Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A opta serie de exerciții spirituale pentru preoți. "A face pace cu inima"

"A face pace cu inima" - așa s-au numit exercițiile spirituale ținute de pr. Ionuț Imbrișcă unui grup de preoți în perioada 9-13 noiembrie 2020, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian.

Tema este foarte bogată în semnificație și semnificații, dacă privim "inima" prin interpretarea biblică care se face asupra acestui organ vital din om, ce se asociază și cu viața spirituală care se găsește în același om.

Medicina de azi, nu numai că ne sugerează, dar chiar ne spune că, înainte ca să se îmbolnăvească un organ în om, se îmbolnăvesc psihicul și sufletul. Da, pentru cei care cred, vorbesc și despre "boli ale sufletului". Un medic psihoterapeut din fosta URSS, care apoi s-a convertit, l-a întrebat pe un preot care a venit la tratament la el: "Părinte, pentru ce sunteți bolnav? Oare nu vă împărtășiți în fiecare zi?" Preotul a tăcut și nu a răspuns.

"A face pace cu inima" este un "început", începutul fericirii, însănătoșirii și, în cazul nostru, începutul preoției și al oricărei activități pastorale. Dacă lipsește pacea inimii, toate celelalte organe și părți ale omului încep să sufere. Și dacă lipsa păcii durează, sigur vine și boala fizică. Gândiți-vă numai la faptul că, chiar dacă vă alimentați sănătos, cu hrană bine pregătită și igienic, dacă mâncați în stare de stres - lipsă de pace a inimii, neîntârziat vă va vizita gastrita.

"Pace vă dau vouă, pacea mea o las vouă..." Este darul pascal al lui Isus. Părintele predicator a parcurs un drum de trei zile în care, nu numai că a încercat, ci - zic eu - a reușit să arate că e chiar necesar să facem pace între umanul și spiritul preotului, lucrătorului în pastorație și să răspundem la întrebarea: "În ce raport mă aflu cu emoțiile, sentimentele, încercările, mângâierile, bucuriile pe care orice preot le poartă cu sine și chiar se folosește de ele în pastorație?" Această zestre naturală cu care este împodobită orice INIMĂ umană nu poate fi ignorată de niciun preot, căci chiar Scriptura ne spune că însăși CUVÂNTUL prin întrupare "a însușit toate funcțiile umane" (Alonso Shokel) și astfel Isus a plâns, s-a bucurat, s-a întristat, s-a mâniat, a simțit durerea, trădarea etc.

Ca ajutor pe drumul celor trei zile, predicatorul ne-a propus să mergem pe "autostrada" celei de-a doua Scrisori a Sfântului Paul către Corinteni. Desigur că modelul desăvârșit pentru orice preot este Cristos, dar se pare că Apostolul neamurilor a tradus cel mai bine acea imagine a lui Isus "asemenea nouă afară de păcat" (Evr 14,15b) în imaginea omului" când sunt slab, atunci sunt puternic" (2Cor 12,10).

Activitatea pastorală a lui Paul, pentru care el punea toată INIMA, a fost școala care ne-a introdus în necazurile, mângâierile, bucuriile specifice oricărui preot păstor, care exteriorizează calitatea zelului și activității pastorale a preotului.

În a doua parte a exercițiilor, părintele predicator, pe aceeași linie a celei de-a doua scrisori către corinteni, a pătruns și mai adânc în esența PĂCII INIMII, care izvorăște mai întâi din:

1. IERTAREA care vine în mod gratuit și necondiționat de sus - iertare care poate fi reprezentată printr-o linie verticală - și apoi din

2. IERTAREA RECIPROC UMANĂ - reprezentată printr-o linie orizontală. Prin încrucișarea celor două linii rezultă crucea, iar punctul lor de întâlnire este tocmai INIMA, voind să spună că paradoxul iertării, IZVORUL PĂCII INIMII, este acceptarea Crucii lui Cristos, a suferințelor lui Cristos, "știind că așa cum sunteți voi părtași ai suferințelor, la fel veți fi părtași ai mângâierilor (2Cor 1,7b).

Într-o schemă școlărească aș putea reprezenta această temă în trei stațiuni:

A. PACEA INIMII - de care are nevoie preotul

B. CALEA PROPUSĂ DE URMAT - exemplul activității și vieții Sfântului Paul, cf. 2Corinteni

C. A GĂZDUI DIVINUL - sălaș plăcut al lui Dumnezeu este INIMA ÎMPĂCATĂ.

Concluzie: Dumnezeu vine cu puterea și harul său, chiar și într-o inimă slabă, dar împăcată, ca să împace sentimentele, emoțiile, stările psihice și să pregătească INIMA păstorului să IUBEASCĂ. Deseori inima omului este capricioasă, obraznică și refuză ajutorul MINȚII. Atunci e nevoie de puterea HARULUI care acoperă și apără inima de ghimpele Celui rău.

Pr. Ștefan Socaciu

*

E toamnă și frunze legănând se așază,
Pe pământ tăcut, la trecut meditând,
La cireși în floare, la dogori de-amiază,
Visând și la albul de nea coborând.
 
Te-mbie să simți acest sentiment,
Un timp și un loc de emoții și har,
La "Gaudium et Spes", sublim plasament
La trup întărire, la suflet un dar.
 
Prin spatele casei trec trenuri grăbite,
Prin față mașini cu motorul turat,
La mijloc e-o oază de suflete oprite
Ce caută pacea și scopul uitat.
 
În acest ambient minunat se așază,
Și tema propusă de preot Imbrișcă
În vorbe, în fapte, ce-anume primează?
Emoții și vise sau mintea le mișcă?
 
Inima-i caldă emoții când simte,
Dar dacă-i blocată, e congelator,
De-i liber lăsată e-n stare să mintă,
E Capul acela ce e controlor.
 
E viața frumoasă când dorești ceva,
Căci fără dorințe e cer fără stea,
Dar se cer triate, sunt bune cumva?
Domnul e-ntâiul sau doar pe-undeva.
 
Frumoase exemple ne-au fost prezentate,
Ioan și Andrei, magii, Nicodim,
Ce goliți de sine cu vise curate
Încep viața nouă cu Domnul divin.
 
Citând din Ignațiu, ni s-a spus: Reține!
"Viața fie rugă, ruga fie Viață"
"Nu schimba decizii, luate la bine,
Când apar în viață norii grei și ceață".
 
Exemplu concret, ordonat în toate
E-apostolul Paul, care-n încercări,
În prigoane, lipsuri, taine revelate,
Rămâne statornic frumoasei chemări.
 
Doamne, mulțumim, că din alergare
Ne-ai oprit un pic să stăm în uimire,
Să vedem divinul din noi fiecare,
Să simțim iubirea celui ce-i IUBIRE.

Pr. Emil Lucaci

*

"Nu multă știință hrănește și satură sufletul omului, ci simțirea și savurarea interioară a lucrurilor" (Sfântul Ignațiu de Loyola, ES 2).

Călăuziți de meditațiile părintelui Ionuț-Eremia Imbrișcă, preot profesor la Institutul Teologic din Iași, am încercat să trăim cele câteva zile de exerciții spirituale reflectând la bucuriile, dar și la încercările preotului, pornind de la cea de-a doua scrisoare a Sfântului Apostol Paul către corinteni. Profund și concret, părintele predicator ne-a introdus pas cu pas în sufletul apostolului neamurilor cu care ne-am identificat prin frământările, dar și prin încrederea sa de neclintit în Domnul. Meditațiile au avut accente psiho-spirituale și aplicații concrete la viața preoțească de zi cu zi.

Au fost zile de har, cu momente de împărtășire fraternă pentru care îi mulțumim bunului Dumnezeu și părintelui predicator.

Fr. Iosif Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-13 noiembrie: Traian: A opta serie de exerciții spirituale pentru preoți. "A face pace cu inima"


 

lecturi: 2308.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat