamnă pe toți creștinii, ca, prin citirea deasă a dumnezeieștilor Scripturi, să-și însușească înalta cunoaștere a lui Isus Cristos (Fil 3,8).

Papa Benedict al XVI-lea, în exortația apotolică Verbum Domini, își exprima dorința vie de a înflori "o nouă perioadă de iubire mai mare față de Sfânta Scriptură din partea membrilor poporului lui Dumnezeu, așa încât prin citirea rugătoare și fidelă în timp să se aprofundeze raportul cu însăși persoana lui Isus Cristos" (nr. 72).

Întâlnirea se va desfășura on-line (zoom) sâmbătă, 23 ianuarie, între orele 10.00 și 12.00.

Pentru înscriere și alte informații: Sr. Iuliana Neculai, NDS (e-mail: iuliananeculai@hotmail.com; tel. 0741.658.651)

"Cuvântul tău, Doamne, este făclie pentru pașii noștri" (Ps 119,105).

Sr. Iuliana Neculai, NDS


 

lecturi: 810.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat