Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tuta: Consacrarea altarului nou construit, binecuvântarea capelei mortuare, a Centrului Social "Sfântul Iosif", a grotei și a lucrărilor de renovare

În Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Tuta, PS Iosif Păuleț a prezidat Liturghia și ceremoniile în cadrul cărora sâmbătă, 24 octombrie 2020, a avut loc consacrarea altarului nou construit, binecuvântarea capelei mortuare, a Centrului Social "Sfântul Iosif", a grotei și a lucrărilor de renovare care s-au făcut în ultimii ani. Episcopului i s-au alăturat în rugăciune preoți oaspeți și credincioși din Tuta și din împrejurimi.

Sfânta Liturghie a început în biserică cu dedicarea altarului și binecuvântarea lucrărilor de renovare care s-au făcut în biserică. În altar au fost așezate relicvele fericiților Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Veronica Antal, Ieremia Valahul, dar și relicvele găsite în vechiul altar. După rugăciunea de dedicare, Preasfințitul Iosif Păuleț a uns masa altarului cu sfânta crismă ca semn al consacrării, în timp ce poporul adunat a invocat coborârea Duhului Sfânt.

Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat, din motive de siguranță sanitară, la grota din curtea bisericii. Părintele paroh Francisc Vernica a dat citire unui scurt istoric al parohiei, amintind numeroasele lucrări care au avut loc în decursul ultimilor ani.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Vasile Petrișor, cancelarul Episcopiei. El a amintit de importanța clădirii bisericii care adună Biserica-comunitate. Aici ne întâlnim - ne adunăm împreună, și îl invocăm pe Dumnezeu Tată. Și a încheiat părintele îndemnându-i pe credincioșii din Tuta: "Aici găsim mângâiere; să iubim biserica și să frecventăm biserica".

După celebrarea Sfintei Liturghii, Excelența Sa Iosif Păuleț l-a felicitat pe pr. Francisc Vernica pentru efortul neobosit de a înfrumuseța casa Domnului și de a pune la dispoziția celor pe care îi păstorește mijloace necesare pentru creșterea lor spirituală și umană. Apoi i-a felicitat pe credincioși, fără ajutorul "substanțial" al cărora nu ar fi fost posibile aceste lucrări care sunt "spre lauda voastră și bucuria mea ca păstor".

În cimitir a avut loc binecuvântarea capelei mortuare și o rugăciune pentru toți răposații din cimitir. A urmat apoi binecuvântarea centrului social "Sfântul Iosif", casa tineretului - cum este cunoscută printre credincioșii din Tuta. Ideea unei astfel de construcții i-a aparținut părintelui paroh care, văzând numărul mare de tineri și copii, a înțeles că aceștia vor crește mult mai frumos dacă își vor face obiceiul de a se aduna lângă biserică, sub călăuzirea preoților comunității. Această viziune s-a regăsit și în rugăciunea de binecuvântare rostită de episcop: "călăuziți de poruncile și exemplul lui Cristos" tinerii și copii să facă din această clădire "o sală de iubire de unde să se răspândească buna mireasmă a lui Cristos".

În cele din urmă episcopul a binecuvântat grota construită de pr. Anton Budău (1930-2020), fost paroh de Tuta, renovată de pr. Francisc Vernica. Domnul Augustin Vacaru a rostit un cuvânt de mulțumire în numele comunității.

Laudă lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat să putem duce la împlinire aceste lucrări, mulțumiri patroanei noastre, Regina Rozariului, dar și episcopilor Petru Gherghel și Iosif Păuleț care au aprobat și binecuvântat aceste lucrări. Un gând de recunoștință a fost adresat și autorităților locale, binefăcătorilor și tuturor celor care, prin susținerea lor, au contribuit la această sărbătoare.

Episcopul a încheiat celebrarea îndemnându-i pe credincioși la unitate și promițând că va reveni cu bucurie la Tuta.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Redăm în continuare un scurt istoric al parohiei, care a putut fi citit pe amintirea de la această sărbătoare:

Satul Tuta s-a format la începutul secolului al XVIII-lea. Catolicii au fost semnalați pentru prima dată de "Schematismul misiunii 1850" sub numele de "Dioszeg" cu un total de 246 de credincioși, fără lăcaș de cult.

În anul 1864 au început să construiască sub conducerea preotului paroh de Trotuș, Domenic Della Posta, prima biserică din lemn, pe locul actualei casei parohiale. Biserica a fost terminată și sfințită în vara anului 1866 de către episcopul vizitator apostolic al Moldovei, Iosif Salandari.

În perioada anilor 1925-1933 s-a construit actuala biserică din piatră, având ca hram "Regina Sfântului Rozariu". Ctitorul și conducătorul pentru construirea bisericii a fost pr. Gheorghe Lenghen, fiul satului. La 10 mai 1934, biserica a fost sfințită de PS Mihai Robu.

Sub conducerea pr. Anton Budău s-au efectuat diferite lucrări: mărirea locului corului, construirea unei sacristii exterioare și eliminarea celei din interiorul bisericii, obținându-se astfel spațiu în plus la interior, iar la intrare s-a construit o grotă.

S-au efectuat diferite lucrări și sub conducerea preoților parohi Anton Encuță și Mihai Cătău.

Începând cu anul 2015, sub conducerea actualului pr. paroh Francisc Vernica, s-au făcut o serie de lucrări mai ample. Astfel:

  • În anul 2015 s-au făcut lucrări la casa parohială și anexe.

  • În anul 2016 s-a refăcut complet interiorul bisericii, cu altar nou.

  • În anul 2017 s-a lucrat la exteriorul bisericii și s-a ridicat la roșu centrul social (sala tineretului).

  • În anul 2018 s-a terminat centrul social și s-au construit cca. 150 m gard la str. Tineretului.

  • În anul 2019 s-a construit gardul dintre biserică și cimitir și dintre biserică și casa parohială și s-a ridicat la roșu capela mortuară.

o În anul 2020 s-a terminat capela mortuară, s-au construit cca. 105 m gard la cimitir, latura din spatele capelei, și s-a amenajat terenul dintre capelă și centrul social.

Toate acestea sunt încununarea tuturor eforturilor și jertfelor păstorilor comunității precum și a credincioșilor; a binefăcătorilor știuți sau neștiuți, vii sau răposați. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care au trudit la susținerea acestor lucrări prin munca și contribuția lor materială și spirituală!

David Eduard-Cristian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Tuta: Consacrarea altarului nou construit, binecuvântarea capelei mortuare, a Centrului Social "Sfântul Iosif", a grotei și a lucrărilor de renovare


 

lecturi: 2406.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat