Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Funeraliile părintelui Dumitru Farcaș

Pr. Dumitru Farcaș, decedat în dimineața zilei de 5 ianuarie în casa parohială a Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 9 ianuarie 2021, în comunitatea natală din Mărgineni. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit de București, și Mons. Benone Farcaș, nepotul părintelui răposat. Au participat peste 80 de preoți, familia îndoliată, comunitatea catolică din Mărgineni, precum și credincioși veniți din Gura Humorului, Roman și Bacău, unde pr. Dumitru Farcaș a slujit ca paroh sau duhovnic.

Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30 cu salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care s-a adresat înalților ierarhi, preoților, familiei părintelui răposat și credincioșilor, invitându-i pe toți să se unească în rugăciune pentru ca pr. Dumitru Farcaș, învrednicit cu slujirea preoțească, să fie purificat de toate păcatele și să aibă parte de fericirea veșnică.

Conform ritualului înmormântării, s-a intonat Ps 94, repetându-se cuvintele: "Regelui pentru care toate trăiesc, veniți să ne închinăm", urmat de cântarea inspirată din cuvintele profetului Isaia (38,10-20). Sicriul așezat pe catafalcul dinaintea altarului era înconjurat de numeroase coroane, care vorbeau despre iubirea și atașamentul atâtor persoane care s-au bucurat de însoțirea și îngrijirea spirituală a părintelui Dumitru.

După proclamarea lecturilor sfinte și a evangheliei a urmat cuvântul de învățătură, pe care l-a ținut pr. prof. Lucian Păuleț care, voind să se adreseze direct inimilor celor prezenți, a evocat imaginea pr. Dumitru, pe care l-a numit aproape de fiecare dată, așa cum era de altfel cunoscut tuturor, cu apelativul familiar "Părintele Mitică". A expus sumar activitățile pe care le-a desfășurat de-a lungul anilor de preoție la seminar, la Episcopie și în parohiile unde a fost paroh. A evidențiat atașamentul acestuia față de copii. Redând cuvintele părintelui Mitică, a spus: "Adunam copiii în biserică, în curtea bisericii, cântam, mergeam cu ei la fotbal, la râul Moldova."

O bucurie aparte a părintelui Mitică era amintirea zilei hirotonirii, neuitând de cuvintele preotului care a predicat la primiția sa: "Să te uiți la mâinile unse cu crismă și să le păstrezi așa toată viața!" De-a lungul celor 52 de ani de preoție, a accentuat predicatorul, mâinile părintelui Mitică au turnat apa botezului asupra a sute de copii; "acele mâini au făcut semnul crucii la spovadă asupra a mii de păcătoși convertiți și împăcați cu Dumnezeu, au uns cu ulei binecuvântat frunțile celor bolnavi, au împărtășit cu sfintele taine pe atâția oameni înfometați de Dumnezeu. Mâinile părintelui au împreunat alte mâini: ale copiilor de la Prima Sfântă Împărtășanie, ale mirilor în sacramentul căsătoriei..."

O altă bucurie a părintelui era rugăciunea, a spus părintele Lucian Păuleț, ea dându-i puterea să depășească limitele și obstacolele vieții. Viața lui a fost înțeleasă ca un dar: "Părintele nu a murit ca martir, dar a dat în fiecare zi ceva din sine, s-a dat pe sine pentru credincioși. El a fost un dar pentru noi, așa cum și noi am fost daruri pentru el."

Sfânta Liturghie a continuat cu oferirea darurilor și cu rugăciunea euharistică - jertfa lui Cristos pentru mântuirea celor care mor întru el. Corul a intonat cântecul "Cerul e dorul meu" pentru toți cei care cu fiecare nouă zi pământească se apropie de cerul fericire nesfârșite.

La finalul celebrării euharistice, o reprezentantă a Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman a adus omagiu părintelui răposat Dumitru pentru tot ceea ce a înfăptuit în calitate de paroh și lider spiritual al comunității catolice, între anii 1996 și 2011. Pentru credincioși, părintele Dumitru a fost "mare preot, filosof și filolog", reușind să facă mereu "legătura între menirea lui de preot și nevoile oamenilor". Prin toate activitățile pastorale și prin cuvintele lui "ne-a învățat pe toți să ne rugăm, cu încrederea că putem să realizăm lucruri mari". El i-a făcut pe oameni să înțeleagă valoarea Sfintei Liturghii, să iubească viața. Era un om modest care găsea mereu cuvinte potrivite pentru fiecare. "Cu talent s-a aplecat asupra valorilor autohtone, făcându-se un apostol al timpului." Prin lecția de viața pe care o dădea celor care îl întâlneau, i-a învățat să-l iubească pe Dumnezeu și Biserica.

O doamnă din Gura Humorului a vorbit în numele credincioșilor pe care pr. Dumitru i-a păstorit ca paroh între anii 1985 și 1996, mărturisind că aveau pe cineva căruia îi păsa de ei. El a fost preotul care a introdus spiritul promovat de Conciliul al II-lea din Vatican. Adresându-i-se direct părintelui răposat, i-a spus: "În viața liturgică erați plin de zel în cultul Inimii Preasfinte. Pe lângă consolidarea templului spiritual, ați lucrat la consolidarea bisericilor care erau în grija pastorală a Sfinției Voastre. Vrem să credem că toate acestea sunt file în pașaportul de intrare în viața veșnică."

În numele preoților care s-au format pentru Preoție în timpul cât a fost paroh la Roman a vorbit pr. Marius-Petrică Ilieș, dând exemplul unui călător care s-a odihnit într-un cimitir unde citea ce scria pe cruci, surprins de anii foarte puțini de viață ai celor ce odihnesc în el. Anii puțini erau timpul efectiv de bucurie petrecut de răposați cu ceilalți pe pământ, care putea să fie de 3 ani, 6 ani ori mai mult. Analog acestui aspect, pr. Ilieș a spus că pe crucea părintelui Dumitru, cei din Roman ar putea să treacă numărul 15, corespunzător cu anii pe care i-a petrecut în mijlocul lor. "Mulțumim, părinte, pentru toți acești ani în care ne-ați călăuzit pașii spre Preoției."

Mons. Benone Farcaș a ținut să redea un gând din testamentul pr. Dumitru, împărtășind tuturor că sufletul lui sensibil cere iertare tuturor celor cărora le-a greșit sau i-a scandalizat, și iartă din inimă celor care i-au greșit. Monseniorul a mulțumit tuturor pentru implicarea la pregătirea înmormântării: pr. paroh de Mărgineni, Dumitru Mihai, familiei și rudelor. O mulțumire specială a adresat pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, pentru colaborarea avută timp de aproape 10 ani cu pr. Dumitru.

PS Iosif Păuleț a exprimat la final toate mulțumirile din partea sa, a episcopilor prezenți și a preoților, către pr. Dumitru, care "a fost model de preoție pentru noi toți", mărturisind speranța creștină a reîntâlnirii în marea familie a celor mântuiți de Dumnezeu.

După recviemul final a urmat procesiunea spre mormânt. Locul de veci al părintelui Dumitru se află lângă aleea principală a cimitirului, străjuită de două rânduri de brazi, în partea de sud.

Domnul să privească cu față senină spre slujirea sacerdotală și dăruirea pastorală a preotului Dumitru Farcaș și să binevoiască a-l face părtaș de Liturghia cerească în fericirea fără de sfârșit!

Requiescat in pace! Amen

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 ianuarie: Mărgineni: Funeraliile părintelui Dumitru Farcaș

* * *

A trecut la Domnul pr. Dumitru Farcaș (5 ianuarie 2021)


 

lecturi: 12618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat