Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie cu recviem pentru PS Florentin Crihălmeanu

PS Petru Gherghel a celebrat în seara zilei de miercuri, 13 ianuarie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, o Sfântă Liturghie cu recviem pentru PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a trecut la Domnul marți, 12 ianuarie. La celebrare, alături de episcopul emerit de Iași, au fost pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, și preoți de la episcopie, printre care pr. Cristian Diac, care a rostit cuvântul de învățătură. Au fost prezente persoane consacrate și mai mulți credincioși. Cântarea, specifică Liturghiei funebre, a fost susținută de corul tinerilor catedralei, "Juvenes ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru și acompaniat la orgă de Octavian Bișoc.

PS Petru Gherghel, amintind de unirea în rugăciune a PS Iosif Păuleț, a prezentat la începutul Liturghiei motivul întâlnirii în cea mai frumoasă și importantă rugăciune, Sfânta Liturghie: "Astăzi suntem aici pentru că Isus ne-a chemat să vedem imaginea unui slujitor, a unui apostol, a Preasfințitului Florentin, care a fost chemat în slava veșnică. Astăzi îl avem în mijlocul nostru pe acela care este concetățean al nostru, pentru că s-a născut aici, la Iași, și aici a fost botezat și a primit primele sfinte taine, aici a început să lucreze în sufletul său să lucreze credința", amintind de mărturia de credință pe care a făcut-o PS Florentin în anul 2013, în dialog cu regretatul pr. Cornel Cadar (Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu: "În Anul Credinței m-am întors la locul în care am fost botezat").

La predică, pr. Cristian Diac a vorbit despre speranța adusă de Cristos prin venirea lui în lume, pentru a lua asupra sa păcatele, suferințele, pentru ca să trăiască alături de oameni pentru a simți și a fi alături de ei. În continuare, părintele predicator a prezentat câteva date biografice, prezentând imaginea PS Florentin Crihălmeanu, subliniind, printre altele: erudiția, "umanitatea caldă, cu o bunătate atrăgătoare, cu o simplitate austeră", "un om care prin bunătatea lui îți comunica despre Dumnezeu". Părintele Cristian, la finalul predicii, i-a invitat pe credincioși să se îndrepte împreună spre Dumnezeu și să se roage ca el "să privească cu față senină, cu bunătate spre toate realizările acestui episcop, spre slujirea lui rodnică, sacerdotală și episcopală și să îl răsplătească cu fericirea veșnică alături de sfinții și aleșii săi, iar nouă, prin exemplul lui, să ne dea tăria de a merge mai departe oricât de enigmatice și complicate ne apar întrebările despre viață, despre suferință, despre moarte, pentru că știm că Isus Cristos, Domnul nostru, este alături de noi și în el toate capătă sens și în el avem asigurată mântuirea veșnică".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Petru a rostit câteva cuvinte despre PS Florentin, spunând că "suntem triști, dar și bucuroși", "l-am pierdut, dar l-am câștigat pentru vecie", motivând că "ne-a părăsit un prieten, dar noi știm că acest prieten nu se desparte de noi niciodată și că e la Domnul și ne mângâiem știind că mijlocește pentru noi, pentru ca și noi să mergem pe drumul iubirii, așa cum a mers el". Amintind despre dorința PS Florentin de a descoperi - așa cum sfătuia Papa Francisc - locul și momentul în care a fost botezat, episcopul Petru a vorbit despre originile episcopului Florentin, dar și despre faptul că el a fost botezat în baptisteriul din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", "de unde a pornit toată puterea credinței lui".

PS Petru, așa cum a subliniat și în mesajul de pe pagina personală de Facebook, a insistat asupra prieteniei care rămâne și după moarte, în cazul PS Florentin spunând: "Ne bucurăm, deci, după încercarea pe care o trăim cu toții, că el rămâne prietenul nostru, pentru cei din Iași, bineînțeles și pentru cei din Cluj-Gherla, dar și pentru toți cei din toată țara... și să avem o mângâiere că l-am câștigat ca un prieten pentru vecie".

După binecuvântarea finală a Sfintei Liturghii, s-a procedat la rugăciunea recviemului pentru odihna veșnică a PS Florentin Crihălmeanu.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Celebrarea a fost transmisă de ERCIS Media, fiind preluată și de Radio Maria:

* * *

Alte articole recente in memoriam PS Florentin Crihălmeanu:


 

lecturi: 1258.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat