Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Zile de reculegere pentru tineri

La finalul unui an în care descurajarea ne-a bătut la ușă și zgomotul ne-a copleșit, în perioada 28-30 decembrie 2020, la Casa "Maica Speranța" din Barticești, 13 tineri au participat la zile de reculegere cu tema "A strălucit o lumină".

Însoțiți fiind de Familia Iubirii Milostive am luat parte atât la momente de îmbogățire spirituală, cât și la cele dedicate formării umane, avându-l mereu în centru pe Pruncul Isus și cinstind-o pe Sfânta Maria cu ajutorul căreia el ne-a devenit frate și prieten.

Fiecare zi a fost încununată de Sfânta Liturghie și de momentele de cateheză și reculegere personală. În cadrul catehezelor ținute de pr. Fernando și pr. Iosif am fost invitați să privim la Sfânta Fecioară, la răspunsul ei hotărât care poate deveni și al nostru. Maria este un exemplu perfect pentru orice chemare, iar asemenea ei și noi suntem îndemnați să pornim întotdeauna de la Cristos în vocațiile proprii pe care Dumnezeu nu întârzie să ni le facă cunoscute.

Un aport important în momentele de formare au avut-o surorile ce ne-au însoțit în aceste zile. Sr. Cecilia împreună cu sr. Alina ne-au încurajat să profităm de aceste zile de comuniune pentru a întări raportul nostru cu Dumnezeu, să împărtășim din trăirile noastre, să fim deschiși formării unor noi prietenii și să fim sinceri cu noi înșine și cu ceilalți.

Pr. Daniel, prezent la Sfânta Liturghie din prima zi, ne-a îndemnat să strălucim, "căci sfinții nu strălucesc în cer, ci aici, pe pământ, și doar fiind diferit, primind și dăruind iubire putem fi lumină".

Momentele de formare umană au început cu doamna Maria Gherghel care, lucrând la Asociația "Familia și Viața", a dorit să ne ajute să înțelegem sexualitatea ca trăsătură a demnității umane. Am discutat despre relațiile sănătoase care sunt necesare mai ales în tinerețe și despre cum nu ar trebui să

dăm uitării niciodată că "trupul fiecăruia este Templul Duhului Sfânt".

Doamna Adriana Crăiuț ne-a oferit o mărturie impresionantă despre iubirea și pasiunea pe care ea, împreună cu cei de la Casa Share, o pune în dăruirea voluntară și dezinteresată spre a ajuta fiecare om sărman să ducă o viață mai bună. A fost o dovadă vie că voluntariatul te poate face o sursă inepuizabilă de lumină.

Doamna psiholog Cătălina Bostan ne-a vorbit despre importanța cunoașterii și încrederii de sine și în aproapele care, pusă în mâinile Domnului, ne formează spre a deveni cea mai bună variantă a noastră.

În momentul de încheiere, într-un ambient cald și primitor, fiecare dintre noi a fost invitat să împărtășească un gând cu care va pleca acasă și impresiile despre aceste zile:

  • "Zilele de exerciții spirituale au fost superbe. Pe lângă faptul că am legat prietenii cu oameni minunați, care mă fac să vreau să mă apropii mai mult de Dumnezeu, am reușit să înțeleg mai multe din modul cum gândește și acționează el. Oricât aș aprofunda relația dintre om și Dumnezeu, nu încetează să mă uimească câtă iubire pentru oameni poate să aibă el, însăși iubirea" (Daria, Bacău).

  • "Mi-a plăcut foarte mult să particip la aceste zile, deoarece m-a ajutat să mă dezvolt spiritual și ca persoană. Am învățat multe despre raportarea la Dumnezeu și asta m-a făcut să-l cunosc mai bine" (Denisa, Barticești).

  • "Mi-a plăcut să văd o conexiune între partea umană și spirituală. Am rămas cu gândul că toți suntem chemați la un plan divin frumos. Dumnezeu nu ne abandonează în drumul nostru din momentul în care i-am acceptat invitația" (Alicia, Săbăoani).

  • "«A strălucit o lumină» în inima mea pe perioada cursurilor spirituale la Casa Maica Speranța din Barticești. Catehezele m-au ajutat să îmi dau încă o dată seama de măreția lui Dumnezeu și iubirea sa necondiționată pentru noi, ființe mici, vulnerabile care au mare nevoie de aceasta lumină pentru a fi călăuziți în întuneric. S-a realizat un cadru de familie în care «Casa Maica Speranța» a devenit "Acasă». Nimic nu se poate compara cu acest tip de experiență: Să-l ai pe Dumnezeu în tine și să-l simți și în aproapele tău" (Marieta, Barticești).

  • "Cu ajutorul bunului Dumnezeu și prin bunăvoința gazdei de a ne îndruma în aceste zile, am petrecut momente frumoase împreună în care am învățat că Maria este un model de urmat în viață întrucât a spus «Da» în fața lui Dumnezeu. Noi trebuie să fim dispuși să spunem «Da» planului pe care Dumnezeu ni l-a pregătit pentru a fi cu adevărat fericiți împreună cu el" (Diana, Traian).

    "La finalul acestor zile îi mulțumim Domnului pentru toate harurile pe care ni le-a oferit ca dar din marea sa bunătate" (Alma-Mariana Ciobanu).

Sr. Alina Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-30 decembrie: Barticești: Zile de reculegere pentru tineri


 

lecturi: 1254.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat