Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bârgăuani: Prima cruce a pandemiei

Joi, 3 decembrie 2020, a fost sfințită prima cruce a pandemiei de către Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, în prezența pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, a pr. Iosif Gîrleanu, paroh de Bârgăuani, a pr. Petrică Dăncuț, decan de Piatra, a pr. Cătălin Farcaș, a oficialităților locale și a numeroșilor credincioși care au avut curajul să urce pe Dealul Chiciura pe o vreme neprietenoasă.

Dealul se afla în partea de est a satului Bârgăuani la o altitudine de 440 de metri spre comuna Ruginoasa (Neamț). Platoul de sus este presărat cu tot felul de gropi săpate ori pentru pietriș, ori de căutătorii de comori, din spusele unor povestiri.

Ideea înălțării unei cruci pe acest deal aparține părintelui paroh de peste doi ani de zile, timp în care a căutat să convingă oficiali și creștini de bine, reușind în cele din urmă.

Inițial se voia un monument al eroilor cu ocazia Centenarului Unirii, dar pentru că între timp au apărut alți "eroi neprogramați", am hotărât să închinăm această cruce victimelor pandemiei (peste 11.000, la 1 decembrie), în special celor 15 care au decedat după nefericitul accident de la Spitalul din Piatra Neamț. Pe de altă parte, am vrut să fie un semn de speranță și de vindecare pentru toți cei afectați de această pandemie, fizic sau psihic. Crucea rămâne obiectul mântuirii și salvării omenirii în toate încercările vieții, dar mai ales în timpul de astăzi! "Cine va privi spre cruce, se va vindeca!"

În acesta logică a fost invitat episcopul Iosif Păuleț, care, după ce ne-a vorbit despre speranță și ne-a încurajat, a sfințit mai întâi camera mortuară apoi am urcat spre crucea de pe deal împreună cu truditorii care au ridicat-o până la 9 metri înălțime.

Când e senin, de pe deal se vede orașul Roman și toate împrejurimile, de o frumusețe deosebită. Ne dorim ca acest loc să devină cât mai cunoscut și vizitat, chiar și iarna, pentru că, odată cu zăpadă, se va putea chiar și schia. Ne bucurăm nespus pentru această lucrare și ne rugăm bunului Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care au contribuit la realizarea acestei cruci. Iar cei afectați de pandemie să se îndrepte spre jertfa lui Cristos de pe cruce pentru a fi vindecați.

Mulțumim din inima Preasfințitului Iosif Păuleț, părintelui Egidiu Condac, vicar general, și tuturor participanților la acest eveniment istoric, spre mai marea glorie a lui Dumnezeu!

Pr. Iosif Gîrleanu


 

lecturi: 3531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat