Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irak. Cardinalul Sako (patriarh): "Crește așteptarea. Papa în catedrala siro-catolică unde teroriștii au masacrat 48 de creștini"

de Daniele Rocchi

"Pregătirea călătoriei Papei Francisc merge bine. Colaborăm în manieră optimă cu autoritățile irakiene. În aceste zile am avut și diferite întâlniri: una cu delegația liderului șiit Muqtada al Sadr, și altele cu reprezentanți ai Comisiei naționale pentru drepturile umane și minorități și cu exponenți ai Consiliului irakian pentru pace și solidaritate. Întâlniri care pregătesc terenul pentru vizita așteptată a Papei Francisc din martie. Un teren care vede născându-se primele roade mici". Cel care relatează la agenția SIR cum crește așteptarea în Irak pentru călătoria Papei Francisc din martie (5-8) este patriarhul caldeean de Bagdad, cardinalul Luis Raphael Sako.

Nu par să provoace îngrijorare cuvintele pontifului însuși, în timpul unui interviu televizat foarte recent, care nu asigura 100% realizarea călătoriei care, așa cum s-a precizat și de directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, "va ține cont de urgența sanitară mondială".

Cunoscute deja principalele etape papale: în afară de capitala irakiană, pontiful va merge în câmpia Ur, legată de amintirea lui Abraham, la Erbil în Kurdistanul irakian, la Mosul și Qaraqosh în câmpia Ninive, în mod tradițional locuită de creștini. Așa cum a fost anunțat chiar de patriarh este în studiu posibilitatea ca papa să poată vizita și Najaf, oraș sfânt al șiiților, și să-l întâlnească pe conducătorul spiritual Ali Al-Sistani. Cei doi ar putea semna documentul de la Abu Dhabi.

"Încă nu avem confirmări despre această întâlnire", declară cardinalul care anunță că "se va ține la 5 martie, în catedrala siro-catolică «Stăpâna noastră a mântuirii» din Bagdad, întâlnirea cu clerul". Este vorba de un loc semnificativ al Bisericii irakiene pentru că, amintește Mar Sako, "este biserica ce a fost atacată de teroriști la 31 octombrie 2010. În acel atentat au murit martiri zeci de credincioși", adică 48, între care doi preoți. Faza diecezană a cauzei lor de beatificare și declarare de martiriu s-a încheiat la Bagdad la 31 octombrie 2019. Între ei sunt întregi familii, părinți, copii, un nou-născut de trei luni, precum și un prunc nenăscut, în sânul mamei care a fost și ea ucisă. Este vie amintirea altor martiri irakieni ca sora Cecilia Moshi Hanna, ucisă la Bagdad în 2002, a preotului caldeean Ragheed Ganni și a celor trei diaconi ai săi omorâți de un grup de teroriști la Mosul în 2007. Și după aceea, Monseniorul Faraj P. Raho, episcop de Mosul, răpit și ucis în 2008. "Întâlnirea cu clerul irakian ar putea să fie - conform lui Mar Sako - cea să comemoreze martirii noștri a căror proclamare o dorim. Însă știm bine că procesul este încă lung".

Drepturi și minorități. Patriarhul caldeean exprimă după aceea satisfacția sa pentru întâlnirea cu delegația liderului șiit Muqtada al Sadr. Acesta din urmă a promovat un Comitet care se ocupă de a aduna documente și știri despre case și terenuri luate în mod abuziv de la proprietarii creștini. "Am înmânat delegației șiite un dosar al nostru despre proprietățile confiscate abuziv de la creștini. Este o temă, aceasta a exproprierilor față de creștini, pe care o urmărim și cu exponenți ai guvernului. Nutrim puternica speranță că totul poate să fie rezolvat în numele dreptului și al dreptății". Și despre drept și dreptate cardinalul a vorbit și cu reprezentanții Comisiei naționale pentru drepturile umane și minorități: "Am reafirmat necesitatea de a apăra drepturile tuturor irakienilor, între care sunt și cei de credință creștină - subliniază patriarhul caldeean -. Trebuie să ne gândim la toți cetățenii ca atare. Toți au suferit și pentru aceasta trebuie să ne concentrăm asupra respectării drepturilor umane". "Acest lucru va fi posibil când vom avea un stat democratic, laic, secular și nu sectar. Documentul despre fraternitate de la Abu Dhabi și enciclica socială a pontifului, Fratelli tutti, indică Irakului drumul care trebuie urmat. Vizita Papei Francisc va fi pentru țara noastră de mare încurajare".

(După agenția SIR, 12 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat