Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Funeraliile părintelui Ioan Lungu

Pr. Ioan Lungu, trecut la Domnul la 15 ianuarie 2021, a fost condus pe ultimul drum luni, 18 ianuarie 2021, în localitatea natală, Gherăești. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. A fost prezent PS Petru Gherghel, episcop emerit și unchi al părintelui răposat. Au concelebrat pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial, colegi de serie împreună cu alți aproximativ 60 de preoți, în prezența membrilor familiei, a prietenilor și a credincioșilor din Gherăești și din localitățile unde a slujit pr. Ioan.

La începutul Sfintei Liturghii, după salutul PS Iosif Păuleț și îndemnul la rugăciune, a fost citit necrologul pr. Ioan Lungu, redându-se îndeosebi activitatea pastorală pe care a întreprins-o de-a lungul anilor de preoție, evidențiindu-se apostolatul pe care răposatul l-a desfășurat în ultimii anii prin mijloacele de comunicare socială și suferința care l-a însoțit până în clipa morții.

După cântarea recviemului, s-au proclamat lecturile, din Cartea lui Iob și din Scrisoarea Sfântului apostol Paul către Romani, împreună cu fragmentul din Evanghelia după Sfântul Ioan, care converg în afirmarea adevărului credinței că suntem răscumpărați din moarte prin moartea lui Cristos și îi aparținem lui, în viață și în moarte deopotrivă, destinați să primim o locuință veșnică în casa Tatălui ceresc.

Pr. Aurel Iștoc a vorbit în cadrul predicii despre condiția muritoare a fiecărui om fără excepție: "Trebuie să ne asumăm cu demnitate condiția noastră de muritori". Inspirându-se dintr-un aforism al lui Giuseppe Ugaretti, a redat gândul că "trăim în această viață ca frunzele îngălbenite toamna, gata să cadă". În fața morții, așa cum se citește în documentul conciliar Gaudium es Spes, "enigma condiției noastre umane își află culmea". În ciuda faptului că moartea ne repugnă, refuzul de a admite sfârșitul nostru absolut odată cu ieșirea din această existență e dovada că nu suntem făcuți pentru a muri, ci pentru a trăi veșnic, căci, așa cum se citește în Prefața Liturghiei pentru cei morți, "viața credincioșilor tăi, Doamne, se schimbă, dar nu se pierde". Redând un scurt dialog pe care un cardinal pe nume Ferrari l-a avut cu o doamnă în vârstă, care i-a zis că se duce spre casă, drept răspuns la întrebarea "Unde mergeți?", părintele predicator a afirmat că toți credincioșii se regăsesc în acest răspuns, mai ales cei care se simt ajunși în seara vieții lor pământești.

A urmat jertfa euharistică, act de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru viața preotului răposat și totodată cerere sfântă, adresată Tatălui ceresc, de a-și aminti de cel care a primit taina Botezului și s-a făcut părtaș de moștenirea împărăției celor vii, prin învierea lui Cristos.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, o membră a familiei îndoliate a adresat un cuvânt de mulțumire părintelui Ioan Lungu și tuturor preoților și persoanelor consacrate pentru slujirea pe care o exercită în Biserică și în lume, afirmând despre aceștia că "formează structura de rezistență a pământului". Adresându-se mai departe preoților, a spus: "Dumnezeu vă cere viața scurtă și vă mulțumește cu viața veșnică".

Un cuvânt de mulțumire a rostit și PS Petru Gherghel, făcând referire la partea spirituală din testamentul părintelui Ioan Lungu, din care a citat următorul gând: "Viața mea a fost și este o minune a harului divin". Părintele răposat s-a bucurat de daruri multe, iar în ultimii anii s-a bucurat îndeosebi de "darul jertfei" pe care l-a transformat în rugăciune. Este de datoria noastră, a mai spus episcopul emerit, "să transformăm orice clipă a vieții noastre într-o laudă adusă Domnului".

După ce a fost cântată Libera, a urmat procesiunea spre cimitir. Pe o vreme foarte geroasă, s-au îndreptat spre locul înmormântării cei care purtau coroanele, preoții și episcopii, familia îndoliată și mulți credincioși. Trupul neînsuflețit al pr. Ioan Lungu a fost depus în cavoul preoților răposați ai Parohiei Gherăești, aflat în centrul cimitirului.

Pr. Ioan Lungu a simțit în ultimii ani persistența suferinței fizice, fiind nevoit să petreacă luni întregi în spitalele din Iași, să aibă parte de tratament continuu pentru bolile și durerile care i-au curmat mobilitatea picioarelor. În ciudat acestor neputințe, el nu a încetat să propovăduiască cuvântul evangheliei în scris, prin predici, meditații și reflecții, adaptându-se la formele moderne de comunicare socială.

Primindu-l înaintea feței sale, Domnul să fie îngăduitor cu sufletul său și să-l răsplătească, în infinita lui milostivire, pentru toată munca pastorală desfășurată în cei aproape 37 de ani de preoție.

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Gherăești: Funeraliile părintelui Ioan Lungu

* * *

A trecut la Domnul pr. Ioan Lungu (15 ianuarie)


 

lecturi: 6566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat