Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Marți, 19 ianuarie 2021, în Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași a avut loc a doua celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an, momentul de rugăciune fiind prezidat de părintele Gabriel Bucur, parohul comunității.

Tema propusă pentru această zi a fost Maturizarea interioară, temă fundamentată pe un verset scurt, dar profund luat din Evanghelia după sfântul Ioan: "Rămâneți în mine, și eu în voi" (In 15,4a).

După salutul de început pe care l-a adresat tuturor celor prezenți, conștienți de faptul că diviziunile dintre creștini există de secole, ele fiind pentru noi toți un motiv de mare tristețe și contrare voinței lui Dumnezeu, la invitația părintelui celebrant, în cadrul actului penitențial, întreaga comunitate și-a mărturisit și asumat greșelile, mai ales pe acelea săvârșite împotriva unității.

A urmat apoi proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu. Prima lectură, luată din Scrisoarea către Efeseni a sfântului apostol Paul, a reprezentat și punctul de plecare al cuvântului de învățătură oferit nouă, tuturor, de părintele Iosif Antili, profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și director al Oficiului pentru Ecumenism. "Lucrurile care ne aduc împreună sunt mult mai multe decât cele care ne separă", spunea părintele predicator; Sfânta Scriptură, Sfânta Treime și Misterul Sfintei Cruci reprezentând realitățile principale în care creștinii sunt una, indiferent de confesiune. Suntem cu toții chemați să fim copleșiți de plinătatea lui Dumnezeu: vocația noastră este o vocație pentru iubire și pentru contemplație.

Începutul a toate îl constituie însă credința: "Cristos să locuiască în inimile voastre prin credință". Numai așa se poate progresa în iubirea care vine de la Dumnezeu și nu rămâne la nivelul simplelor sentimente umane. Dacă Cristos este în noi prin credință, putem să ne înrădăcinăm în iubire, să fim întemeiați foarte puternic în iubire și atunci să ne deschidem spre întreaga sa realitate, spre toate dimensiunile sale, să fim în măsură "să înțelegem care este lungimea, lățimea, înălțimea și adâncimea". Este necesară credința pentru a putea iubi, iar credința conduce la o anumită cunoaștere: "Veți cunoaște dragostea lui Cristos care întrece tot ce se poate cunoaște". În aceste condiții, creștinii pot fi "copleșiți de plinătatea lui Dumnezeu".

Evanghelia, a mai spus părintele, ne arată cum unitatea are nevoie de o logică a creșterii pentru a se realiza, ea nu este rezultatul unui gest, ci este rezultatul unui drum, al unui proces. Întâlnirea cu Isus dă naștere dorinței de a fi în el și de a rămâne în el: este momentul în care rodul se coace.

Fiind ca noi, pe deplin uman, Isus a crescut și s-a maturizat. El a trăit o viață simplă, înrădăcinată în practicile credinței sale evreiești. În această viață ascunsă în Nazaret, unde se pare că nu se întâmplă nimic extraordinar, Tatăl era cel care-l hrănea.

De asemenea, și noi avem nevoie de o perioadă de maturizare, o viață întreagă, pentru a ne cufunda în adâncul iubirii lui Cristos, pentru a lăsa ca el să rămână în noi și pentru ca noi să putem rămâne în el. Fără ca noi să știm cum, Duhul face ca Isus Cristos să locuiască în inimile noastre. Și prin rugăciune, prin ascultarea Cuvântului, prin împărtășirea cu alții și punerea în practică a ceea ce am auzit, se întărește interioritatea noastră.

În final, părintele Gabriel, păstorul comunității, i-a mulțumit părintelui predicator și tuturor celor prezenți pentru participare și ne-a încurajat să avem mereu viu în viețile și rugăciunile noastre acest gând al unității exprimat în dorința Mântuitorului "ca toți să fie una", asta chiar dacă trăim timpuri în care separarea și diviziunile par a fi atitudini normale.

Comunitatea "Sfântul Anton de Padova" din Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: A doua zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Predica rostită de pr. Iosif Antili:

* * *

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc miercuri, 20 ianuarie, la ora 17.00, în Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului", Dancu (Calea Dacilor, 82, Dancu).

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat