Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Zile dedicate familiei și speranței creștine

În perioada 3-6 decembrie 2020, în Parohia Târgu Ocna și filiala Gura Slănic au avut loc câteva zile dedicate familiei și speranței creștine. Inițiativa l-a avut ca protagonist pe părintele paroh Ciprian Bulai și a fost susținută de pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane de Iași.

Auzisem de mult timp de "Zilele familiei", această inițiativă a Oficiului pentru Pastorația Familiei, dar zilele acestea a fost și rândul parohiei noastre să ne bucurăm de prezența și cuvintele părintelui Felician.

Încă de la deschidere, părintele ne-a purtat cu simplitate în primele pagini ale Sfintei Scripturi, de unde am înțeles că familia nu este invenția omului, ci este voită de Dumnezeu. El este cel care îl creează pe om ca bărbat și femeie și tot el îi cheamă pe cei doi la viața de familie.

A urmat apoi o temă despre familie, înțeleasă ca fiind "comoara" creației. Și aici, spunea părintele, că o comoară, odată găsită, trebuie curățată, trebuie ajutată să ajungă la strălucirea ei originară. Prin credință, speranță și iubire, a continuat părintele, cei doi soți "se șlefuiesc", învață să aibă răbdare unul cu celălalt, învață să se accepte reciproc, să împlinească planul pe care Dumnezeu l-a avut cu ei atunci când i-a oferit unul celuilalt.

În ceea ce privește strict familia creștină, părintele a accentuat misiunea pe care Isus a încredințat-o soților la nunta din Cana Galileii, aceea de a trăi viața de familie în bucurie și cu bucurie. Să nu uite familiile creștine, mai spunea părintele predicator, că de la ele se așteaptă mult mai mult, conștiente fiind că "celui căruia i s-a dat mult, mult i se va cere, iar cui i s-a încredințat mult, i se va cere și mai mult" (cf. Lc 12,48).

La Liturghia de încheiere, folosindu-se de imaginea Sfântului Ioan Botezătorul, am înțeles că familia are misiunea de a "deschide" calea lui Isus în această lume. Va trebui să o facă prin iubirea reciprocă, concretizată în viața de zi cu zi, prin răbdare, prin iertare, prin rugăciunea în comun, prin deschiderea spre viață și comuniune.

Familia este semn de speranță. Cine privește la doi soți care se iubesc respectându-se reciproc, va înțelege că omenirea și odată cu ea și Biserica, are viitor! Așa a concluzionat părintele Felician aceste zile dedicate familiei, invitându-ne să recapitulăm acel "început" care ne-a unit în viața de familie și pașii pe care i-am parcurs de atunci.

Multe mulțumiri părintelui paroh pentru că ne-a privilegiat având parte de astfel de zile de har, părintelui Felician pentru simplitate, curaj și dăruire în temele propuse, dar și episcopului nostru Iosif, care ne-a fost decan în zonă și care, așa cum știm, se preocupă de binele familiilor din dieceză.

Elisabeta Solomon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-6 decembrie: Târgu Ocna: Zile dedicate familiei și speranței creștine


 

lecturi: 1008.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat