Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Comemorarea Fericitului Anton Durcovici

Fericitul episcop martir Anton Durcovici a fost sărbătorit printr-o Sfântă Liturghie solemnă joi, 10 decembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 69 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, prezent fiind și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat preoții de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și cei din Episcopie, diaconii, seminariștii și comunitatea credincioșilor. Liturghia a fost transmisă în direct de ERCIS Media, care a realizat și o ediție specială dedicată acestei comemorări, în Memorialul "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei.

Ediția specială, care a precedat Liturghia, a fost realizată și transmisă în direct de ERCIS Media, între orele 16.30 și 17.30, din Memorialul "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei. Pr. Adrian Blăjuță și Alexandra Cojan i-au avut ca invitați pe PS Iosif Păuleț, pr. Fabian Doboș și Dănuț Doboș, care au vorbit despre figura episcopului martir comemorat. Emisiunea a inclus și mărturia filmată a fostului ministrant al episcopului Durcovici, ing. Eduard Lisacoschi, decedat la 20 noiembrie 2020.

Pe versurile unui cântec în cinstea Fericitului Anton, intonat de corul seminariștilor, s-a deschis Sfânta Liturghie, în aceeași zi în care, cu 69 de ani în urmă, episcopul martir își încheia viața pământească în condițiile înfiorătoare ale închisorii din Sighet. "Azi te invocăm, fericit martir Anton. Fii cu noi mereu, fericit martir Anton", au fost cuvintele pe care le-am repetat către cel care a ajuns la cinstea altarelor noastre.

În cuvântul de salut, PS Iosif Păuleț, adresându-se celor din catedrală și celor care urmăreau transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii, a spus: "Celebrăm Sfânta Liturghie solemnă astăzi când îl comemorăm pe Fericitul Anton, prin care vrem să-i aducem lui Dumnezeu mulțumire pentru faptul că ni l-a dat ca un exemplu strălucit de mărturisire a credinței până la jertfa supremă și, de asemenea, să-i mulțumim pentru multele haruri pe care le-a revărsat asupra noastră prin mijlocirea lui". Episcopului martir i-a cerut actualul păstor al Diecezei de Iași să mijlocească pentru încetarea acestui timp greu al pandemiei.

Lecturile sfinte care s-au auzit au evidențiat adevărul că sufletele celor drepți, indiferent de încercările la care sunt supuse pe acest pământ, sunt în mâna lui Dumnezeu. Textul din Scrisoarea Sfântului apostol Paul către Romani, cu privire la atașamentul față de Cristos, cu neputință de înfrânt, e cel pe care și-l poate rosti sieși episcopul martir Anton. Cine ar fi reușit să-l despartă de iubirea lui Cristos? Oare persecuția sau strâmtorarea, sau foamea etc.? Toate probele la care a fost supus, tortură și maltratări s-au dovedit zadarnice.

Pr. Iosif Antili, profesor la Seminarul Mare diecezan, în predica ținută a scos în evidență brutalitatea și cruzimea sistemului comunist ateu care a întunecat istoria României de după al Doilea Război Mondial. Avându-l ca părinte fondator pe Karl Marx, comunismul a instaurat între oameni ura și frica, dușmănia unui frate pe alt frate. Vremurile în care a trăit episcopul Durcovici au fost altceva decât normale, iar sfințenia lui a fost mai ușor recunoscută. Însă, a spus predicatorul, "omul se descoperă pe sine când se măsoară cu obstacolul, și adevăratul caracter se vede atunci când omul este pus în fața unor alegeri radicale". În cazul episcopului Durcovici, sfințenia sa a fost confirmată în toată perioada de detenție și de suferință.

Prin întrebări precise, predicatorul i-a pus pe cei care îl ascultau în fața unei examen de conștiință, repetând cuvântul "curaj", reprezentativ pentru toată biografia Fericitului Anton: curajul adevărului recunoscut fără rezerve, curajul de a mărturisi credința, curajul de a deschide gura pentru a demasca nedreptatea, curajul implicării pentru ca dreptatea să triumfe, curajul de a ieși la lumină, curajul de a spune lucrurilor pe nume în locul artificiilor diplomatice etc.

"Binecuvântată fie lucrarea Domnului!", au fost cuvintele finale ale predicii, care s-au referit la tot ceea ce Dumnezeu a realizat în activitatea pastorală și evanghelizatoare a martirului Anton, spre binele Bisericii din Moldova, din Iași, spre binele credincioșilor de astăzi.

După jertfa euharistică și împărtășirea preoților și a credincioșilor cu trupul lui Cristos, PS Petru Gherghel a rostit câteva cuvinte în cinstea Fericitului Anton: "Te preamărim pe tine, Doamne, și-o preamărim pe Preacurata Fecioara Maria, că am avut un asemenea mare dar, că am primit, noi, poporul din Dieceza de Iași, un asemenea martir!" Întrebat în străinătate de ce Dieceza de Iași are atâtea familii, atâtea vocații, seminariști - a relatat PS Petru Gherghel - răspundea mereu cu același argument: "Biserica noastră a avut martiri". Despre Fericitul Anton Durcovici a spus că a venit de departe la noi, "s-a făcut una cu noi", s-a jertfit pentru noi. De aceea, e cuvenită mulțumirea către Dumnezeu.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea, devenită tradițională, cu moaștele episcopului martir în interiorul catedralei, și cu rugăciunea în cinstea lui, rostită de PS Iosif Păuleț, în capela numită a lui "Anton Durcovici".

Fericitul Anton să mijlocească pentru toți un spirit autentic de credință și statornicie în fața tuturor încercărilor timpului în care trăim!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Comemorarea Fericitului Anton Durcovici

*

ERCIS Media: Ediția specială dedicată comemorării episcopului Anton Durcovici

Iași(catedrală): Sfânta Liturghie transmisă în direct

* * *

Moartea și înmormântarea episcopului Anton Durcovici

PS Iosif Păuleț: Fericitul Anton Durcovici, un mărturisitor al speranței

* * *

Sectiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1331.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat