Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Preotul Ștefan Erdeș - Un harnic lucrător în via Domnului

La opt ani de la trecerea la Domnul a preotului care timp de 33 de ani a slujit credincioșii din Bacău, până la sfârșitul vieții pământești, a apărut la Editura "Presa Bună" cartea Preotul Ștefan Erdeș - Un harnic lucrător în via Domnului, lucrare coordonată de pr. Fabian Doboș. Cartea a fost prezentată duminică, 25 octombrie 2020, în Parohia Bacău "Sfântul Nicolae", în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Din anul 1979 până în anul 2005, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a fost paroh și decan pr. Ștefan Erdeș. După pensionare, din 2005, a rămas tot în Bacău, ajutând pastorația din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău și revenind, din 2009, în Parohia "Sfântul Nicolae". A lăsat o profundă impresie ca preot și om în conștiințele celor cu care s-a întâlnit.

În cele 124 de pagini ale sale, presărate cu 52 de fotografii, cartea Preotul Ștefan Erdeș - Un harnic lucrător în via Domnului cuprinde mărturii consemnate de pr. Fabian Doboș, în calitate de coordonator, obținute de la pr. Isidor Dâscă (actualul paroh al Parohiei "Sfântul Nicolae" și decan de Bacău), ÎPS Ioan Robu (predica de la Liturghia de înmormântare a părintelui Ștefan Erdeș), Cristina Borto, pr. Laurențiu Dăncuță, Agneza Grosu, pr. Cristinel Fodor, un text preluat de pe site-ul www.ciresoaia.ro, pr. Iacob Stolnicu, Maria Petre, pr. Iosif Dămătăr (nepot al pr. Erdeș), pr. Felician Tiba, pr. Viorel Ababei, sr. Josefa Erdeș (soră a părintelui, din aceeași familie), pr. Eduard Soare, pr. Alois Bulai, pr. Ionel Bejan, Nicolae Ovidiu Popovici și câteva mărturii din parohiile Butea (parohia natală) și Oituz (una dintre parohiile unde a păstorit).

Părintele Isidor Dâscă, actualul paroh al Parohiei "Sfântul Nicolae" și decan de Bacău, care a susținut financiar tipărirea acestei broșuri, încă de la începutul textul său, a dezvăluit motivațiile care au stat la temelia acestei cărți, spunând, printre altele: "Mi-am dorit această broșură pentru ca toți cei care l-au avut ca părinte și păstor la Oituz, la Cireșoaia, la Lespezi și, în special, la Bacău ca părinte decan, timp de 26 de ani, să nu-l uite și să-l pomenească mereu în rugăciunile lor, în mod deosebit prin Sfintele Liturghii și rugăciunea Rozariului, pentru ca bunul Dumnezeu să-i dea răsplata slujitorului credincios".

Născut în anul 1939, la Butea, hirotonit în anul 1963, pr. Ștefan Erdeș și-a început misiunea sacerdotală ca vicar la Târgu Trotuș, Oituz, apoi paroh la Cireșoaia, Lespezi și Bacău "Sfântul Nicolae", de unde a ieșit la pensie în anul 2005, retrăgându-se mai întâi la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul", și revenind, din 2009, în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, unde a trecut la Domnul la 7 octombrie 2012, în urma unui infarct, în timp ce se pregătea să înceapă programul liturgic de duminică.

Prin cuvintele rămase întipărite în paginile acestei cărți și prin mulțimea fotografiilor incluse, "pilda frumoasă de dăruire preoțească" a părintelui Ștefan Erdeș să dăinuie în conștiințele celor care l-au cunoscut și să lucreze și în inimile acelora care, din curiozitate sau cu nostalgie, vor deschide coperțile acestei cărți spre a-și zăbovi cu privirea printre aceste mărturii despre "un harnic lucrător în via Domnului".

Ovidiu Bișog

* * *

Preotul Ștefan Erdeș - Un harnic lucrător în via Domnului
Fabian Doboș (coord.), Ed. "Presa Bună", 2020, ISBN 978-606-8116-89-1, 14Ś21 cm, 124 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Bacău "Sfântul Nicolae": Prezentarea broșurii Preotul Ștefan Erdeș: Un harnic lucrător în via Domnului


 

lecturi: 1308.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat