Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 noiembrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, prima duminică din Advent, începe un nou an liturgic. În el Biserica ritmează cursul timpului cu celebrarea principalelor evenimente ale vieții lui Isus și ale istoriei mântuirii. Făcând astfel, ca Mamă, luminează drumul existenței noastre, ne susține în ocupațiile zilnice și ne orientează spre întâlnirea finală cu Cristos. Liturgia de astăzi ne invită să trăim primul "timp forte" care este acesta al Adventului, primul din anul liturgic, Adventul, care ne pregătește pentru Crăciun, și pentru această pregătire este un timp de așteptare, este un timp de speranță. Așteptare și speranță.

Sfântul Paul (cf. 1Cor 1,3-9) indică obiectul așteptării. Care este? "Revelarea Domnului" (v. 7). Apostolul îi invită pe creștinii din Corint, precum și pe noi, să ne concentrăm atenția asupra întâlnirii cu persoana lui Isus. Pentru un creștin cel mai important lucru este întâlnirea continuă cu Domnul, a fi cu Domnul. Și astfel, obișnuiți de a fi cu Domnul vieții, ne pregătim pentru întâlnire, să fim cu Domnul în veșnicie. Și această întâlnire definitivă va veni la sfârșitul lumii. Însă Domnul vine în fiecare zi, pentru ca noi, cu harul său, să putem face binele în viața noastră și în viața celorlalți. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu-care-vine - nu uitați asta: Dumnezeu este un Dumnezeu care vine, vine încontinuu -: El nu dezamăgește așteptarea noastră! Domnul nu dezamăgește niciodată. Poate că ne va face să așteptăm, ne va face să așteptăm vreun moment în întuneric pentru a face să se maturizeze speranța noastră, însă nu dezamăgește niciodată. Domnul vine mereu, mereu este alături de noi. Uneori nu se arată, însă vine mereu. A venit într-un moment istoric precis și s-a făcut om pentru a lua asupra sa păcatele noastre - festivitatea Crăciunului comemorează această primă venire a lui Isus în momentul istoric -; va veni la sfârșitul timpurilor ca judecător universal; și vine și o a treia oară, într-o a treia modalitate: vine în fiecare zi să viziteze poporul său, să viziteze fiecare bărbat și femeie care îl primește în Cuvânt, în Sacramente, în frați și în surori. Isus, ne spune Biblia, este la ușă și bate. În fiecare zi. Este la ușa inimii noastre. Bate. Tu știi să-l asculți pe Domnul care bate, care a venit astăzi pentru a te vizita, care bate la inima ta cu o neliniște, nu o idee, cu o inspirație? A venit la Betleem, va veni la sfârșitul lumii, însă în fiecare zi vine la noi. Fiți atenți, priviți ce anume auziți în inimă când Domnul bate.

Știm bine că viața este făcută din suișuri și coborâșuri, din lumini și umbre. Fiecare dintre noi experimentează momente de dezamăgire, de insucces și de rătăcire. În afară de asta, situația pe care o trăim, marcată de pandemie, generează în mulți îngrijorare, frică și descurajare; se riscă să se cadă în pesimism, riscul să se cadă în acea închidere și în apatie. Cum trebuie să reacționăm în fața acestor lucruri? Ne sugerează Psalmul de astăzi: "Sufletul nostru îl așteaptă pe Domnul; pentru că el este scutul și apărătorul nostru, pentru că îl el se va bucura inima noastră" (Ps 32,20-21). Adică sufletul în așteptare, o așteptare încrezătoare a Domnului ne face să găsim întărire și curaj în momentele întunecate ale existenței. Și din ce anume se naște acest curaj și această atitudine încrezătoare? De unde se naște? Se naște din speranță. Și speranța nu dezamăgește, acea virtute care ne duce înainte privind spre întâlnirea cu Domnul.

Adventul este o chemare neîncetată la speranță: ne amintește că Dumnezeu este prezent în istorie pentru a o conduce la scopul său ultim, pentru a o conduce la plinătatea sa, care este Domnul, Domnul Isus Cristos. Dumnezeu este prezent în istoria omenirii, este "Dumnezeu cu noi", Dumnezeu nu este departe, este mereu cu noi, până acolo încât de atâtea ori bate la ușile inimii noastre. Dumnezeu merge alături de noi pentru a ne susține. Domnul nu ne abandonează; ne însoțește în evenimentele noastre existențiale pentru a ne ajuta să descoperim sensul drumului, semnificația cotidianului, pentru a ne da curaj în încercări și în durere. În mijlocul furtunilor vieții, Dumnezeu ne întinde mâna mereu și ne eliberează de amenințări. Acest lucru este frumos! În cartea Deuteronomului există un text foarte frumos, pe care profetul îl spune poporului: "Gândiți-vă, care popor are dumnezeii săi așa de aproape așa cum mă ai tu pe mine?". Nimeni, numai noi avem acest har de a-l avea pe Dumnezeu aproape de noi. Noi îl așteptăm pe Dumnezeu, sperăm ca să se manifeste, dar și El speră ca noi să ne manifestăm Lui!

Maria Preasfântă, femeie a așteptării, să însoțească pașii noștri în acest nou an liturgic pe care-l începem și să ne ajute să realizăm misiunea discipolilor lui Isus, indicată de apostolul Petru. Și care este această misiune? Să dăm cont de speranța care este în noi (cf. 1Pt 3,15).

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Doresc să exprim din nou apropierea mea de populațiile din America Centrală lovite de uragane puternice, îndeosebi amintesc Insulele San Andrés, Providencia și Santa Catalina, precum și coasta pacifică din nordul Columbiei. Mă rog pentru toate țările care suferă din cauza acestor calamități.

Adresez salutul meu cordial vouă, credincioși din Roma și pelerini din diferite țări. Salut îndeosebi pe cei care - din păcate în număr destul de limitat - au venit cu ocazia creării noilor cardinali, petrecută ieri după-amiază. Să ne rugăm pentru cei treisprezece membri noi ai Colegiului cardinalilor.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă și un drum bun de Advent. Să încercăm să scoatem binele și dintr-o situație dificilă pe care pandemia ne-o impune: mai mare sobrietate, atenție discretă și respectuoasă față de vecinii care pot avea nevoie, unele momente de rugăciune făcute în familie cu simplitate. Aceste trei lucruri ne vor ajuta mult: sobrietate mai mare, atenție discretă și respectuoasă față de vecinii care pot avea nevoie și după aceea, atât de important, unele momente de rugăciune făcute în familie cu simplitate. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 486.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat