Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Trebeș: Funeraliile părintelui Ioan Balint

Pr. Ioan Balint, decedat în dimineața zilei de 11 ianuarie 2021, în spitalul din Onești, a fost condus pe ultimul drum joi, 14 ianuarie, în comunitatea natală din Trebeș. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de București. Au fost prezenți pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, colegi și preoți care l-au cunoscut pe pr. Ioan Balint, numeroși credincioși din Trebeș și din alte comunități.

Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30 cu îndemnul de a ne uni în rugăciune pentru ca sufletul pr. Ioan Balint să fie primit la Liturghia Cerească și să fie iertat de toate păcatele săvârșite din slăbiciune omenească, pentru a se bucura de fericirea veșnică.

După intonarea Psalmului 94, conform Ritualului înmormântării, "Regelui pentru care toate trăiesc, veniți să ne închinăm", au fost proclamate lecturile sfinte și evanghelia. Cuvântul de învățătură a fost prezentat de către PS Cornel Damian, evidențiind faptul ca "moartea nu înseamnă un sfârșit. Cu moartea nu se încheie existența noastră în fața lui Dumnezeu. Moartea este o plecare în împărăția lui Dumnezeu". A subliniat astfel faptul că pr. Ioan Balint a plecat cu această credință, că și-a hrănit existența lui sacerdotală din acest crez, îndemnându-i și pe credincioși să urmeze exemplul "părintelui nostru" - așa cum credincioșii din Trebeș și din Giurgiu sau alte comunități pe care le-a păstorit îl numeau - care întotdeauna "și-a manifestat credința lui cu seninătate, cu un chip zâmbitor, cu modestie, chiar făcând glume". A fost un om al rugăciunii, al slujirii aproapelui, sfătuind cu glasul său delicat pe toți cei care îi cereau sfatul, și a împăcat pe mulți cu Dumnezeu, stând ore întregi la scaunul de Spovadă.

La final, pr. Egidiu Condac a transmis din partea PS Iosif Păuleț un gând de mulțumire și de încurajare pentru cei prezenți, de a continua să se roage pentru părintele Ioan și de a rămâne statornici pe drumul credinței după exemplul părintelui.

În încheiere, pr. Ioan Cobzaru, parohul comunității din Trebeș, cel care în ultimii ani l-a avut colaborator în programul pastoral, cu profundă recunoștință i-a mulțumit pr. Ioan Balint pentru tot sprijinul, ajutorul, sfaturile, îndemnurile pe care le-a primit, pentru munca neobosită și, mai ales, pentru devotamentul și truda sa de zi cu zi. Părintele l-a implorat pe Dumnezeu să-l fericească, să-l răsplătească și să-l așeze în rândul sfinților și aleșilor săi din cer, în speranța creștină a reîntâlnirii în marea familie a celor mântuiți de Domnul.

A fost cântat recviemul final și apoi trupul neînsuflețit a fost dus în procesiune și depus la locul de veci pregătit în cimitir.

Bunul și milostivul Dumnezeu să răsplătească toate eforturile și activitatea sacerdotală a părintelui și să-l primească la ospățul ceresc pregătit celor care l-au urmat!

Requiescat in pace!

Luminița Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 ianuarie: Trebeș: Funeraliile părintelui Ioan Balint


 

lecturi: 6206.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat