Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Prima Sfântă Împărtășanie

Cu mască și distanțare fizică, dar cu inima plină de Dumnezeu

În solemnitatea "Cristos, Regele Universului", duminică, 22 noiembrie 2020, 30 de copii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în taina Sfintei Împărtășanii.

Cu mari emoții și multă nerăbdare, copiii și-au făcut intrarea solemnă în catedrală sub privirile pline de încântare ale tuturor celor prezenți, în special ale părinților. Sfânta Liturghie, prezidată de părintele paroh Paul Budău, a fost animată și susținută de cele "30 de crizanteme" ale parohiei, oferite în dar lui Isus, așa cum s-au autoprezentat candidații în poezia de la ofertoriu, și de corul de copii, condus de domnul Maximilian Husaru.

După ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și a omiliei, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la Botez, după ce, cu o zi înainte, și-au curățit sufletele primind sacramentul Pocăinței împreună cu părinții lor. La momentul primirii pentru prima oară a Sfintei Împărtășanii, copiii au fost conduși la altar de către părinți, arătând prin aceasta rolul esențial și primordial pe care îl au aceștia în educația religioasă și umană a copiilor lor. Acest lucru a fost subliniat și de părintele paroh în cuvântul de încheiere, în care le-a mulțumit părinților pentru tot efortul depus. Fericirea copiilor pentru acest eveniment s-a prelungit și după încheierea Sfintei Liturghii, și noi ne rugăm să n-o piardă niciodată.

Câteva impresii la cald ale copiilor:

"Așteptarea a fost mai lungă, din cauza pandemiei, dar răsplata a fost pe măsură. Primirea lui Isus în inima mea mi-a adus o mare bucurie și multă liniște în suflet. Mă bucur că, de acum înainte, pot merge împreună cu părinții mei să primesc Sfânta Împărtășanie" (Maria Clara Beda).

"A fost un eveniment pe care l-am așteptat cu deosebită emoție. În timpul slujbei m-am simțit cuprinsă de o bucurie nemărginită. Acest moment a fost cu atât mai special pentru mine cu cât s-a petrecut de ziua mea. Le mulțumesc părinților și nașilor mei care au fost prezenți și, la fel, preoților care m-au pregătit și m-au ajutat să înțeleg cu adevărat ce se întâmplă, de fapt, la această ceremonie minunată și deosebită" (Beatrisse Șuică).

"A fost un moment unic și foarte frumos, în care m-am simțit foarte bine, cuprins de fericire. Totul a fost minunat! Mulțumesc tuturor oamenilor care m-au susținut și ajutat să trec de această etapă" (Vlad Șuică).

"Pentru mine, Prima Sfântă Împărtășanie a fost o eliberare. Am așteptat mult acest moment. Am fost bucuros să citesc a doua lectură în fața tuturor. O știam pe de rost, dar tot am greșit două cuvinte! Acum înțeleg cuvintele lui Isus de la Cina cea de taină, când le spunea apostolilor: «Luați și mâncați din aceasta (pâinea) toți: acesta este trupul meu. Luați și beți din acesta (potirul) toți: acesta este sângele meu!» Isus chiar a ascultat ce am citit. Am vorbit mult despre acest moment. La rugăciunea de seară i-am mulțumit lui Isus" (Luca Relea).

"Pentru mine a fost cea mai frumoasă și cea mai minunată zi din viața mea, pentru că l-am primit pe Isus in inima mea. Isuse, te rog să rămâi în inima și în sufletul meu și să-mi îndrumi pașii pe calea cea bună și dreaptă! Te iubesc, Isuse, din toată inima!" (Andrei Dicu).

"Ziua cea mai frumoasă din viața mea a fost aceea în care am făcut întâia Sfânta Împărtășanie. Împărtășindu-ne ne-am unit cu Isus Cristos. Te iubesc, Isuse, din toată inima și te rog să mă ajuți să fiu un om bun și ascultător!" (Daria Andrieși).

Pr. Gabriel-Cătălin Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași (catedrală): Prima Sfântă Împărtășanie. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 2304.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat