Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: A treia serie de exerciții spirituale pentru preoți. "Arta vindecării"

S-a încheiat cea de-a treia serie de exerciții spirituale pentru preoți, care s-a desfășurat în perioada 5-9 octombrie 2020, având tema "Isus Cristos, vindecătorul", temă propusă de părintele predicator Daniel Iacobuț. La aceste zile de reculegere organizate de Episcopia Romano-Catolică din Iași prin intermediul Oficiului pentru Cler au participat 21 de preoți din parohiile și oficiile Diecezei de Iași. Gazda ospitalieră și primitoare a acestor exerciții spirituale a fost Centrul de spiritualitate "Gaudium et spes" din Traian, județul Neamț.

Luni, 5 octombrie, spre după-amiază, au început să sosească rând pe rând participanții la aceste zile de reculegere, iar deschiderea oficială a avut loc la ora 19.00, cu recitarea Vesperelor în comun, în capelă. După ce preoții și-au refăcut forțele la cină, părintele Adrian Fărăoanu, gazda întâlnirii și administratorul Centrului de spiritualitate, le-a urat bun venit tuturor. Părintele Daniel Iacobuț i-a introdus apoi pe toți participanții în tema și programul zilelor de reculegere. Programul fiecărei zile a cuprins în partea de dimineață Laudele și prima meditație, iar la ora 12.00, Sfânta Liturghie; după-amiază, programul spiritual a continuat cu cea de-a doua meditație, adorația euharistică, Vespere și considerația finală a zilei, în care fiecare participant a fost invitat să împărtășească din trăirile personale.

Tema meditațiilor propuse a pornit de la textul evanghelic din Marcu 5,21-43, în care sunt relatate vindecarea unei femei și învierea fiicei lui Iair. Întrebarea introductivă a fost: "Oare noi nu avem nevoie să fim vindecați?" Dincolo de contextul actual al pandemiei, dincolo de necesitatea de a fi atent la sănătatea proprie, fiecare preot, ca fiecare om de altfel, are nevoie și de momente în care să se îngrijească de propria sănătate sufletească, să-și îngrijească propriile răni sufletești. Asemenea lui Iair și a femeii din evanghelie, omul simte uneori falimentul încercărilor proprii de a se vindeca și trebuie să apeleze la adevăratul vindecător care este Isus Cristos. Boala sufletească, asemenea bolii de care suferea femeia din evanghelie, ne aduce uneori în pragul de a pierde respectul de sine, cheful de viață și uneori speranța.

Pentru a fi vindecați, sublinia părintele predicator, fiecare om are nevoie să parcurgă cei trei pași ai vindecării: 1. diagnoza; 2. vindecarea; 3. grija de după vindecare.

1. Diagnoza poate fi făcută doar prin analizarea simptomelor, care nu trebuie confundate cu boala însăși. Ele sunt semnele vizibile ale unei afecțiuni de care cineva suferă. Părintele Daniel Iacobuț a subliniat faptul că cele mai multe dintre simptomele sufletești sunt declanșate de fricile autodistructive: frica de a dezamăgi, frica de a pierde controlul, frica de a nu fi perfect, frica de a nu fi important, frica de suferință. El mai spunea că acolo unde frica se instalează, ușor-ușor se pierde cheful de viață și iubirea se diminuează; iar frica crește tot mai mult, cu cât omul este dispus să asculte cuvintele distructive ale Celui Rău. Cuvintele distructive, minciuna care a fost sădită până și în inima primilor părinți, aceea de a fi nemulțumiți de ei înșiși și, în consecință, de ceea ce a creat Dumnezeu, atinge și inima omului de astăzi care cheltuiește mult pentru a deveni altceva, se încredințează în mâna altora pentru a fi vindecat sufletește, când, de fapt, ar trebui să-l întâlnească și să-l atingă pe Isus Cristos.

2. Vindecarea vine din hotărârea de a-l întâlni pe Isus, de a-l atinge și de a primi cuvintele bune, cuvintele de adevăr și constructive ale Domnului. Uneori, asemenea femeii din evanghelie, și preotul trebuie să treacă prin "mulțime" pentru a ajunge la Isus Cristos. Atingerea femeii este punctul central al evangheliei pentru că în acel moment se realizează întâlnirea directă dintre ea și Isus. În momentul atingerii, Isus caută să o vadă, să-i vorbească. În fața lui Isus, femeia se deschide, spune tot adevărul. Din acel moment harul se revarsă asupra ei și ea este vindecată pe deplin.

3. Grija de după vindecare este drumul pe care omul trebuie să-l parcurgă mergând în pace, sau mai bine spus "spre pace". Omul trebuie să trăiască în acea pace care înseamnă bogăția harului lui Dumnezeu, abundența vieții și îndepărtarea oricărei frici. Dacă boala distruge și înseamnă pierdere de viață, sănătatea înseamnă o continuă creație și o continuă plinătate de viață, iar acestea trebuie hrănite și susținute din atingerea și prezența lui Isus Cristos.

În final, pentru că în drumul vieții nu există sănătate garantată 100%, fiecare trebuie să parcurgă periodic cei trei pași ai vindecării, căutându-l mereu pe Isus în mulțimea de oameni, lucruri și activități care ne înconjoară.

Serile s-au încheiat de fiecare dată cu frumoasele împărtășiri ale preoților care au vorbit despre experiențele personale în lumina meditațiilor. La acestea s-au adăugat împărtășiri legate de perioada dificilă de pandemie prin care lumea trece. Nu au lipsit mărturiile participanților cu privire la cuvintele alese pentru momentele hirotonirii, însemnătatea lor și actualitatea acestora în viața lor, precum și experiențele trăite în viața de preot.

Deși de vârste diferite, din locuri diferite și cu responsabilități diferite, atmosfera a fost una deschisă și familiară. Toți participanții s-au implicat în buna desfășurare a programului, făcând parcă să dispară orice diferențe amintită mai sus. Repede și pe nesimțite, zilele frumoase de reculegere au trecut și parcă pe fețele tuturor s-a putut citi părerea de rău că aceste zile s-au încheiat.

Toți s-au întors la activitățile obișnuite, purtând în sufletul lor recunoștință față de părintele Daniel Iacobuț, pentru cuvintele frumoase și față de părintele Adrian Fărăoanu împreună cu întreaga sa echipă implicată în găzduire.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-9 octombrie: Traian: A treia serie de exerciții spirituale pentru preoți. "Arta vindecării"


 

lecturi: 4509.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat