Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Fericitul Anton Durcovici, un mărturisitor al speranței

Apropiindu-se ziua de 10 decembrie, când Biserica noastră locală de Iași îl cinstește în chip deosebit pe Fericitul episcop Anton Durcovici, PS Iosif Păuleț a adresat un mesaj preoților din dieceză pentru ca, în ziua comemorării acestui martir, dar și în zilele premergătoare, să înalțe spre Dumnezeu rugăciuni stăruitoare pentru ca episcopul Durcovici să fie cât mai curând declarat sfânt.

Sfințiile Voastre,

Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! (Ps 143,15)

La 17 mai 2014, Biserica noastră locală de Iași a primit din partea Domnului, prin intermediul Sfântului Părinte Papa Francisc, marele dar de a-l putea cinsti ca fericit pe vrednicul nostru episcop martir Anton Durcovici. Astfel, ziua de 10 decembrie a fiecărui an a devenit pentru noi toți o zi de recunoștință și de profundă încredere în milostivirea lui Dumnezeu, care nu abandonează niciodată poporul său.

Apropiindu-se această zi atât de importantă pentru Dieceza de Iași, am dorit să mă adresez din nou Sfințiilor Voastre pentru a vă îndemna să acordați acestei sărbători atenția cuvenită, prezentându-le credincioșilor noștri exemplul admirabil de sfințenie al episcopului Anton și încurajându-i să apeleze cu încredere la mijlocirea sa.

Marele nostru păstor, care a plătit cu propria viață adeziunea sa neclintită la Cristos și la Biserica sa, să ne fie tuturor model de speranță creștină în aceste timpuri de încercare pe care le trăim! El, care a fost nevoit să înfrunte duritatea "pandemiei" comuniste, rămânând statornic până la sfârșit, să ne fie puternic mijlocitor în dificultățile cu care ne confruntăm!

În închisoarea din Sighetu Marmației, episcopul Anton obișnuia să-i încurajeze pe toți cu aceste cuvinte: "Vor veni zile mai bune și pentru poporul român, atât de greu încercat". După exemplul lui, să fim și noi în mijlocul credincioșilor noștri martori ai speranței, încercând să-i încurajăm cu mângâierea credinței pe toți cei care se simt descurajați și înspăimântați!

Să păstrăm vie, așadar, memoria episcopului nostru martir Anton Durcovici! În mod special, în ziua comemorării sale, dar și în zilele premergătoare, vă îndemn să înălțați spre Dumnezeu rugăciuni stăruitoare pentru ca el să fie cât mai curând declarat sfânt, spre slava lui Dumnezeu și spre binecuvântarea întregului nostru popor!

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Iași, 4 decembrie 2020

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Rugăciune pentru obținerea unui har prin mijlocirea Fericitului Anton Durcovici

Doamne Isuse Cristoase, marele păstor al sufletelor noastre, privește cu bunăvoință spre poporul nostru credincios, care se încrede în bunătatea ta nemărginită, și dăruiește-ne, pentru sfințenia și curajul fericitului martir Anton Durcovici, mărturisitorul tău, harul (harul dorit) pe care cu încredere îl așteptăm de la tine, pentru ca el să fie cât mai curând declarat sfânt, spre slava ta cea mare și spre binecuvântarea întregului nostru popor.

Tatăl nostru; Bucură-te, Marie; Slavă Tatălui

Să ne rugăm: Dumnezeule, care în fericitul martir Anton ai dăruit Bisericii tale un păstor strălucit, mărturisitor al credinței catolice prin cuvânt și faptă, dă-ne, prin mijlocirea lui, ca, mărturisind aceeași credință, să rămânem înrădăcinați și întemeiați în iubire. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Imn de preamărire

Te preamărim, Doamne, pentru că ne-ai copleșit cu darurile tale și ne-ai binecuvântat cu un păstor după inima ta, în persoana episcopului Anton Durcovici!

Îți aducem preamărire pentru preacurata Fecioară Maria, care a luat sub mantia ei ocrotitoare poporul nostru creștin în anii grei ai prigoanei și ai suferințelor, primind și ascultând rugăciunile slujitorului tău Anton, și îndreptându-și mereu privirea spre noi, pentru a apăra familiile și Biserica noastră locală.

Îți aducem mulțumiri pentru Sfântul Iosif, care a fost ales de episcopul Anton să fie, alături de Maica Sfântă, ocrotitorul Bisericii noastre locale, așa cum a fost ales să fie păzitorul celei mai scumpe comori, Isus, Fiul lui Dumnezeu și fiul Fecioarei, Mântuitorul și bucuria poporului nostru.

Primește, Părinte sfânt, imnul nostru de preamărire, pentru că nu ne-ai lăsat în mâinile vrăjmașilor noștri, ci ne-ai ocrotit cu iubirea ta și cu îndemnul și exemplul vrednicului păstor Anton Durcovici, care și-a jertfit viața, urmându-l pe Fiul tău, Isus Cristos.

Binecuvântat să fii, Doamne, în veci de veci! Tu ești bucuria, și speranța noastră este în tine! Te preamărim pentru că ne-ai făcut să înțelegem, prin exemplul episcopului Anton, că fericit este poporul care te are pe tine ca Dumnezeul cel adevărat! Amin.

Rugăciune

Atotputernice Dumnezeule, în providența ta părintească, tu l-ai chemat pe Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău și i-ai dăruit harul să-i conducă cu prudență și prin exemplu de viață sfântă pe mulți seminariști la Preoție, iar ca episcop de Iași, să-și întărească turma în anii grei ai persecuției, prin cuvântul său și fermitatea credinței sale. Tu l-ai ales să fie un păstor bun, care să-și dea viața pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, sub ocrotirea căreia el, în anii grei ai prigoanei, a încredințat întreaga dieceza, fă ca sfințenia vieții și tăria martiriului său să strălucească în inimile credincioșilor, spre slava ta și spre mântuirea poporului nostru credincios. Prin Cristos, Domnul nostru.


 

lecturi: 1440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat