Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Admissio pentru seminariștii din anul III

Ultima duminică din Timpul de peste an, 22 noiembrie 2020, a reprezentat pentru comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași o zi cu adevărat binecuvântată și plină de bucurie din două motive: primul motiv a fost sărbătoarea Cristos, Regele Universului; al doilea motiv de bucurie a fost reprezentat de ritul Admissio, prin care studenții anului III și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Dumnezeu pe calea sfintei Preoții, îmbrăcând în mod oficial semnele vizibile ale hotărârii lor de a-l urma pe Cristos, reverenda și colarul.

Ritul admiterii sau Admissio semnifică actul public pe care tinerii care doresc să-l urmeze pe Cristos în slujirea poporului credincios îl fac înaintea Bisericii. Acest lucru recunoaște în ei semințele vii ale vocației la slujirea sacerdotală și îi primește pentru a se pregăti la ordinele sacre. De asemenea, în cadrul acestei celebrări, candidații îmbracă pentru prima oară haina clericală, sau reverenda, ca semn al slujirii lui Dumnezeu, al slujirii Bisericii și al disponibilității lor în continuarea procesului de formare în vederea Preoției.

Prin acest moment important, cei 11 seminariști din anul III au făcut un prim pas important în drumul lor spre sfânta Preoție, un drum de-a lungul căruia vor putea învinge dificultățile dacă îl vor avea alături pe Mântuitorul Cristos, la a cărui chemare astăzi au răspuns afirmativ. Să-i însoțim cu rugăciunea noastră pe acești tineri care au îmbrățișat chemarea Domnului și să ne rugăm pentru noi vocații la sfânta Preoție.

Acest moment a avut în centru Sfânta Liturghie de la ora 10.00, care a fost celebrată în Capela Seminarului de către părintele vicar general Egidiu Condac, și la care au luat parte părintele rector, Mons. Benone Farcaș, părinții formatori, spirituali și profesori din cadrul Seminarului, anul acesta nefiind posibilă participarea familiilor și a oaspeților din cauza pandemiei.

În după-amiaza zilei de Cristos Rege, începând cu ora 14.00, seminariștii nou-admiși au animat adorația euharistică de la catedrala catolică din Iași.

Ziua de Admissio a fost precedată de o zi de reculegere pentru toți studenții seminariști, ținută la seminar de către pr. Iosif Iacob.

Studenții care au fost admiși printre candidații pentru ordinele sacre:

  1. Balint Alin Florin - Săbăoani "Sfântul Mihail"

  2. Balint Paul Daniel - Gherăeștii Noi

  3. Băcăoanu Antonio Daniel - Adjudeni

  4. Bolog Andrei Marcelin - Bîra, Satu Nou

  5. Burcă Dragoș Celestin - Zăpodia

  6. Diac Laurențiu - Nicolae Bălcescu

  7. Gherghel Marius Petrișor - Tupilați (Nisiporești)

  8. Ispas Mihai - Popești-Leordeni

  9. Onode Ștefan Bogdan - Lespezi

  10. Ostrovschi Wincent - Suceava

  11. Timaru Laurențiu Daniel - Pustiana

Mărturii ale seminariștilor admiși printre candidații pentru ordinele sacre:

  • "Ziua de astăzi a reprezentat atingerea unei borne kilometrice pe drumul meu de formare spre Sfânta Preoție. Îi mulțumesc Domnului, care mi-a adresat chemarea, și mă încredințez total în mâinile lui, ca să o ducă la îndeplinire" (Laurențiu Diac).

  • "Pentru mine acest pas important făcut astăzi reprezintă o confirmare a prezenței și a lucrării Domnului în viața și în alegerile mele, și nu aș putea să descriu în totalitate prin cuvinte ceea ce am trăit astăzi la Sfânta Liturghie. Prin «Da»-ul oficial spus în fața Bisericii și prin îmbrăcarea hainei sacerdotale am simțit mai mult ca oricând ocrotirea și binecuvântarea Domnului. Țin să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare și fie ca Domnul să cheme mereu noi slujitori în secerișul său" (Wincent Ostrovschi).

  • "Îi mulțumesc Domnului și îi sunt recunoscător pentru acest dar al admiterii printre candidații la ordinele sacre pe care l-am primit. Acest moment al confirmării vocației mele, în mod oficial, de către Biserică, a fost unul plin de emoție, de bucurie interioară și de har. Începând de acum, mă simt chemat și mai mult de a da mărturie despre Cristos cu toată ființa mea și de a-l face cunoscut tuturor celor din jurul meu. De asemenea, sper ca tot mai mulți tineri care aud glasul Domnului să răspundă cu generozitate la vocația lor, ascultând cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: «Nu vă temeți! Deschideți larg porțile lui Cristos»" (Andrei Marcelin Bolog).

Ionel-Gabriel Cojocar

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii și "Admisssio":

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași (ITRC): Admissio pentru seminariștii din anul III


 

lecturi: 2605.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat