Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Pastorația Familiei: Întâlniri cu persoanele văduve

Noiembrie este luna în care ne amintim și de cei răposați. În această logică, Oficiul pentru Pastorația Familiei organiza în această lună o întâlnire cu persoanele văduve, la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian. Din cauza pandemiei, această întâlnire s-a transformat în mai multe întâlniri la nivel parohial. Astfel, persoane văduve din parohiile Luncași, Tămășeni, Lespezi și Bacău-centru s-au bucurat să fie împreună pentru câteva momente, beneficiind de întâlnirea cu pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași.

Cu o conferință-meditație, la aceste întâlniri a fost prezentă și doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei și membră a Consiliului Pastoral Diecezan.

Întâlnirile cu persoanele văduve din parohiile sus menționate l-au avut mereu în centru pe Cristos, despre care ne-a vorbit doamna Eugenia în contextul stării de văduvie pe care o trăim, pe care l-am adorat împreună cu pr. Felician și pe care l-am întâlnit apoi concret în jertfa Sfintei Liturghii, fie prezent în Sfânta Împărtășanie, fie împărțit în pâinea cuvântului.

În toate cele patru centre parohiale, persoanele văduve s-au bucurat să știe că sunt o adevărată resursă pentru Biserică, că trebuie să-și trăiască "vocația" la văduvie cu mult curaj, cu multă creativitate și mai ales cu mult entuziasm, conștiente fiind că "Domnul a dat și Domnul a luat: să fie numele Domnului binecuvântat!" (Iob 1, 21).

Prin cuvinte spuse din inimă, doamna Eugenia ne-a convins că suntem "necesare" în Biserică. "Trebuie să recunoaștem - spunea la conferință - persoanele văduve sunt cele mai prezente la celebrările liturgice, mai ales în timpul săptămânii, atunci când de regulă participă mai puține persoane la liturghie. Tot ele participă și la rozariu, ca și la adorație. Dumneavoastră, dragi persoane văduve aveți grijă de biserică, faceți curat, o aerisiți, aveți grijă ca în Casa Domnului, la altarul său, să fie frumos și demn, un loc așa cum îi place Tatălui ceresc. Continuați să rămâneți aproape de biserică, de preoți și de cei care au nevoie de sprijinul dumneavoastră".

În cadrul Sfintei Liturghii, la predică, folosindu-se mereu de textele sfinte, pr. Felician a frânt cuvântul lui Dumnezeu împărțindu-ni-l cu generozitate și simplitate. "Este motivația care ne însoțește în singurătate, spunea părintele. Cu Dumnezeu suntem bogați, fără el suntem de plâns! Nu dumneavoastră ați hotărât să rămâneți persoane văduve, așa e planul tainic al lui Dumnezeu. Persoana văduvă însă, trebuie ținut cont, aparent în singurătatea ei și lipsită de obligațiile familiale, are mai mult timp la dispoziție, doar că trebuie să învețe să-l folosească bine. Nu vă temeți să vă dăruiți slujirii aproapelui", ne-a îndemnat părintele, mulțumind-ne în același timp pentru slujirea noastră în Biserică.

Mulțumim diecezei pentru că se preocupă de persoanele văduve. Multele lacrimi din ochii anumitor participanți spun mult cu privire la inițiativă!

Curaj, persoane văduve, Biserica ne stă alături!

Vârvara Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Oficiul pentru Pastorația Familiei: Întâlniri cu persoanele văduve


 

lecturi: 894.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat