Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Sfințirea noului monument dedicat Sfântului papă Ioan Paul al II-lea

Comunitatea Parohiei "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava a fost în prag de sărbătoare duminică, 25 octombrie 2020. Avându-l în mijlocul nostru pe păstorul diecezei, Preasfințitul Iosif Păuleț, piațeta din fața bisericii a fost înfrumusețată cu o nouă statuie a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

Vechea statuie, care a fost sfințită în anul 2009 de către Preasfințitul Petru Gherghel, actualmente episcop emerit, s-a deteriorat din cauza intemperiilor vremii, fiind necesară înlocuirea ei. Cu această ocazie, s-a înlocuit și soclul cu unul de piatră, mult mai impunător decât cel care era înainte.

În cuvântul de deschidere, pr. Ciprian Antălucă, parohul comunității și decan de Bucovina, a salutat prezența la acest eveniment a Preasfințitului Iosif Păuleț, a Monseniorului Ionuț-Paul Strejac, a preoților invitați, a autorităților locale - reprezentate de domnul Petru Tanasă, secretarul general al Consiliului Județean Suceava, și de către domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava - și a credincioșilor care au voit să arate și prin prezența lor prețuirea și recunoștința pe care o poartă fostului suveran pontif.

Celebrarea a început în fața bisericii, moment în care s-au sfințit noua statuie și noul soclu, pentru ca mai apoi Sfânta Liturghie să continue în biserică.

La predică, Monseniorul Ionuț-Paul Strejac a ținut să ne reamintească cât de important este ca noi să îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele privind la exemplul pe care l-a oferit Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în timpul vieții sale, mai ales în aceste timpuri în care riscăm să ne îndepărtăm unii de ceilalți în loc să ne arătăm iubirea unii față de alții.

La momentul Ofertoriului a fost oferit și un tablou al Papei Ioan Paul al II-lea realizat în anul 1981 de către pictorul Francisc Jișca, pictură care prezintă gingășia și iubirea pe care sfântul papă le-a purtat pentru Dumnezeu și pentru întreaga lume.

Au fost clipe emoționante pentru întreaga comunitate, clipe în care am putut să evocăm personalitatea deosebită a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și credința sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui nou monument.

Cu această ocazie dorim să mulțumim și echipei ERCIS Media, care a făcut posibilă o bună transmisiune prin intermediul internetului a acestui eveniment.

Pr. Robert Budău

*

Câteva date despre monument

În anul 2007, Parohia Romano-Catolică Suceava s-a adresat Primăriei Municipiului Suceava cu intenția de a amenaja o piațetă și a amplasa o statuie cu Papa Ioan Paul al II-lea în fața Bisericii "Sfântul Ioan Nepomuk". Fostul monument a fost ridicat în anul 2009 cu ocazia împlinirii a 10 ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România, în mai 1999, sub coordonarea parohului de atunci, părintele Ștefan Babiaș.

La 17 mai 2009, PS Petru Gherghel, pe atunci episcop de Iași, actualmente episcop emerit, a oficiat ceremonia de dezvelire și sfințire a statuii Papei Ioan Paul al II-lea.

Statuia inițială, confecționată din fibră de sticlă, a fost amplasată în fața bisericii, pe un soclu de beton având o înălțime de 1,65 m, îmbrăcat în marmură. Cu acel prilej, piațeta din fața bisericii a primit denumirea de Piațeta Papa Ioan Paul al II-lea. Această statuie era, la momentul amplasării, singura statuie din România a Papei Ioan Paul al II-lea aflată într-un spațiu public. În România mai erau amplasate statui ale fostului suveran pontif, însă în interiorul sau în curțile unor biserici romano-catolice (la Nunțiatura Apostolică de la București și în curtea Bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași).

În urmă cu câțiva ani, prin grija parohului de atunci, pr. Iosif Păuleț, actualmente episcop de Iași, prin generozitatea Monseniorului Ionuț Strejac, a domnului Eduard Dziminschi, primarul din Moara și a domnului Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din Romania, s-a achiziționat din Polonia o nouă statuie, la dimensiuni mult mai mari, având 2,20 m înălțime.

Deoarece soclul vechi era prea mic și nepotrivit pentru noua statuie, încă de la începutul anului 2020 s-au început demersurile pentru schimbarea soclului.

Actualul soclu are o înălțime de 2,30 m, este realizat din piatră, proiectat și modelat de mâinile iscusite ale artistului Cristian-Mircea Olar, iar cheltuielile au fost suportate de domnul Laurențiu Fetcu, un credincios din parohia noastră, darnic și cu suflet mare.

Pr. Ciprian Antălucă

* * *

ERCIS Media (Suceava): Ediție specială cu ocazia sfințirii noului monument dedicat Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea:

*

ERCIS Media (Suceava): Liturghia cu ocazia sfințirii noului monument dedicat Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie: Suceava: Sfințirea noului monument dedicat Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea

* * *

Din arhiva www.ercis.ro:

Suceava: Sfințirea statuii și a piațetei dedicate Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea (17 mai 2009)


 

lecturi: 3021.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat