Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cronica unei zile istorice. Papa Francisc la Iași

În ediția online din 17 noiembrie 2020 a cotidianului "Ziarul de Iași" a fost publicat acest articol, "Cronica unei zile istorice. Papa Francisc la Iași", semnat de istoricul și publicistul Mihai Dorin care rememorează vizita Papei Francisc la Iași în ziua de 1 iunie 2019, dar și recenta carte album, "Cu Papa Francisc, pe cărarea către frați", apărută la Editura "Presa Bună".

În timp, capitala Moldovei și-a deschis porțile și sufletul unui șir de personalități ilustre. Au fost patriarhi din Orient, veniți să caute sprijin de la domnii unei țări creștine neocupată militar de turci și să întărească legăturile frățești.

Au fost mesageri ai Sfântului Scaun, care ne-au lăsat mărturii importante despre țară, oameni și moravuri. Au fost aventurieri în căutare de glorie deșartă. Au fost domnitori glorioși, precum Mihai Viteazul, care și-a împlinit visul unirii sau "pohta", după vorba lui, chiar în Cetatea de Scaun a Moldovei. Au fost regi ori președinți de republică, sau chiar un împărat - țarul Rusiei Petru cel Mare, invitat de prietenul său, prințul Dimitrie Cantemir. Au poposit la Iași ilustre personalități culturale ori științifice, cu deosebire după ctitorirea universității, care avea să ne așeze pe harta culturală a Europei. Dar niciodată, până la 1 iunie 2019, un papă. Vina pentru această întârziere o poartă, la origine, Marea Schismă de la 1054. Pentru că toate celelalte argumente - istorice, culturale și sufletești - susțin temeinicia legăturilor noastre cu Roma. Pentru că "sigiliul Romei" (N. Iorga) se află chiar pe actul de naștere al poporului român. De numele Romei se leagă năzuința noastră - niciodată părăsită, nici chiar în împrejurările cele mai tulburi - de a ne păstra ancora europeană. De aceea nu am încetat să credem și să năzuim că așa cum latinitatea este axa noastră etnică, Roma este axa lumii, pe care de o vom părăsi, ființa noastră însăși va fi în pericol. De frica risipirii, nu ne-am îndepărtat niciodată de Roma. Alții însă au încercat, fără succes. În consecință, renașterea românească a început cu redescoperirea Romei. Drumul Romei l-au luat aproape toți mesagerii domnitorilor noștri vreme de secole, cu speranța că fiii ei din Orient nu vor fi uitați. Diplomația lor a fost ecumenică, din rațiuni pragmatice și sufletești, înainte chiar ca ecumenismul religios să fi fost inventat. Roma ne-a cucerit cu aceeași tenacitate cu care căutam taina izvoarelor. De aceea, niciodată, separația confesională nu a mers până la capăt la noi. Întrucât poporul a știut mereu în chip tainic, iar cărturarii noștri în mod explicit, că aceasta ar însemna să-ți negi originea, adică părinții. Acesta este temeiul pentru care Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a ales în anul 1999 România ca primă țară majoritar ortodoxă pe care a vizitat-o. Dar și românii ori Patriarhul Teoctist știau că ceea ce ne leagă de Roma este mult prea important în economia istoriei noastre decât ceea ce vremelnic ne separă. De aceea l-am primit pe Sfântul Ioan Paul al II-lea cu o dragoste nețărmurită. Și tot de aceea dragostea lor s-a revărsat generos peste 20 de ani, cu prilejul vizitei Papei Francisc în Romania. Și de această dată, vizita înaltului oaspete a fost percepută ca o "cărare către frați". Acum, mesagerul Romei a ajuns în locurile tari, adică esențiale, ale țării: la București, Iași și Blaj.

De pregătirea și succesul vizitei la Iași s-au îngrijit exemplar episcopul Diecezei Romano-Catolice Petru Gherghel, azi episcop emerit, și întregul cler catolic din Moldova. Iar primirea oaspetelui a depășit și cele mai optimiste așteptări. Putem spune că moldovenii și ieșenii i-au făcut papei cea mai călduroasă primire din toată România. Semn de civilizație și de bună conviețuire. Semn că la Iași comunitatea catolică este prețuită și perfect integrată în viața cetății. Cu acest duh de iubire frățească, pe care moldovenii l-au mărturisit la vizita papei, îndrăznesc să cred că unitatea credinței nu este doar o năzuință sine die, dar și o posibilitate. Atât Sfântul Ioan Paul al II-lea, cât și Papa Francisc au înțeles să valorifice patrimoniul românesc de toleranță și de conviețuire creștină, dar și filosofia noastră istorică, de popor vechi și așezat. În adagiul românesc "Fiecare cu legea lui" este o mărturie de cumpătare și o deschidere spre dialog la care ar trebui să reflectăm cu mai mult folos, dar și să lucrăm pentru a construi noi punți.

La un an de la vizita Papei Francisc la Iași, Episcopia Romano-Catolică a pregătit, sub coordonarea preotului dr. Iosif Antili, o fidelă cronică a evenimentului, sub un titlu atât de inspirat: Cu Papa Francisc, pe cărarea către frați. Pot afirma că este un adevărat eveniment, în egală măsură editorial, dar și științific, și memorialistic. La toate acestea se adaugă excelenta ilustrație fotografică realizată de oficiosul Vaticanului, L'Osservatore romano, și de Adrian Cuba. Organizată tematic în opt capitole, cartea reconstituie vizita papală de acum mai bine de un an și semnificațiile ei, din perspective eclesiastică, ecumenică, culturală, publicistică, organizatorică și pastorală. Sunt în total 72 de mărturii și analize cu privire la semnificația vizitei Papei Francisc în România și cu deosebire la Iași. Mărturii emoționante și analize pertinente sunt reunite firesc în această carte care va fi un izvor istoric ce va putea fi consultat în viitor cu real folos.

La Iași, Papa Francisc a întâlnit credincioși de toate confesiunile, s-a închinat în noua catedrală, a mângâiat bolnavii, s-a adresat tinerilor, a binecuvântat poporul creștin și a omagiat personalitatea episcopului-martir, Fericitul Anton Durcovici. Nimic mai firesc pentru o personalitate consacrată a dialogului și a iubirii frățești. Papa a găsit astfel, cu naturalețea unui cetățean al lumii, pentru care nimic din ce este omenesc nu-i este străin, dar și cu autoritatea pe care i-o conferă calitatea de urmaș al Sfântului Petru în Scaunul Romei, cărarea inaugurată cu secole în urmă de către Sfântul Ieremia Valahul, moldoveanul plecat la Roma pentru a-și afla originile și a intra mai apoi în ceata sfinților. A construi punți de legătură între oameni înseamnă să pui temelie viitorului. Este în egală măsură o virtute și un semn al harului, de care doar cei aleși se învrednicesc. Printre ei și marele nostru contemporan, Papa Francisc. Iar zecile de mii de ieșeni care au înfruntat la 1 iunie 2019 o furtună teribilă vor putea mărturisi peste timp: și eu l-am întâlnit pe Papa Francisc! Unii au și făcut-o deja, în această carte-eveniment, care binemerită toată prețuirea noastră.

(După www.ziaruldeiasi.ro)

* * *

Cu Papa Francisc, pe cărarea spre frați. 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iași
Pr. Iosif Antili (coord.), Ed. "Presa Bună", 2020, ISBN 978-606-8116-92-1, 31,5x22,5 cm, 228 p., 175 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1390.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat