Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 decembrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

La puține zile de la Crăciun, liturgia ne invită să ne îndreptăm privirea spre Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif. Este frumos să reflectăm asupra faptului că Fiul lui Dumnezeu a voit să aibă nevoie, ca toți copiii, de căldura unei familii. Tocmai pentru asta, pentru că este familia lui Isus, cea din Nazaret este familia-model, în care toate familiile din lume pot găsi punctul lor sigur de referință și o inspirație sigură. La Nazaret a răsărit primăvara vieții umane a Fiului lui Dumnezeu, în momentul în care el a fost zămislit prin lucrarea Duhului Sfânt în sânul feciorelnic al Mariei. Între zidurile ospitaliere ale Casei din Nazaret s-a desfășurat în bucurie copilăria lui Isus, înconjurat de grijile materne și de îngrijirea lui Iosif, în care Isus a putut vedea duioșia lui Dumnezeu (cf. Scrisoarea apostolică Patris corde, 2).

Imitând Sfânta Familie, suntem chemați să redescoperim valoarea educativă a nucleului familial: el cere să fie întemeiat pe iubirea care regenerează mereu raporturile deschizând orizonturi de speranță. În familie se va putea experimenta o comuniune sinceră atunci când ea este casă de rugăciune, când afectele sunt serioase, profunde și curate, când iertarea prevalează asupra discordiilor, când asprimea zilnică a vieții este îndulcită de duioșia reciprocă și de adeziunea senină la voința lui Dumnezeu. În acest mod, familia se deschide la bucuria pe care Dumnezeu o dăruiește tuturor celor care știu să dea cu bucurie. În același timp, găsește energia spirituală de a se deschide spre exterior, spre ceilalți, spre slujirea fraților, spre colaborarea pentru construirea unei lumi mereu noi și mai bune; de aceea, capabilă să devină purtătoare de stimuli pozitivi; familia evanghelizează cu exemplul de viață. Este adevărat, în fiecare familie există probleme, și uneori există ceartă. "Părinte, m-am certat..." - suntem umani, suntem slabi, și toți avem uneori acest fapt că ne certăm în familie. Eu vă voi spune un lucru: dacă ne certăm în familie, să nu se termine ziua fără a face pacea. "Da, m-am certat", însă înainte de a se termina ziua, fă pace. Și știi de ce? Pentru că războiul rece al zilei următoare este foarte periculos. Nu ajută. Și după aceea, în familie există trei cuvinte, trei cuvinte de păstrat mereu: "te rog", "mulțumesc", "scuză-mă". "Te rog", pentru a nu fi invadenți în viața celorlalți. "Te rog: pot să fac ceva? Ți se pare că pot să fac asta?". "Te rog". Mereu, a nu fi invadent. "Te rog", primul cuvânt. "Mulțumesc": atâtea ajutoare, atâtea servicii pe care ni le facem în familie. A mulțumi mereu. Recunoștința este sângele sufletului nobil. "Mulțumesc". Și după aceea, cel mai dificil de spus: "Scuză-mă". Pentru că noi facem mereu lucruri urâte și de atâtea ori cineva se simte ofensat de aceste lucruri. "Scuză-mă", "scuză-mă". Nu uitați cele trei cuvinte: "te rog", "mulțumesc", "scuză-mă". Dacă într-o familie, în ambientul familial există aceste trei cuvinte, familia merge bine.

La exemplul de a evangheliza cu familia ne cheamă sărbătoarea de astăzi, repropunându-ne idealul iubirii conjugale și familiale, așa cum a fost subliniat în exortația apostolică Amoris laetitia, a cărei a cincea aniversăre de la promulgare va fi la 19 martie. Și va fi un an de reflecție asupra lui Amoris laetitia și va fi o oportunitate pentru a aprofunda conținuturile documentului [19 martie 2021 - iunie 2022].

Aceste reflecții vor fi puse la dispoziția comunităților ecleziale și a familiilor, pentru a le însoți pe drumul lor. Încă de acum îi invit pe toți să adere la inițiativele care vor fi promovate în decursul anului și care vor fi coordonate de Dicasterul pentru Laici, Familia și Viața. Să încredințăm Sfintei Familii din Nazaret, îndeosebi Sfântului Iosif, soț și părinte grijuliu, acest drum cu familiile din toată lumea.

Fecioara Maria, căreia ne adresăm acum cu rugăciunea Angelus, să dobândească familiilor din întreaga lume să fie tot mai fascinate de idealul evanghelic al Sfintei Familii, așa încât să devină ferment al noii umanități și al unei solidarități concrete și universale.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri și pe fiecare credincios, care urmăriți rugăciunea Angelus prin mijloacele de comunicare socială. Gândul meu se îndreaptă îndeosebi spre familiile care în aceste luni au pierdut o rudă sau au fost încercate de consecințele pandemiei. Mă gândesc și la medici, la asistenții medicali și la tot personalul sanitar a căror angajare în prima linie în contrastarea răspândirii virusului a avut repercusiuni semnificative asupra vieții familiale.

Și astăzi încredințez Domnului fiecare familie, în special pe cel mai încercate de dificultățile vieții și de plăgile neînțelegerii și dezbinării. Domnul, născut la Betleem, să dăruiască tuturor seninătatea și forța de a merge uniți pe calea binelui.

Și nu uitați aceste trei cuvinte care vor ajuta mult să trăiți unitatea în familie: "te rog" - pentru a nu fi invadenți, a-i respecta pe ceilalți - "mulțumesc" - a ne mulțumi, reciproc în familie - și "scuză-mă" atunci când noi facem un lucru urât. Și acest "scuză-mă" - sau când există ceartă - vă rog să-l spuneți înainte de a se termina ziua: a face pace înainte de a se termina ziua.

Urez tuturor o duminică frumoasă și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 609.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat