Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 20 ianuarie 2021

Cateheză - Rugăciunea pentru unitatea creștinilor

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această cateheză mă voi opri asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor. De fapt, săptămâna 18-25 ianuarie este dedicată îndeosebi pentru aceasta, pentru a invoca de la Dumnezeu darul unității pentru a depăși scandalul diviziunilor dintre cei care cred în Isus. El, după Ultima Cină, s-a rugat pentru ai săi, "ca toți să fie una" (In 17,21). Este rugăciunea sa înainte de Pătimire, am putea spune testamentul său spiritual. Însă observăm că Domnul n-a poruncit discipolilor unitatea. Nici nu le-a ținut un discurs pentru a motiva exigența ei. Nu, l-a rugat pe Tatăl pentru noi, pentru ca să fim una. Asta înseamnă că nu suntem suficienți noi, cu forțele noastre, pentru a realiza unitatea. Unitatea este înainte de toate un dar, este un har care trebuie cerut cu rugăciunea.

Fiecare dintre noi are nevoie de asta. De fapt, ne dăm seama că nu suntem capabili să păstrăm unitatea nici măcar în noi înșine. Și Apostolul Paul simțea înlăuntrul său un conflict sfâșietor: a voi binele și a fi înclinat spre rău (cf. Rom 7,19). Astfel a perceput că rădăcina atâtor diviziuni care există în jurul nostru - între persoane, în familie, în societate, între popoare și chiar între credincioși - este înlăuntrul nostru. Conciliul al II-lea din Vatican afirmă că "dezechilibrele de care suferă lumea de astăzi sunt, de fapt, legate de un dezechilibru mai fundamental, înrădăcinat în inima omului. Într-adevăr, în însuși interiorul ființei omului, mai multe elemente se luptă între ele. [...] De aceea este divizat înlăuntrul său și de aici se nasc atât de multe și de mari dezbinări în societate" (Gaudium et spes, 10). Așadar, soluția la diviziuni nu este opoziția față de cineva, pentru că discordia generează altă discordie. Adevăratul remediu începe de la a cere lui Dumnezeu pacea, reconcilierea, unitatea.

Acest lucru este valabil înainte de toate pentru creștini: unitatea poate ajunge numai ca rod al rugăciunii. Eforturile diplomatice și dialogurile academice nu sunt suficiente. Isus știa asta și ne-a deschis calea, rugându-se. Astfel, rugăciunea noastră pentru unitate este o umilă, dar încrezătoare participare la rugăciunea Domnului, care a promis că fiecare rugăciune făcută în numele său va fi ascultată de Tatăl (cf. In 15,7). În acest moment putem să ne întrebăm: "Eu mă rog pentru unitate?". Este voința lui Isus însă, dacă trecem în revistă intențiile pentru care ne rugăm, probabil că ne vom da seama că ne-am rugat puțin, poate că niciodată, pentru unitatea creștinilor. Totuși de ea depinde credința lumii; de fapt, Domnul a cerut unitatea dintre noi "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). Lumea nu va crede pentru că o vom convinge cu argumente bune, ci dacă vom mărturisi iubirea care ne unește și ne face apropiați de toți.

În acest timp de grave dificultăți este și mai necesară rugăciunea pentru ca unitatea să prevaleze asupra conflictelor. Este urgent să se izoleze particularismele pentru a favoriza bunul comun, și pentru aceasta este fundamental exemplul nostru bun: este esențial ca toți creștinii să continue pe drumul spre unitatea deplină, vizibilă. În ultimele decenii, mulțumire fie lui Dumnezeu, au fost făcuți mulți pași înainte, însă trebuie perseverat în iubire și în rugăciune, fără descurajare și fără întrerupere. Este un parcurs pe care Duhul Sfânt l-a provocat în Biserică, în creștini și în noi toți, și de la care nu ne vom mai întoarce. Mereu înainte!

A ne ruga înseamnă a lupta pentru unitate. Da, a lupta, pentru că dușmanul nostru, diavolul, așa cum spune cuvântul însuși, este dezbinătorul. Isus cere unitatea în Duhul Sfânt, să facem unitate. Diavolul mereu dezbină, pentru că este potrivit pentru el să dezbine. El insinuează dezbinarea, peste tot și în toate modurile, în timp ce Duhul Sfânt face să se conveargă mereu în unitate. Diavolul, în general, nu ne ispitește cu privire la teologia înaltă, ci cu privire la slăbiciunile fraților. Este viclean: umflă greșelile și defectele celuilalt, seamănă discordie, provoacă critica și creează facțiuni. Calea lui Dumnezeu este alta: ne ia așa cum suntem, ne iubește mult, însă ne iubește așa cum suntem și ne stimulează spre unitate. Putem face o verificare cu privire la noi înșine și să ne întrebăm dacă, în locurile în care trăim, alimentăm conflictualitatea sau luptăm pentru a face să crească unitatea cu instrumentele pe care Dumnezeu ni le-a dat: rugăciunea și iubirea. În schimb a alimenta conflictualitatea se face cu bârfa, mereu, vorbind rău despre ceilalți. Bârfa este arma cea mai la îndemână pe care o are diavolul pentru a dezbina comunitatea creștină, pentru a dezbina familia, pentru a-i dezbina pe prieteni, pentru a dezbina mereu. Duhul Sfânt ne inspiră mereu unitatea.

Tema acestei Săptămâni de rugăciune se referă tocmai la iubire: "Rămâneți în iubirea mea ca să aduceți mult rod" (cf. In 15,5-9). Rădăcina comuniunii este iubirea lui Cristos, care ne face să depășim prejudecățile pentru a vedea în celălalt un frate și o soră care trebuie iubiți mereu. Atunci descoperim că și creștinii de alte confesiuni, cu tradițiile lor, cu istoria lor, sunt daruri ale lui Dumnezeu, sunt daruri prezente în teritoriile comunităților noastre diecezane și parohiale. Să începem să ne rugăm pentru ei și, când este posibil, cu ei. Astfel vom învăța să-i iubim și să-i apreciem. Rugăciunea, amintește Conciliul, este sufletul întregii mișcări ecumenice (cf. Unitatis redintegratio, 8). De aceea, rugăciunea să fie punctul de plecare pentru a-l ajuta pe Isus să realizeze visul său: ca toți să fie una.

_____________________

APEL

Poimâine, vineri, 22 ianuarie, va intra în vigoare Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare. Este vorba despre primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care interzice explicit aceste bombe, a căror folosire are un impact nediscriminat, lovește în scurt timp o mare cantitate de persoane și provoacă daune ambientului pe durată foarte lungă.

Încurajez cu putere toate statele și toate persoanele să lucreze cu determinare pentru a promova condițiile necesare pentru o lume fără arme nucleare, contribuind la înaintarea păcii și cooperării multilaterale, de care omenirea are atâta nevoie astăzi.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 774.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat