Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviul papei la Tg5

Lumea are nevoie de unitate și fraternitate

A ne redescoperi mai uniți, mai apropiați de cel care suferă, a ne simți frați pentru a depăși împreună criza mondială provocată de pandemie. La începutul interviului la Tg5, transmis duminică seara, 10 ianuarie 2021, Papa Francisc reafirmă că "dintr-o criză nu se iese niciodată cum eram înainte, niciodată. Ieșim mai buni sau ieșim mai răi". Pentru papa, "trebuie să se revizuiască totul. Marile valori există mereu în viață, însă marile valori trebuie traduse în viața momentului" istoric. Așadar, prezintă o serie de situații dramatice, de la copiii care suferă de foame și nu pot merge la școală la războaiele care tulbură multe zone ale planetei. "Statisticile Națiunilor Unite - subliniază el - sunt înspăimântătoare cu privire la asta". Avertizează că, dacă noi vom ieși din criză "fără a vedea aceste lucruri, ieșirea va fi o altă înfrângere. Și va fi mai rea. Să privim numai aceste două probleme: copiii și războaiele".

Vaccinarea este o acțiune etică

După aceea papa răspunde la o întrebare a jurnalistului Fabio Marchese Ragona despre vaccinuri. "Eu - afirmă el - cred că etic toți trebuie să facă vaccinul. Nu este o opțiune, este o acțiune etică. Pentru că îți pui în joc sănătatea, îți pui în joc viața, dar pui în joc și viața celorlalți". Și explică faptul că în zilele următoare vor începe vaccinările în Vatican și că s-a "programat" și el pentru asta. "Da, trebuie făcută", repetă el, "dacă medicii îl prezintă ca un lucru care poate să meargă bine și care nu are pericole speciale, pentru ce să nu-l facem? Există un negaționism sinucigaș, în asta, pe care eu n-aș ști să-l explic". Pentru pontif, acesta este timpul de "a ne gândi la noi și a șterge pentru o perioadă de timp «eu-l», a-l pune între paranteze. Ori ne salvăm «noi» ori nu se salvează nimeni". Cu privire la aceasta vorbește pe larg oferind o reflecție despre tema fraternității, pe care o îndrăgește. "Aceasta - afirmă el - este provocarea: a deveni aproapele pentru celălalt, aproape de situație, aproape de probleme, a deveni aproapele pentru persoane". Dușmană a apropierii este "cultura indiferenței". Se vorbește - constată el - "despre o sănătoasă nepăsare față de probleme, dar nepăsarea nu este sănătoasă. Cultura indiferenței distruge, pentru că mă îndepărtează".

Este "timpul lui noi" pentru a depăși criza

"Indiferența - afirmă el - ne ucide, pentru că ne îndepărtează". În schimb cuvântul cheie pentru a gândi căile de ieșire din criză "este cuvântul apropiere". Dacă nu există unitate, apropiere, avertizează papa, "se pot crea tensiuni sociale și în interiorul statelor". Astfel vorbește despre "clasa conducătoare" în Biserică precum și în viața politică. În acest moment de criză, este îndemnul său, "toată clasa conducătoare nu are dreptul de a spune «eu»... trebuie să spună «noi» și să caute o unitate în fața crizei". În acest moment, afirmă el cu putere, "un politician, un păstor, un creștin, un catolic, chiar și un episcop, un preot, care nu are capacitatea de a spune «noi» în loc de «eu» nu este la înălțimea situației". Și adaugă că "sunt necesare în viață conflictele, pentru că există, însă în acest moment trebuie să ia vacanță", să facă spațiu unității "țării, Bisericii, societății".

Avortul este problemă umană mai înainte de a fi religioasă

Francisc afirmă că criza cauzată de pandemie a acutizat și mai mult "cultura rebutului" față de cei mai slabi, fie ei săraci, migranți sau bătrâni. Se oprește în mod special asupra dramei avortului care rebutează copiii ne-voiți. "Problema avortului - avertizează el - nu este o problemă religioasă, este o problemă umană, pre-religioasă, este o problemă de etică umană" și după aceea religioasă. "Este o problemă că și un ateu trebuie să o rezolve în conștiința sa". "Este corect - se întreabă pontiful - să se elimine o viață umană pentru a rezolva o problemă, orice problemă? Este corect a închiria un călău pentru a rezolva o problemă?".

Capitol Hill, a învăța de la istorie: să nu fie niciodată violența

Papa nu ezită să comenteze faptele dramatice de la Capitol Hill din 6 ianuarie. Destăinuiește că "a rămas uimit", luând în considerare disciplina poporului din Statele Unite și maturitatea democrației sale. Totuși, afirmă el, și în realitățile cele mai mature, există mereu ceva care nu merge atunci când sunt "oameni care iau o cale împotriva comunității, împotriva democrației, împotriva binelui comun". Acum când asta a izbucnit, continuă el, s-a putut "vedea bine" fenomenul și se poate "aduce remediul". Papa Francisc condamnă violența: "Trebuie să reflectăm și să înțelegem bine și pentru a nu repeta, să învățăm de la istorie", aceste "grupuri para-regulamentare care nu sunt bine inserate în societate, mai devreme sau mai târziu vor face aceste acțiuni de violență".

Credința, un dar care trebuie cerut de la Domnul

În sfârșit, papa răspunde despre modul în care trăiește personal restricțiile cauzate de pandemie. Destăinuiește că se simte "închis", se oprește asupra călătoriilor anulate pentru a evita aglomerările, vorbește despre speranța de a vizita Irakul. În acest timp, dedică mai mult timp rugăciunii, să vorbească prin telefon și reafirmă cât de importante au fost pentru el unele momente precum Statio Orbis în Piața "Sfântul Petru" la 27 martie 2020, "o exprimare de iubire față de toți oamenii" și care "arată căi noi pentru a ne ajuta unul pe altul". Astfel oferă o reflecție despre credința în Domnul, care - spune el - este înainte de toate "un dar". "Pentru mine - afirmă el - credința este un dar, nici tu nici eu nici altcineva nu poate avea credință cu propriile forțe: este un dar pe care ți-l dă Domnul", care nu se poate cumpăra. Apoi, preluând un text din Deuteronom, Papa Francisc îndeamnă să se invoce "apropierea lui Dumnezeu". Această apropiere "în credință este un dar pe care trebuie să-l cerem". Interviul se încheie cu dorința ca în 2021 "să nu existe rebuturi, să nu existe atitudini egoiste" și unitatea să poată prevala asupra conflictelor.

(După L'Osservatore Romano, 11 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Interviul poate fi urmărit în limba italiană pe site-ul mediaset.it, dar, pentru vizionarea integrală, se cere crearea unui cont personal gratuit cu ajutorul facebook sau google.


 

lecturi: 877.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat