Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A patra cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, la catedrală

Miercuri, 23 decembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie și a ținut cea de-a patra cateheză din timpul Adventului. Această ultimă cateheză a fost dedicată Sfintei Fecioare Maria, Maica și Steaua speranței.

Cateheza s-a deschis cu un moment de rugăciune și de invocare a Duhului Sfânt. Apoi, a fost proclamat fragmentul evanghelic care relatează vizita magilor care, călăuziți de stea, au ajuns la Pruncul Isus. Pornind de la acest fragment, Preasfințitul a evidențiat că "nu putem să nu observăm cel puțin o asemănare între steaua care i-a condus pe magi la ieslea din Betleem și Sfânta Fecioară Maria, steaua care conduce pe orice om la Cristos, speranța întruchipată". De asemenea, a precizat că Maria este Steaua speranței atunci când nu știm ce drum să alegem în viață, când nu mai avem puterile necesare să parcurgem calea noastră, când ne abatem de la cale și ne pierdem reperele. În toate aceste situații, "privește la Stea, cheam-o pe Maria, ea este stea luminoasă care conduce la Isus".

În a doua parte a catehezei, episcopul nostru de Iași a vorbit despre Maria, Maica speranței noastre. Ea este Maica speranței, deoarece l-a născut pe Cristos, speranța pentru toate popoarele, pentru fiecare om. "Cine se roagă Sfintei Fecioare are parte de o înnoire interioară, găsește în Isus speranța sa, și astfel se naște în el virtutea speranței". De asemenea, Preasfințitul a oferit trei motivații pentru a putea spera: să știm că viața noastră are un sens, să descoperim că acest sens al vieții noastre este unul pozitiv și să credem că acest sens care începe aici pe pământ depășește timpul și se înrădăcinează în veșnicie.

La sfârșitul catehezei, PS Iosif i-a invitat pe cei prezenți să păstreze un moment de meditație pe un fundal muzical. Acest moment muzical a fost susținut de tânăra violoncelistă Clara-Sofia Lupașcu acompaniată la orgă de dl. Octavian Bișoc.

După acest moment, mai multe persoane prezente în catedrală au dorit să-i mulțumească PS Iosif pentru aceste cateheze din Advent, dar și să împărtășească câteva ceva din experiența lor și să dea o mărturie de speranță. Astfel, dna Gabriela Knacoski, membră a corului mare al catedralei, a dorit să prezinte cum, diagnosticată fiind cu virusul Covid-19, nu și-a pierdut speranța și a depășit boala. Doamna Marcu Tereza a vorbit despre faptul că, deși face parte dintr-un grup foarte mic, doar cinci membri, Legio Mariae continuă să desfășoare o activitate discretă și redusă, fiind un laborator de speranță în atelierul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului". Domnul Gheorghe Ciocoiu, membru într-un grup de rugăciune al parohiei, Rozarinii Catedralei, a vorbit despre modul în care a descoperit importanța și puterea rugăciunii rozariului atunci când a trecut prin momente mai dificile în viață; atunci înțeles că, în aceste vremuri dificile, doar rugăciunea ne poate ajuta să mergem împreună pe calea speranței. Brigita Simon, un tânăr vlăstar al parohiei, a vorbit despre experiența ei din timpul pandemiei și despre bucuria retrăită în momentul în care s-a reîntors "acasă", adică la Biserică și a putut să participe la Sfintele Liturghii după carantina din primăvară. În sfârșit, Dragoș Florean a vorbit despre ceva invizibil și foarte "contagios", despre iubirea lui Dumnezeu pentru om. A povestit convertirea sa, modul în care a redescoperit "steaua polară" a vieții, sensul în viață.

Această ultimă cateheză din Advent s-a încheiat cu recitarea unui psalm al speranței și cu binecuvântarea finală.

În încheiere, o mulțumire sinceră tuturor acelora care au participat la această cateheză și acelora care au ales să împărtășească din experiența lor și să dea o mărturie de speranță.

Pr. Iosif-Claudiu Doboș

Ercis Media: Advent 2020: A patra cateheză a episcopului Iosif:

* * *

Valea Lupului: A treia cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfântul Padre Pio" (16 decembrie 2020)

Iași: A doua cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" (9 decembrie 2020)

Iași: Prima cateheză din Advent a PS Iosif Păuleț, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (2 decembrie 2020)

Catehezele episcopului Iosif din Advent (2, 9, 16, 23 decembrie)


 

lecturi: 380.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat