Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 ianuarie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi sărbătorim Botezul Domnului. L-am lăsat, în urmă cu câteva zile, pe Isus prunc vizitat de magi; astăzi îl găsim adult pe malurile Iordanului. Liturgia ne determină să facem un salt de circa treizeci de ani, treizeci de ani din care știm un lucru: au fost ani de viață ascunsă, pe care Isus i-a petrecut în familie - câțiva, mai înainte, în Egipt, ca migrant pentru a fugi de persecuția lui Irod, ceilalți la Nazaret, învățând meseria lui Iosif - în familie ascultând de părinți, studiind și lucrând. Impresionează că cea mai mare parte a timpului său pe pământ Domnul l-a petrecut așa, fără a apare. Să ne gândim că, după evanghelii, au fost trei ani de predici, de minuni și atâtea lucruri. Trei. Și ceilalți, toți ceilalți, de viață ascunsă în familie. Este un mesaj frumos pentru noi: ne dezvăluie măreția cotidianului, importanța în ochii lui Dumnezeu a fiecărui gest și moment al vieții, chiar și cel mai simplu, chiar și cel mai ascuns.

După acești treizeci de ani de viață ascunsă începe viața publică a lui Isus. Și începe chiar cu botezul la râul Iordan. Însă Isus este Dumnezeu, pentru ce Isus merge să fie botezat? Botezul lui Ioan consta într-un rit penitențial, era semn al voinței de convertire, de a fi mai buni, cerând iertarea propriilor păcate. Desigur, Isus nu avea nevoia de asta. De fapt, Ioan Botezătorul încearcă să se opună, însă Isus insistă. De ce? Pentru că vrea să fie cu păcătoșii: pentru aceasta se așază la rând cu ei și face același gest al lor. Face asta cu atitudinea poporului, cu atitudinea lor a oamenilor care, așa cum spune un imn liturgic, se apropia "cu sufletul gol și cu picioarele goale". Sufletul gol, adică fără a acoperi nimic, astfel, păcătos. Acesta este gestul pe care-l face Isus și coboară în râu pentru a se cufunda în însăși condiția noastră. De fapt, botez înseamnă tocmai "cufundare". În prima zi a activității sale, Isus ne oferă astfel "manifestul său programatic". Ne spune că el nu ne mântuiește de sus, cu o decizie suverană sau un act de putere, un decret, nu: el ne mântuiește venind în întâmpinarea noastră și luând asupra sa păcatele noastre. Iată cum Dumnezeu învinge răul din lume: înjosindu-se, luând asupra sa. Este și modul în care noi putem să-i ridicăm pe alții: nu judecând, nu intimând ce trebuie să facă, ci devenind aproapele, com-pătimind, împărtășind iubirea lui Dumnezeu. Apropierea este stilul lui Dumnezeu față de noi; el însuși a spus asta lui Moise: "Gândiți-vă: care popor are dumnezeii săi așa de aproape așa cum voi mă aveți pe mine?". Apropierea este stilul lui Dumnezeu față de noi.

După acest gest de compasiune al lui Isus se întâmplă un lucru extraordinar: cerurile se deschide și se dezvăluie în sfârșit Treimea. Duhul Sfânt coboară în formă de porumbel (cf. Mc 1,10) și Tatăl îi spune lui Isus: "Tu ești Fiul meu, cel iubit" (v. 11). Dumnezeu se manifestă atunci când apare milostivirea. Să nu uităm asta: Dumnezeu se manifestă atunci când apare milostivirea, pentru că aceea este fața sa. Isus se face slujitor al păcătoșilor și este proclamat Fiu; se apleacă asupra noastră și Duhul Sfânt coboară asupra lui. Iubirea cheamă iubire. Este valabil și pentru noi: în fiecare gest de slujire, în fiecare operă de milostivire pe care-l facem Dumnezeu se manifestă, Dumnezeu își îndreaptă privirea sa spre lume. Acest lucru este valabil pentru noi.

Însă, încă înainte ca să facem orice lucru, viața noastră este marcată de milostivirea care s-a îndreptat asupra noastră. Am fost mântuiți gratuit. Mântuirea este gratis. Este gestul gratuit de milostivire al lui Dumnezeu față de noi. În mod sacramental acest lucru se face în ziua Botezului nostru; dar și cei care nu sunt botezați primesc milostivirea lui Dumnezeu mereu, pentru că Dumnezeu este acolo, așteaptă, așteaptă ca să se deschidă ușile inimilor. Se apropie, îmi permit să spun, ne mângâie cu milostivirea sa.

Sfânta Fecioară Maria, pe care o rugăm acum, să ne ajute să păstrăm identitatea noastră, adică identitatea de a fi "milostiviți", care stă la baza credinței și a vieții.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez un salut afectuos poporului din Statele Unite ale Americii, zdruncinat de asediul recent la Congres. Mă rog pentru cei care și-au pierdut viața - cinci -, și-au pierdut-o în acele momente dramatice. Reafirm că violența este autodistructivă mereu. Nimic nu se câștigă cu violența și mult se pierde. Îndemn autoritățile statului și întreaga populație să mențină un înalt simț de responsabilitate, cu scopul de a însenina sufletele, de a promova reconcilierea națională și de a tutela valorile democratice înrădăcinate în societatea americană. Fecioara Neprihănită, patroană a Statelor Unite ale Americii, să ajute de a ține vie cultura întâlnirii, cultura îngrijirii, drept cale pentru a construi împreună binele comun; și să facă asta cu toți cei care locuiesc în acea țară.

Și acum vă salut din inimă pe voi toți, care sunteți conectați prin media. Așa cum știți, din cauza pandemiei, astăzi n-am putut să celebrez Botezurile în Capela Sixtină, ca de obicei. Totuși, doresc la fel să asigur rugăciunea mea pentru copii care erau înscriși și pentru părinții, nașii și nașele lor; și o extind la toți copiii care în această perioadă primesc Botezul, primesc identitatea creștină, primesc harul iertării, al răscumpărării. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți!

Și mâine, iubiți frați și surori, încheindu-se Timpul Crăciunului, vom relua cu liturgia drumul Timpului de peste an. Să nu încetăm să invocăm lumina și forța Duhului Sfânt, pentru ca să ne ajute să trăim cu iubire lucrurile obișnuite și astfel să le face extraordinare. Iubirea este cea care schimbă: lucrurile obișnuite par să continue să fie obișnuite, însă atunci când se fac cu iubire ele devin extraordinare. Dacă rămânem deschiși, docili, față de Duhul, el inspiră gândurile noastre și acțiunile noastre de fiecare zi.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 625.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat