Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire între PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și Narcis Jitaru, subprefect de Bacău

La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, miercuri, 21 octombrie 2020, a avut loc o întâlnire între PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, și Narcis Jitaru, subprefect al județului Bacău, alături fiind prezenți și pr. Egidiu Condac, vicar general, și pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale.

Județul Bacău este unul dintre județele cu cea mai mare comunitate de credincioși romano-catolici din Dieceza Romano-Catolică de Iași, care se întinde pe opt județe din zona Moldovei. Credincioșii catolici din Județul Bacău au demonstrat de-a lungul timpului o trăire exemplară a credinței și o colaborare frumoasă cu Biserica Ortodoxă și cu celelalte culte, dar și cu instituțiile statului. Acestea au fost unele dintre concluziile trase în urma discuțiilor pe care păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, le-a avut cu dl. Narcis Jitaru, de puțin timp ales subprefect al județului Bacău.

Printre temele de discuție au fost și unele aspecte legate de activitățile sociale pe care le desfășoară Episcopia de Iași pe întreg teritoriul diecezei, prin diferite fundații și asociații, amintind în special asociațiile pentru copii și tineri. De altfel, dl. Narcis Jitaru este una dintre persoanele foarte implicate în viața Bisericii, fiind mai mulți ani vicepreședinte al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași.

În continuare, Mons. Iosif Păuleț i-a adus la cunoștință anumite proiecte deja realizate, precum și altele în desfășurare, manifestându-și speranța de a beneficia și în continuare de susținerea instituțiilor statului. Printre acestea, s-a discutat despre noul proiect media al Episcopiei de Iași - înființarea unui radio cu specific religios-cultural, îndreptat în mod special spre credincioșii romano-catolici din Moldova, startul la acest proiect fiind dat în mod oficial în urmă cu câteva zile, la 19 octombrie.

S-a discutat despre posibilitatea susținerii pașilor și demersurile în vederea obținerii unei licențe radio pentru județul Bacău, județ în care sunt cei mai mulți credincioși din Dieceza de Iași. Această inițiativă a fost mereu prezentă în Dieceza de Iași, deoarece credincioșii romano-catolici de aici au așteptat demult lansarea unui astfel de radio, care, prin emisiuni bine pregătite și momente de rugăciune, să le permită o trăire cât mai intensă a credinței, mai ales în aceste timpuri dificile.

Noul subprefect a fost salutat și de PS Petru Gherghel, episcop emerit, care a rememorat activitățile din perioada în care dl. Narcis a fost responsabil în Acțiunea Catolică, amintind bazele acestei asociații puse de regretatul pr. Cornel Cadar în Dieceza de Iași.

La final, dl. Narcis Jitaru a oferit PS Iosif un pachet cu produse bio din zona Văii Muntelui, realizate de o firmă a unei familii de catolici, iar PS Iosif dăruindu-i volumul celebrativ dedicat vizitei Papei Francisc la Iași, Cu Papa Francisc, pe cărarea spre frați: 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iași.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 2474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat