Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlniri biblice online

Surorile "Notre Dame de Sion" din Iași organizează întâlniri biblice despre marile personaje biblice din perioada Adventului - pentru cei interesați să aprofundeze cuvântul lui Dumnezeu din liturgia Adventului. Întâlnirile vor fi ținute de pr. dr. Iosif Antili și sr. Iuliana Neculai, NDS.

Liturgia Adventului este una dintre cele mai frumoase. Adventul este timpul în care se reface parcursul ce ne conduce la primirea lui Cristos, este un timp de convertire, de speranță, împreună cu marile personaje de credință ale Vechiului Testament. Adventul este o invitație la a ne gândi și la căile de speranță ale timpului nostru pe care le putem găsi și în invitația Papei Francisc de a merge în speranță, prezentate în ultima sa enciclică, "Fratelli tutti".

"Dumnezeu continuă să semene semințe de bine în umanitate. Recenta pandemie ne-a permis să recuperăm și să apreciem mulți însoțitori de călătorie care, de teamă, au reacționat dându-și viața. Am reușit să recunoaștem că viața noastră este împletită și susținută de oameni obișnuiți care, fără îndoială, au scris evenimentele definitorii ale istoriei noastre comune", spune Sfântul Părinte la nr. 54 și continuă la nr. 55 "Speranța este îndrăzneață, știe să privească dincolo de confortul personal, micile garanții și compensații care restrâng orizontul, pentru a se deschide spre idealuri mărețe care fac viața mai frumoasă și mai demnă".

O tradiție veche a acordat Adventului lectura profetului Isaia, deoarece în el, mai mult decât în alți profeți, se găsește un ecou al marii speranțe care a mângâiat poporul ales în timpurile dificile și decisive ale istoriei sale. Paginile cele mai semnificative ale cărții lui Isaia sunt proclamate în timpul Adventului și constituie un anunț de speranță perenă pentru oamenii din toate timpurile.

Alături de Isaia, în special în a doua parte a Adventului, liturgia Cuvântului pune accentul pe personajele din Vechiul Testament, care anunță figura lui Isus sau a comunității care-l va primi. Ne va însoți pe acest drum David, ce deține un loc deosebit în planurile lui Dumnezeu. Ana și Samuel ne vor dărui speranța că harul lui Dumnezeu va coborî la timpul potrivit. Ilie ne va invita să ascultăm vocea Domnului în liniște și în situații imprevizibile. Viața lui Ioan Botezătorul ne va arăta ce însemnă a mărturisi adevărul și a îndeplini misiunea profetică. Cu Maria, drumul istoric și salvific intră în etapa "promisiunii - împlinirii", iar Maria ne va indica atitudinile de trăit în timpul așteptării.

Privind la aceste figuri biblice în timpul de așteptare al Adventului, putem încerca să ne dăm seama în viața noastră de zi cu zi, cum să fim prezența întrupată a lui Dumnezeu astăzi. Cum să iubești, cum să oferi, cum să inspiri bucurie și cum să aprinzi speranța pentru toți.

La frumusețea liturgiei din Advent contribuie și cele 7 antifone din timpul novenei, ce conțin întreaga măduvă a liturgiei și care emană o profundă teologie.

Cele șapte întâlniri propuse se vor desfășura online (zoom), în zilele de:

- sâmbătă: 21 și 28 noiembrie; 5, 12 și 19 decembrie: ora 10.30

- miercuri: 2 și 16 decembrie: ora 19.30

Pentru înscriere și alte informații: Sr. Iuliana Neculai (NDS), e-mail: iuliananeculai@hotmail.com, tel. 0741.658.651.

"Cuvântul tău, Doamne, este făclie pentru pașii noștri" (Ps 119,105).

Sr. Iuliana Neculai, NDS


 

lecturi: 1462.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat