Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Recentele etape ale angajării ecumenice a Sfântului Scaun

Înțelegere reciprocă și încredere reciprocă

de Mons. Brian Farrell
secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Anul 2020 va fi amintit îndelung datorită transformării vieții, comune și personale, cauzate de pandemie. Și lumea ecumenică a îndurat consecințele restricțiilor impuse pentru a înfrunta criza sanitară. În raporturile dintre creștini despărțiți însă doritori să depășească separările, contactele personale sunt esențiale. Numai în întâlnire se nasc și cresc înțelegerea reciprocă și încrederea reciprocă necesare pentru a aprofunda comuniunea. Multe reuniuni, multe întâlniri ecleziale și dialoguri ecumenice au trebuit să fie anulate sau amânate pentru o dată viitoare. Diferite întâlniri au fost înlocuite de video-conferințe, însă este neîndoielnic că o conversație mediată de tehnologie nu produce același efect al unui schimb de idei, convingeri, motivații care are loc personal. Totuși, și în acest an fatidic, căutarea unității creștinilor a continuat, a făcut progrese. La șaizeci de ani de la întemeierea sa (iunie 1960), Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor (CPPUC) duce înainte cu convingere mandatul său: promovarea ecumenismului în Biserica Catolică și a relațiilor Bisericii Catolice cu ceilalți creștini, în Bisericile și comunitățile lor. Aceste două misiuni au fost bine schițate și descrise în Vademecum ecumenic pentru episcopi, pe care dicasterul l-a publicat recent, cu binecuvântarea Papei Francisc. Documentul a fost redactat de oficialii de la Consiliu cu consultarea experților și cu aprobarea dicasterelor competente din Curia Romană. Pentru a ilustra activitatea recentă a CPPUC putem relua structura lui Vademecum, care oglindește zonele fundamentale ale muncii ecumenice, nu numai a episcopilor ci a întregii Biserici.

Prima misiune esențială este în interiorul Bisericii Catolice însăși: să mențină vie responsabilitatea ecumenică. Informare, formare, motivare. Asta prevede participarea la numeroase întâlniri, publicații, corespondență obișnuită cu Bisericile particulare, vizite ad limina etc. În afară de asta, pentru a promova spiritul ecumenic în Biserica Catolică, Consiliul Pontifical s-a înzestrat recent cu noi instrumente. Înainte de toate, un site web (www.christianunity.va) care, în afară de a oferi actualizări despre activitatea ecumenice a Sfântului Scaun, prezintă ansamblul de documente ecumenice publice publicate încă din timpurile Conciliului al II-lea din Vatican cu scopul de a favoriza studierea și receptarea acestor texte. Este vorba de o adevărată bibliotecă ecumenică în diferite limbi, accesibilă tuturor. La asta se adaugă o nouă revistă "Acta Oecumenica", nou format al buletinului "Information Service / Service d'information" care, publicat de dicaster de peste cincizeci de ani, constituie o autentică arhivă a angajării ecumenice a Bisericii Catolice. Suntem încrezători că această revistă, consultabilă și online, va fi sursă de informație și de inspirație pentru toți cei care lucrează în domeniul unității. După aceea există o nouă colecție intitulată "Ut unum sint", creată în colaborare cu Libreria Editrice Vaticana pentru a răspândi lucrări și documente ecumenice cu scopul de a favoriza reflecția teologică și apropierea dintre creștini. Primul volum este dedicat celei de-a șaizecea aniversări a dicasterului; al doilea va publica actele unei recente întâlniri despre misiunea ecumenică a Bisericilor orientale catolice. În domeniul formării, trebuie menționat Cursul Ut unum sint, program de formare continuă în ecumenism demarat în 2019 în colaborare cu Institutul de studii ecumenice de la Angelicum, sub patronajul Consiliului, în care sunt implicați direct câțiva dintre oficiali. Cât privește a doua misiune, adică relațiile Bisericii catolice cu celelalte Biserici și comunități, putem urma și aici structura lui Vademecum: ecumenismul spiritual, dialogul carității, dialogul adevărului și dialogul vieții.

În cadrul ecumenismului spiritual, una din activitățile principale ale Consiliului Pontifical este pregătirea în fiecare an, în colaborare cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor, a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Există și alte activități legate cu ecumenismul spiritual, precum transferarea temporară sau schimbul de relicve. În această privință, între întâlnirile din ultimii ani, amintim transferarea temporară la Biserica Ortodoxă Rusă a relicvelor Sfântului Nicolae de Bari, eveniment care a atras peste două milioane de pelerini în 2017. Au fost asemenea transferări de relicve în Grecia și în Bulgaria, mereu cu o mare participare a credincioșilor. Cererile nu lipsesc; devoțiunea față de relicvele sfinților și martirilor este foarte vie în ortodoxie. Un alt eveniment important al "ecumenismului sfinților" au fost celebrările cu Biserica Armeană pentru recunoașterea sfântului Grigore de Narek ca învățător al Bisericii.

În domeniul dialogului carității, putem menționa multiplele întâlniri organizate de dicaster cu diferiții lideri creștini. În timpi normali, nu trece săptămână fără ca o delegație sau un reprezentant al unei alte Biserici să vină în Vatican pentru a-l întâlni pe Sfântul Părinte sau pentru a avea conversații cu Consiliul Pontifical. După aceea, sunt rare călătoriile apostolice ale papei care să nu aibă o dimensiune ecumenică. Este suficient să ne gândim la recentele călătorii ale Papei Francisc în Țara Sfântă, în Albania, în Georgia, în Armenia, în Suedia, în Bulgaria, în Macedonia de Nord, în România, în țările baltice, precum și pelerinajul la Consiliul Ecumenic al Bisericilor la Geneva în 2018. Această vizită a avut un ecou enorm și rodnic în lumea ecumenică, în special în cea protestantă. Între întâlnirile deosebit de semnificative din acești ultimi ani trebuie amintită cea a Papei Francisc cu patriarhul Chiril în 2016, un eveniment care se ținea pentru prima dată în istorie între episcopul de Roma și conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. După aceea, sunt numeroase declarațiile și luările de poziție ale Sfântului Scaun și ale pontifului însuși în sprijinul creștinilor (precum și al altor populații) care se află în circumstanțe dificile.

În cadrul dialogului adevărului, adică al dialogului teologic dintre Biserici, sunt în desfășurare actualmente cincisprezece confruntări bilaterale și multe de natură multilaterală. Desigur, nu toate dialogurile au aceeași consistență doctrinală, nici nu promit toate rezultate egale. Fiecare dintre ele cere numirea unor experți într-un domeniu teologic/eclezial deosebit. Numărul în parte variază: de la 28 (în dialogul catolic-ortodox) la șase sau șapte în alte dialoguri. În general aceste comisii se reunesc o dată pe an, timp de o săptămână, în țări diferite, găzduite la ani alterni de partea catolică și de cealaltă parte. O comisie de dialog lucrează timp de cinci sau șase ani, sau până la terminarea unui document de convergență sau de consens. În ultimii ani, au fost produse documente deosebit de semnificative: în 2015 cu penticostalii (Nu stingeți Duhul); în 2016 cu Biserica Ortodoxă (Sinodalitate și primat în primul mileniu); cu evanghelicii (Scriptura și Tradiția și Biserica în mântuire); cu metodiștii (Chemarea la sfințenie: din glorie în glorie); în 2017 cu Biserica Asiriană din Orient (Declarație comună despre "viața sacramentală"); în 2018 cu noile Biserici carismatice (Caracteristicile noilor Biserici carismatice), un document nu bilateral, ci redactat de interlocutorii noștri în dialog cu noi; și cu Comuniunea anglicană (A merge împreună pe cale); în 2020 cu privire la dialogul trilateral luteran-menonit-catolic (Botez și Încorporare în Trupul lui Cristos, Biserica), cu publicații referitoare și la răspunsul catolic dat documentului Comisiei Credință și Constituție, Biserica: spre o viziune comună, redactat după ce s-au consultat conferințe episcopale, facultăți teologice și teologi, cu nihil obstat a Congregației pentru Doctrina Credinței. Publicate, tot în acest an, comunicatul pentru a douăzecea aniversare a Declarației comune despre doctrina justificării și documentul dialogului cu Discipolii lui Cristos, "Faceți aceasta în amintirea mea. Creștini formați și transformați de Euharistie". Grupul mixt de lucru între Biserica Catolică și Consiliul Ecumenic al Bisericilor a terminat două texte cu caracter pastoral, în privința promovării păcii în situații de conflict și a provocărilor și a oportunităților ecumenice în ajutorul dat migranților și refugiaților.

Desigur, provocările sunt diferite în funcție de dialoguri. Voi aminti numai câteva. Dialogul cu Bisericile ortodoxe, care se bazează îndeosebi pe problema ecleziologică a relației dintre primat și sinodalitate, cere studii foarte aprofundate și este marcat de o rămășiță istorică dificilă, precum și de tensiuni intra-ortodoxe. Cu Bisericile istorice din Occident problema fundamentală este interpretarea diferită a conceptului despre Biserică și prin urmare despre sacramentalitate și slujire primită prin hirotonire; în afară de asta, ies în evidență noi provocări legate de probleme etice și morale, și dificultăți în procesul însuși al dialogului datorate unei slăbiri a propriilor tradiții teologice. Cu Bisericile libere (baptistă, metodistă, menonită de exemplu) se simte dorința sinceră a unui dialog cu Biserica Catolică, însă aici, în afară de divergențele experimentate de obicei cu protestantismul istoric, este problema misionarității, sau a prozelitismului care în unele părți ale lumii tinde și la convertirea celorlalți creștini, între care catolicii. Această problemă este deosebit de simțită în relațiile cu penticostalii și cu evanghelicii și cu toate acele curente care se consideră "restorationist", adică acelea care consideră, sub conducerea lui Dumnezeu, că trebuie să ia locul Bisericilor istorice, care s-ar fi îndepărtat de evanghelia pură. Totuși, cu unii reprezentanți din aceste comunități se dezvoltă un nou climat de dialog, mai destins și cordial. La asta contribuie în manieră semnificativă Global christian forum, instituit în urmă cu douăzeci de ani de acelea care sunt numite "cele patru coloane": Biserica Catolică, Consiliul Ecumenic al Bisericilor, Alianța Evanghelică Mondială și Pentecostal World Fellowship. Este vorba de un "spațiu de întâlnire" la care Bisericile istorice și toate noile forme de comunitate pot să participe pur și simplu pe baza credinței în Isus Cristos, evitând controverse doctrinale, pentru a dobândi o cunoaștere mai bună a respectivelor identități într-un spirit de încredere reciprocă. Roadele bune și progresele realizate nu au mereu mare vizibilitate, unele nu sunt cunoscute de cei mai mulți. Să ne gândim de exemplu la apropierea dintre lideri catolici și penticostali care crește încet-încet în Brazilia și în America de Sud, pe baza unei lecturi de intenții semnate în 2019, în care partenerii se angajează să lucreze împreună evitând orice formă de prozelitism; și amintim interesul trezit în Bisericile carismatice de noul oficiu, Charis, instituit de Papa Francisc ca slujire pentru reînnoirea carismatică. Tot în cadrul dialogului adevărului se înscriu două proiecte interne ale dicasterului: un document de lucru despre slujirea petrină care propune o sinteză a dialogurilor naționale și internaționale, oficiale sau nu, despre această temă; și pregătirea celei de-a 1700-a aniversări a Conciliului din Niceea, primul conciliu ecumenic, care va avea loc în 2025 și care va putea să fie o ocazie utilă pentru o reafirmare hotărâtă a credinței creștine împărtășite de toate Bisericile.

Cât privește dialogul vieții, Consiliul Pontifical este activ în domeniul ecumenismului cultural prin Comitetul catolic pentru colaborarea culturală care acordă burse de studiu studenților din Biserici ortodoxe și ortodoxe răsăritene. Anul acesta, Comitetul susține circa patruzeci de studenți, care urmează cursuri în universitățile pontificale și trăiesc în colegii catolice. Posibilitatea de a cunoaște Biserica Catolică îndeaproape și în manieră aprofundată contribuie la răspândirea unei idei pozitive față de ea în ambientele ortodoxe. În acest context, trebuie menționate și schimburile anuale de vizite de studiu a unor preoți tineri, inițiați în urmă cu ani cu Biserica din Grecia, demarate apoi în 2016 cu Biserica rusă și organizate anul acesta și cu Bisericile ortodoxe răsăritene. Așadar, există o vastă și dinamică rețea de relații ecumenice între creștini și între Biserici, care va fi cunoscută și valorizată mai mult. Opinia publică își dă seama uneori numai de marile evenimente, între care de exemplu vizita Papei Francisc la Lesbos în 2016 cu patriarhul ecumenic Bartolomeu și cu arhiepiscopul de Atena, Ieronymos, și întâlnirea conducătorilor de Biserici la Bari în 2018 cu ocazia zilei de rugăciune și de reflecție despre Orientul Mijlociu. Dacă pe de o parte, actuala pandemie a pus la grea încercare munca ecumenică ce, așa cum s-a spus, privilegiază întâlnirile față în față, întâlniri pe care ne dorim să le putem relua cât mai devreme, de altfel ea a provocat între creștini un spirit de solidaritate și împărtășire mai mare, așa cum a mărturisit adeziunea semnificativă la invitația lansată de Papa Francisc în mai 2020 de a se ruga simultan Tatăl Nostru pentru sfârșitul suferinței care îi unește pe toți. Un alt motiv de încurajare este conștientizarea implicării crescânde a Curiei Romane în cauza unității, așa cum demonstrează numeroasele proiecte duse înainte în acești ultimi ani de diferitele dicastere. În sfârșit, sprijinul călduros și creativ adus de Papa Francisc, nu numai în favoarea evenimentelor ecumenice ci, mult mai în profunzime, pentru o reformă a Curiei și a Bisericii este desigur un stimulent eficient care inspiră și însuflețește munca zilnică a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Anul 2020, în pofida a toate, n-a oprit drumul spre recompunerea unității pentru care Domnul Isus s-a rugat la Ultima Cină.

(După L'Osservatore Romano, 19 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 563.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat