Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Aflându-se la mănăstirea Congregației "Surorile Maicii Domnului" din Cluj-Napoca, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a trecut la Domnul marți, 12 ianuarie 2021, la ora 15.20, se precizează în comunicatul Biroului de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, semnat de pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt.

"În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu COVID-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15.20 s-a constatat decesul.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Cristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale", se menționează în același comunicat.

PS Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași, la 17 septembrie 1959. A fost hirotonit preot la 9 septembrie 1990 de către PS George Guțiu. În anul 1992 a obținut diploma de Bacalaureat în teologie, iar în 1994 cea de licență în teologie biblică. La 9 noiembrie 1996 a fost numit episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat episcop la 6 ianuarie 1997, de către Papa Ioan Paul al II-lea. La 18 iulie 2002, a fost numit episcop eparhial de Cluj-Gherla, iar la 6 august 2002 a fost înscăunat.

"Taina Botezului, intrarea în Biserica Catolică, am primit-o în catedrala «Adormirea Maicii Domnului», prin grija părintelui paroh de atunci, pr. Tocănel, având ca nași pe bunicii mei, Petru Caraman și Alice Caraman, în ziua de 20 octombrie 1959. Tot aici am primit pentru întâia oară taina Mărturisirii, după o bună pregătire catehetică în anii 1967 și 1968, și, de asemenea, am primit prima sfântă Împărtășanie", a mărturisit PS Florentin în timpul unei vizite la Iași în zilele de 12 și 13 septembrie 2013, într-un interviu acordat regretatului pr. Cornel Cadar și publicat în revista "Lumina creștinului" în numărul din noiembrie 2013.

Tot în cadrul aceluiași interviu, spunea: "În capitala Moldovei, în târgul Iașilor, consider că s-au pus fundamentele credinței mele creștine catolice de astăzi și dacă astăzi, prin mila bunului Dumnezeu - eu aș spune: total nemeritat - sunt la cârma unei dieceze este datorită acestui izvor de credință care a izvorât aici, în baptisteriul catedralei din Iași".

Actualizare funeralii:

Vineri, 15 ianuarie 2021, trupul PS Florentin va fi depus în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face în intervalul orar 8.00-20.00, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, la ora 11.00, trupul PS Florentin va fi depus pe esplanada din fața catedralei din Piața Timotei Cipariu din Cluj-Napoca, iar la ora 12.00 va avea loc ceremonia de înmormântare, la care va participa și PS Iosif Păuleț.

Să se odihnească în pace!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu: "În Anul Credinței m-am întors la locul în care am fost botezat" (cu video)

Oaspeți de la Cluj în Dieceza de Iași (7-9 noiembrie 2017)

Iași (FIAC): Meditația PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla (22 august 2012)

Iași (FIAC): "Mergeți direct la marile valori ale Bisericii". Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla (22 august 2012)

INTC Iași: "Tinerii mă motivează". Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu (iulie 2012)


 

lecturi: 7092.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat