Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost hirotoniți 17 diaconi

În solemnitatea "Neprihănita Zămislire", marți, 8 decembrie 2020, au fost hirotoniți 17 diaconi în Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași: 13 de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, iar 4 de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Prezent la celebrare a fost și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat aproximativ 70 de preoți, seminariști și persoane consacrate. Din cauza restricțiilor, în catedrală au fost prezente doar familiile noilor diaconi. Liturghia a fost transmisă în direct de ERCIS Media și a fost precedată de o ediție specială.

Sfânta Liturghie s-a deschis cu procesiunea episcopilor, a profesorilor de la seminarii și a candidaților la diaconat. În salutul său introductiv, PS Iosif Păuleț s-a adresat celor din catedrală și celor care urmăreau evenimentul prin mijloacele de comunicare moderne, pe un ton solemn: "Astăzi are loc un eveniment deosebit în catedrala noastră: 17 tineri vor primi diaconatul. Îi mulțumim lui Dumnezeu, mai întâi că ne-a dat-o pe Sfânta Fecioară Maria, neprihănit zămislită, dar și pentru aceste vlăstare care sunt gata să-și consacre viața în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii".

Întreaga comunitate a seminariștilor de la Seminarul Mare al Diecezei de Iași a animat cântările de la această Sfântă Liturghie, dând o notă solemnă întregii celebrări.

După proclamarea evangheliei, Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, a citit numele celor 17 candidați, parohia de proveniență și numele diecezei în care urmează să slujească, iar aceștia au răspuns cu hotărâre: "Prezent". Acest răspuns, foarte scurt, este, în fapt, un da pregătit de-a lungul anilor de studiu, cu multe rugăciuni și clipe de discernământ, cu o crescândă convingere că vocația la preoție, departe de a fi un accesoriu profesional, este un crez ce implică viața și sufletul cu toate facultățile lui.

În omilie, PS Iosif Păuleț a scos în evidență figura eminentă a Mariei care este o icoană a sfințeniei. În aparițiile ei la Lourdes, Doamna cerească îi destăinuie vizionarei Bernadeta identitatea ei, confirmând dogma care a fost definită cu privire la geneza existenței ei, că ea a fost concepută fără pata păcatului strămoșesc: "Eu sunt Neprihănita Zămislire". Maria este neprihănită pentru că, așa cum spunea episcopul, "este plină de harul lui Dumnezeu". Maria, înaintea îngerului, nu aduce obiecții teologice, nici sociale, nici raționaliste. Ea se încrede pur și simplu în totalitate în Dumnezeu și în planul său de mântuire a lumii, oferindu-se să colaboreze cu harul care i-a fost încredințat.

Adresându-se candidaților la diaconat, PS Iosif le-a vorbit despre slujirea pentru care se angajează: de a fi mesagerii lui Dumnezeu în lume. Asemenea Mariei, au spus și ei prezent: "este cuvântul cel mai nobil pe care o creatură îl poate spune lui Dumnezeu. Sunt prezent, poți să contezi pe mine, Doamne!" Diaconii, a continuat păstorul diecezei, primesc două mari cărți care încep cu litera B: Biblia și Breviarul. Ei primesc Biblia, adică "asimilează, mănâncă" această carte, așa încât viața lor să devină o evanghelie vie. Ei primesc și Breviarul, prin care devin "maeștri ai rugăciunii" care se roagă pentru cei care nu sunt în Biserică, pentru cei care nu vor să se roage.

Preasfințitul a ținut să mulțumească familiilor în mijlocul cărora au învățat să citească din Cartea Sfântă, au învățat să se roage. A mulțumit părinților parohi care au transmit candidaților pasiunea pentru Cristos, căci "un preot fără pasiune pentru Cristos este zero!"; a mulțumit și surorilor și tuturor celor care au contribuit la maturizarea vocației lor.

Întrebați fiind cu privire la disponibilitatea de a sluji Bisericii, de a împlini datoriile diaconilor spre binele poporului lui Dumnezeu, de a păstra misterul credinței și celibatul sacru, candidații au răspuns de fiecare dată: Vreau, dovedind în fața comunității ecleziale că sunt conștienți pe deplin de gravitatea și caracterul definitiv al angajamentelor pe care le asumă odată cu intrarea în prima treaptă a preoției.

Îngenunchiați în fața episcopului, aceștia au făcut promisiunea de ascultare și respect. "Dumnezeu să ducă la îndeplinire lucrarea sa bună pe care a început-o în tine" au fost cuvintele pe care fiecare diacon le-a auzit personal din gura episcopului. Acestui moment i-a urmat Litania tuturor sfinților, timp în care candidații au stat prosternați la pământ. Acestui moment deosebit de emoționant, în primul rând pentru cei hirotoniți, dar și pentru credincioșii prezenți i-a urmat rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt. Apoi, noii diaconi și-au îmbrăcat apoi veșmintele: stola și dalmatica. Înaintea episcopului, aceștia au pus mâna pe evangheliar și au auzit cuvintele: "Primește evanghelia lui Cristos al cărei crainic ai devenit. Ia aminte ca ceea ce citești să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici. Pace ție".

Doi dintre noii diaconi au ajutat episcopul la oferirea darurilor, iar apoi, și ceilalți la distribuirea sfintei Împărtășanii. De-acum înainte, ei îi asistă pe episcop și pe preoți la celebrările sacre, proclamă evanghelia și rostesc, după caz, predica sau omilia.

PS Iosif Păuleț, în cuvântul final i-a felicit pe noii diaconi, după ce a transmis ÎPS Aurel Percă urări la aniversarea consacrării episcopale, celui care "a fost mâna dreaptă" a PS Petru Gherghel în Dieceza de Iași pentru atâția ani. A adresat un cuvânt de încurajare pentru seminariști, îndemnându-i să fie statornici pe drumul vocației.

"Mergeți în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura!", au fost cuvintele cântecului de final. Ele s-au auzit în prospețimea lor mai ales de cei care au îmbrățișat slujirea diaconală. Cuvintele Domnului se perpetuează peste veacuri, iar el devine viu în cei care, cu disponibilitate și neînfricare, duc mai departe comoara evangheliei sale.

Pr. Cristian Diac

* * *

Impresii ale noilor diaconi:

  • "Plin de recunoștință am pășit astăzi în catedrala din Iași. Gânduri de recunoștință față de bunul Dumnezeu care m-a ales în ciuda nevredniciei mele și m-a făcut slujitor al său. Recunoștință pentru toți cei care s-au ocupat de formarea pe toate planurile, atât intelectual, cât și uman și spiritual. Această hirotonire trebuie să accentueze și mai mult faptul de a sluji, căci adevărata putere constă în slujire. Principalul model în această slujire trebuie să fie Cristos, care nu a pregetat în a-i sluji pe toți până la capăt. Domnul să binecuvânteze această nouă slujire pe care am primit-o prin impunerea mâinilor Preasfințitului Iosif Păuleț și să facă în așa fel încât ea să aducă roade îmbelșugate de haruri, atât pentru noi cât și pentru poporul în mijlocul căruia vom sluji. Pace și bine!" (Gabriel Pal)

  • "«Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi» (In 15,16). Răspunzând la inițiativa sa, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria pentru această zi specială în care am primit slujirea diaconatului. Un gând de recunoștință îndrept către familia mea, către părinții formatori și către toți cei care m-au sprijinit prin rugăciunile lor. «Vreau» cu toată ființa mea să fiu ceea ce Domnul mă cheamă să fiu: un instrument docil în mâinile sale. Urmând exemplul Mamei noastre, Maria, care s-a abandonat voinței divine, spunând «da», o rog să mă ajute ca, prin fidelitate în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor, să aduc cinste și preamărire Preasfintei Treimi" (Toma Dămătărc).

  • "Ziua aceasta reprezentă pentru mine unul dintre momentele cele mai importante din viața mea. Pot spune că de mic copil am perceput această alegere din partea lui Dumnezeu ca o chemare, ca un drum ce se deschidea înaintea mea și care cerea din partea mea o încredere totală. Hirotonirea ca diacon înseamnă pentru mine darul gratuit al lui Dumnezeu, pe care l-am simțit în inima mea. În schimbul acestui mare dar, am răspuns și eu cu un dar mult mai mic, dăruindu-mă lui Isus Cristos din toată inima și cu toată ființa mea. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a avut răbdare cu mine și îi cer harul de a trăi slujirea pe care mi-a încredințat-o, cu bucurie, seninătate și cu toată disponibilitatea" (Paul Gabriel Onode).

  • "Sunt convins că Dumnezeu ne iubește și are un plan cu fiecare persoană. Ne cheamă în mod personal să-l întâlnim prin tot ceea ce facem. De mic copil am simțit că Dumnezeu mă cheamă să-i fac simțită în lume prezența. Mărturisesc că nu meritul meu, ci milostivirea sa m-a chemat astăzi la altar să rostesc DA-ul meu, cu toată iubirea și dăruirea. Mă însoțește o mare bucurie care mi-a cuprins inima, întrucât astăzi i-am prezentat lui Dumnezeu viața mea, ființa mea întreagă. Îi mulțumesc din tot sufletul pentru darul chemării și, asemenea Sfântului Francisc de Assisi, nu-mi doresc altceva decât Duhul său și lucrarea sa sfântă. Cu acest prilej, un gând de mulțumire și de prețuire se îndreaptă spre toți cei care mă însoțesc pe acest drum și îmi sunt alături cu sprijinul, rugăciunea și gândul lor bun. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, cea care a răspuns în chipul cel mai minunat chemării divine!" (Marian Păuleț).

  • "De mai mult timp am conștientizat că sunt chemat de Dumnezeu, că el mi-a încredințat o misiune, cum, de altfel, a primit fiecare creștin. Însă astăzi această percepție a fost total diferită și cu totul deosebită. M-am simțit interpelat personal de Dumnezeu, i-am simțit privirea îndreptată către mine și l-am auzit șoptindu-mi cuvinte asemănătoare cu ceea ce a spus și Preasfințitul Iosif Păuleț la predică: «Vreau să fii scrisoarea mea de iubire pentru oameni»" (Iosif-Adrian Fechet).

* * *

Predica PS Iosif Păuleț

Excelența Voastră, Sfințiile Voastre, dragi persoane consacrate, dragi candidați la ordinul diaconatului, iubiți credincioși,

Sfânta Biserică ne invită astăzi la sărbătoare și la bucurie, pentru că celebrăm solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Cristos și a Bisericii, "semn de speranță sigură și de consolare", așa cum o numește Conciliul Vatican al II-lea în Constituția dogmatică despre Biserică Lumen gentium (nr. 68).

Neprihănita Zămislire este o dogmă promulgată de Papa Pius al IX-lea, la data de 8 decembrie 1854, și ne spune că Sfânta Fecioară Maria, printr-un privilegiu unic al lui Dumnezeu, în virtutea meritelor Fiului său, a fost ferită de orice prihană a păcatului strămoșesc încă din primul moment al existenței sale. Cu alte cuvinte, Sfânta Fecioară Maria a intrat în istoria noastră umană ca o creatură în totalitate salvată, fără nicio vină, și în același timp plină de harul lui Dumnezeu. Acest lucru a fost posibil nu în virtutea meritelor Mariei, ci printru-un dar extraordinar din partea lui Dumnezeu. Cheia pentru a înțelege solemnitatea de astăzi poartă numele de milostivire. Maria este Neprihănit zămislită, este imaculată, este "toată frumoasă" datorită milostivirii lui Dumnezeu, care a copleșit-o cu darurile sale, dar și datorită disponibilității sale de a colabora cu harul divin.

Lecturile pe care le-am ascultat astăzi ne prezintă două momente decisive din istoria mântuirii - această istorie a relației lui Dumnezeu cu oamenii.

Primul este cel de la începuturi: în urma păcatului, omul s-a îndepărtat de Dumnezeu, a început să se ascundă de Dumnezeu, nemaiputând să aibă o relație profundă, directă cu Creatorul său. Atunci Domnul a început să-l caute pe om: "Adam, unde ești?" De atunci, Dumnezeu nu a obosit niciodată să-l caute pe om, pentru a-i propune fericirea cea adevărată și nepieritoare. Întreaga Sfântă Scriptură și toată istoria Bisericii de la începuturi până astăzi nu este altceva decât o mărturie a acestei căutări neîntrerupte din partea lui Dumnezeu.

Dumnezeu nu se dă niciodată bătut și, în marea sa bunătate, este capabil să o ia mereu de la început, să creeze mereu noi începuturi. Despre acest lucru ne vorbește și Evanghelia de astăzi. Dumnezeu nu renunță niciodată și găsește mereu noi căi pentru a veni în întâmpinarea omului, pentru a-i arăta cât de mult îl iubește și cât de mult își dorește să îl salveze.

Îngerul se adresează Mariei cu aceste cuvinte: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!" Maria este "plină de har", este plină de Dumnezeu, este îmbrăcată de Dumnezeu cu ceea ce avea el mai scump: cu harul său.

Și Maria acceptă să colaboreze cu Dumnezeu: "Fie mie după cuvântul tău!" Maria acceptă, nu opune nicio rezistență. Nu aduce obiecții teologice: "Dumnezeu nu poate să se nască dintr-un om". Nu aduce obiecții personale: "Cine sunt eu, Doamne, că te-ai gândit la mine. Nu ai găsit pe altcineva?" Nu aduce obiecții raționaliste: "Nu reușesc; îmi este frică!" Nu aduce obiecții sociale: "Ce va spune lumea, ce va gândi despre mine?"

Maria pur și simplu se încrede în totalitate în Dumnezeu și în planul său, oferindu-se să colaboreze fără rețineri cu harul ce i-a fost încredințat.

Dragi candidați la ordinul diaconatului,

Asemenea Sfintei Fecioare, Dumnezeu v-a căutat și pe voi și v-a chemat la o misiune specială în Biserica sa, o misiune care depășește cu mult capacitățile și posibilitățile noastre umane: aceea de a fi mesageri ai iubirii sale în lume, de a aduce mângâierea și alinarea lui Dumnezeu oamenilor care au nevoie de ele.

Asemenea Sfintei Fecioare Maria, după proclamarea evangheliei ați spus pe rând fiecare lui Dumnezeu: "Prezent!" Este cuvântul cel mai nobil pe care o creatură îl poate spune lui Dumnezeu: "Prezent! Sunt aici la dispoziția ta! Poți să contezi pe mine! Sunt gata să te slujesc și să te vestesc neîncetat!"

Peste câteva momente Biserica vă va încredința două cărți:

- prima este evanghelia lui Isus, pe care episcopul o va pune în mâinile voastre și va folosi acest verb: "Primește...!" E ca și cum v-ar spune: "Asimileaz-o! Primește-o ca și cum ar fi a ta! Viața ta să fie una cu ea! Viața ta să fie însăși evanghelia!" Biblia are nevoie de foi tipărite și de oameni care să devină silabe ale evangheliei trăite. Mă bucur să vă pot spune astăzi, parafrazând cuvintele Sfântului Apostol Paul (cf. 2Cor 3,3): "Voi sunteți scrisoarea lui Cristos, scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu, pe care Dumnezeu o trimite diecezei și bisericii noastre!"

- a doua carte este Liturgia Orelor, cartea de rugăciune a Bisericii. Nu putem transmite evanghelia, dacă nu stăm în genunchi și dacă nu-i ajutăm și pe ceilalți să stea în genunchi! Fiți maeștri și modele de rugăciune! Faceți în așa fel încât ceilalți să vadă, prin gesturile voastre, ce înseamnă a-l iubi pe Dumnezeu! Încredințându-vă Liturgia Orelor, Biserica arată că se bazează pe voi ca mijlocitori publici între Dumnezeu și oameni. Buzele voastre aparțin de acum înainte Poporului lui Dumnezeu. Păziți-le cu sfințenie! Astăzi deveniți "voce" a Bisericii: rugați-vă cu cei care se roagă, rugați-vă pentru cei care nu știu să se roage, rugați-vă pentru cei care nu vor să se roage!

Dragi candidați la ordinul diaconatului,

Comunitățile noastre v-au iubit, v-au transmis credința și v-au ajutat să dezvoltați germenul vocației. Astăzi vă înconjoară toți cu dragoste și afecțiune; astăzi ei sunt martorii nașterii voastre ca "miniștri" ai lui Cristos și vă așteaptă să vă întoarceți în mijlocul lor cu evanghelia în mână și cu mânecile suflecate.

Ca păstor al Diecezei de Iași, îi mulțumesc astăzi lui Dumnezeu pentru darul vocației voastre, rod al chemării și al iubirii multor persoane! Le mulțumesc, în mod special, familiilor voastre în mijlocul cărora ați învățat să-l iubiți pe Dumnezeu! Le mulțumesc pentru că v-au oferit Bisericii! Le mulțumesc preoților din parohii, pentru că orice vocație se clădește peste vocațiile unor preoți pasionați de Cristos, care reușesc să transmită această pasiune și altora. Le mulțumesc preoților din seminariile noastre, părinților rectori și tuturor celor implicați în formarea voastră.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute mereu cu harurile sale. Amin.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Au fost hirotoniți 17 diaconi. Foto: Adrian Cuba

* * *

ERCIS Media: Ediție specială - hirotonire diaconi (8 decembrie 2020):

* * *

ERCIS Media: Transmisiunea în direct a Liturghiei cu hirotonirea diaconilor (8 decembrie 2020):

* * *

Noii diaconi:

    Pentru Dieceza de Iași:

    • Antili Liviu-Leonard (Tămășeni)

    • Budău Narcis-Iosif (Satu Nou, Bc)

    • David Eduard-Cristian (Tuta)

    • Dămătărc Toma (Roman "Sfânta Tereza)

    • Doboș Claudiu-Ignațiu (Valea Seacă)

    • Gundel Richard-Mihai (Gura Humorului)

    • Minac Ionuț Lucian (Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul")

    • Păuleț Marian (Pildești)

    • Simon Ștefan (Șcheia)

    • Talaz Adrian (Arini)

    Pentru Arhidieceza de București:

    • Cochior Iulian (Valea Mare)

    • Fechet Iosif-Adrian (Barticești)

    • Onode Paul-Gabriel (Somușca)

    Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali:

    • Cobzaru Adrian (Gherăești)

    • Pal Gabriel (Bacău "Sfânta Cruce")

    • Pița Emanuel (Buruienești)

    • Vătămănelu Marian-Emanuel (Tămășeni)


 

lecturi: 5119.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat