Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Lumina Păcii de la Betleem" de 25 de ani ajunge în catedrala din Iași și pune în mișcare spre Isus Cristos și spre ceilalți

Marți, 22 decembrie 2020, la Liturghia de la ora 11.00, episcopul Iosif Păuleț a primit "Lumina Păcii de la Betleem" și a orientat atenția tuturor celor veniți spre Isus Cristos, adevărata lumină. A oferit-o tuturor credincioșilor care au așteptat-o și au primit-o cu drag, iar apoi a fost pusă în fața ieslei din catedrală pentru a fi preluată după posibilități de centrele locale cercetășești. Acest eveniment a ajuns la a XXV-a ediție.

În acest an cercetașii din organizațiile naționale, din motive de prudență, respectând reguli de protecție a cercetașilor, s-au mobilizat să preia "Lumina" de la granița propriilor țări și cu eforturi mari să o ducă în biserici pentru a fi preluată de reprezentanții centrelor lor locale. Apreciind acest efort, Preasfințitul Iosif a mulțumit cercetașilor din Organizația Națională care cu jertfe suplimentare au adus-o și în catedrala din Iași. Din anul 1995, fără întrerupere, după cum a menționat fratele Jesus, "Lumina păcii" ajunge în catedrala din Iași și de fiecare dată cu ajutorul slujirii păstorului diecezei ea ne-a purtat spre Isus Cristos, adevărata lumină de care avem nevoie cu toții. Este riscul ca un simbol să devină fetiș și să-și piardă valoarea educativă dacă se pierde din vedere realitatea simbolizată, în cazul de față Cel care este "Lumina lumii" și Euharistia noastră. Da, o flacără este slabă, ajunge doar un suflu pentru a o stinge. Dar, cu toată vulnerabilitatea ei, este în stare să dea lumină, să aprindă un foc, să încălzească, să atragă atenția, să cucerească admirația și mai ales să ne poarte cu gândul la Isus Cristos care, pe toate acestea, le face la gradul superlativ. Animarea și susținerea liturgică a fost susținută de "scoutiștii catolici" din Sagna, Prăjești și Hălăucești.

Evenimentul acesta, dedicat "Luminii Păcii", nu reprezintă doar primirea unei lumini, ca un simbol foarte drag și divin, dar cuprinde toate emoțiile și atitudinile pe care ar trebui să le trăim și să le împărtășim cu cei din jurul nostru: pacea, bunătatea, empatia. Cu toate că numărul cercetașilor care au participat la ceremonie s-a diminuat, emoțiile au rămas la fel de mari și nu s-a pierdut bucuria cu care participăm an de an. Bucuria a fost și mai mare când am observat și prezența multor credincioși din parohie, care, se putea observa cu ușurință, au trăit aceste momente la fel de intens ca noi. Tot mai multe persoane se entuziasmează an de an și preluând "lumina" vor să contribuie la răspândirea păcii și să se simtă împreună cu cei care fac bine și eforturi de a fi membrii unei comunități vii.

Paula Georgiana Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: "Lumina Păcii de la Betleem" de 25 de ani ajunge în catedrala din Iași și pune în mișcare spre Isus Cristos și spre ceilalți


 

lecturi: 534.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat